Život se vrátí do normálu až příští zimu, míní tvůrce vakcíny proti koronaviru

Díky nové vakcíně proti koronaviru by se měly naše životy vrátit do normálu do příští zimy, míní spoluzakladatel společnosti BioNTech, která nový lék vyvíjí. Předběžné výsledky dokládají, že účinnost ochranné očkovací látky je až 90procentní, píše web BBC.

Profesor Ugur Sahin, spoluzakladatel německé firmy BioNTech, vzbudil naději, že by vakcína mohla snížit přenos viru na polovinu, což by vedlo k „dramatickému snížení počtu případů“, uvádí web BBC.

Minulý týden společnost BioNTech a spolutvůrci společnosti Pfizer uvedli, že podle předběžné analýzy může jejich vakcína zabránit více než 90 procentům lidí dostat koronavirus. Výzkumníci provedli asi 50 tisíc testů.

V rozhovoru pro Andrew Marr Show BBC One profesor Sahin dodal, že plánuje provést další analýzu, která ukáže, jak vakcína sníží přenos mezi lidmi.

„Jsem si jistý, že přenos mezi lidmi bude snížen vysoce účinnou vakcínou. Možná ne s 90procentním, ale třeba s 50procentním účinkem. Neměli bychom však zapomínat, že i to by mohlo vést k dramatickému snížení šíření pandemie,“ míní Sahin. Jeho cílem je rozdělit 300 milionů dávek vakcín po celém světě do dubna příštího roku.

Přednost pravděpodobně dostanou senioři v domovech sociální péče a jejich zaměstnanci, následně zdravotníci a lidé starší osmdesáti let.

Vláda Spojeného království oznámila v neděli dalších 24 962 potvrzených případů koronaviru, jakož i dalších 168 úmrtí do 28 dnů od pozitivního testu.

Tagy: