Život v českých věznicích: Rizika pro dozorce a zvláštní status některých odsouzených

Ve Službě: Za mřížemi

Ve službě: Za mřížemi S1 (7)

Další díl pořadu Ve Službě: Za mřížemi opět nabídne pohled do tří českých věznic. Ukáže se, že práce dozorce je mnohdy nebezpečná, neboť například při přesunu desítek vězňů jsou k dispozici jen dva zaměstnanci – Vězeňská služba ČR se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem lidí. Zvláštní zacházení se pak dostává odsouzeným, kteří mají takzvaný status MON, tedy možné oběti násilí.

Ve věznici Bory v Plzni je 1 247 vězňů a 495 zaměstnanců. Dozorce zde dělá i Radim Teodor Bílek. Jeho směna začíná brzy ráno – už v půl šesté musí zavést pracující vězně do zaměstnání. V den, kdy s ním redakce CNN Prima NEWS mluvila, šlo o 63 odsouzených. „Je to opravdu nebezpečné, protože je to velká masa lidí a my jsme jen dva příslušníci,“ popsal Bílek. Zároveň přiznal, že když s přesunem tolika vězňů začínal, necítil se vůbec dobře. „Při dalších naváděních už to člověku nedojde a dělá to automaticky. Nepřipouštím si rizika, ale na začátku jsem je vnímal strašně moc,“ řekl Bílek. Ročně je totiž napadeno kolem 50 zaměstnanců vězeňské služby. „Jsou to stísněné prostory. Člověk si musí hlídat donucovací prostředky, hlavně obušek a slzák,“ podotkl dozorce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tchyni zabil paličkou, děti pobodal. Před vraždou na Jižním Městě se svlékl, aby se nezašpinil

Každému vězni musí zkontrolovat osobní věci. Pak je čeká detektor a důkladná prohlídka. Teprve poté mohou pokračovat na pracoviště. „Odsouzené navádíme přes sklep věznice přes takzvané koridory. Po stranách někdy bývají psovodi. Vězni jdou až do budovy, která je za areálem věznice,“ vysvětlil Bílek.

Když jsou v Borech přijímáni noví vězni, jsou shromažďováni na takzvaném nástupním oddělení. „Každé dvě hodiny děláme obchůzky. Systém je tu otevřený, na celách jsou zavření pouze přes noc, jinak mají volný pohyb po své chodbě. Když dělám obchůzku, musím si zmapovat, v jakém stavu mám oddíl – jaká tam je nálada a co můžu čekat,“ popsal Bílek.

Zvláštní status pro některé odsouzené

Ve věznici v Kuřimi je 525 vězňů na 258 zaměstnanců. Pátky se tu nesou ve znamení nových vězňů. Každý z nich musí před přijímací komisi, jejíž součástí je i Petra Vašková z oddělení prevence a stížností. „Příjímací komise slouží k tomu, aby se vedení věznice seznámilo s novými odsouzenými. I pro vězně je to prvotní uvítání, kde je seznámíme s dalším postupem. U prvotrestů jim klademe na srdce, jak se mají zachovat, kdyby se setkali třeba se šikanou,“ sdělila Vašková.

Některým vězňům je přisouzen takzvaný status MON. „Jsou to možné objekty násilí. A to kvůli tomu, že mají sníženou tělesnou hmotnost, sníženou mentální úroveň nebo jsou odsouzeni za sexuální trestný čin třeba na dětech,“ vysvětlila Vašková. „Pokud nejsou odsouzeni k sexuologické léčbě, pobývají na standardním oddělení. ‚Monky‘ se každý týden kontrolují, probíhají kontroly těla, jestli je někdo fyzicky nenapadá. Spí v jiných ložnicích, většinou bydlí dohromady a jsou také ve větší péči psychologů,“ zdůraznila Vašková. Dodala, že takoví vězni často bývají terčem verbálních útoků. „Pokud by se objevilo fyzické násilí, musíme to řešit. Mentálně slabší mohou být obíráni o jídlo, mohou jim brát věci z balíků,“ popsala.

V Kuřimské věznici jako jediné v republice existuje oddělení pro sexuální devianty. Podle Vaškové jsou za to rádi. „Pokud sedíte za sexuálně motivovaný čin na ženách nebo na dětech, nejste u vězeňské subkultury vítaný. Jsou šikanovaní, mlácení a sankcionovaní za to, co udělali,“ sdělila.

V Kuřimi mohou navštěvovat dílnu. „Vyrábějí hračky a pomůcky pro děti, které rozdáváme v mateřských školách, nemocnicích a dětských domovech. Oni mají k dětem blízko i po psychické stránce. Když to řeknu blbě, tak pedofil má částečně dětskou duši. Pokud by se dokázal oprostit od toho sexuálního, byl by ideálním učitelem nebo skautským vedoucím,“ řekla Vašková.

Obchůzky podléhají utajení

Ve Stráži pod Ralskem, kde je celkem 720 vězňů a 298 zaměstnanců, pracuje jako strážný Lukáš Dokoupil. Nyní se snaží zvýšit si kvalifikaci, aby nemusel trávit čas obchůzkami areálu. Uvědomuje si ale, že i taková činnost je nutná. „Chodíme na takzvané kontroly slabých a nebezpečných míst,“ popsal s tím, že existuje několik variant cest.

Z bezpečnostních důvodů ale nemůže říct jakých a kolik. „Varianta se každou hodinu mění. Nikdy nejdeme ve stejný čas, protože by to odsouzení mohli vypozorovat. Nevím to do doby, než mi to předá branař. Kontrolujeme místa, která by mohla ohrozit chod věznice. Jsou to například uzávěry kanálů, oplocení, mříže, uzavření dveří – prostě všechno, co by se hodilo odsouzeným,“ vysvětlil Dokoupil.

Přestože útěky vězňů jsou raritou a odsouzení spíše odejdou z venkovního pracoviště, kontrola musí být důkladná. „Kontroluji veškeré předměty, které se válí na zemi. Stává se, že když si chtějí předat něco nebezpečného, vypadne jim to na zem a my to posléze najdeme. Pak se rozjede vyšetřování a zjistí se, odkud to pochází,“ dodal strážný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pod vlivem nejčastěji bourají čerství řidiči. Odvoz od rodičů není ostuda, říká preventista

Tagy:
vězení násilí Plzeň soud Stráž pod Ralskem soudnictví Kuřim Bory Vězeňská služba České republiky Ve službě: Za mřížemi