Českým důchodcům může závidět celý svět. V kvalitě života přeskakují i Američany či Němce

Čeští důchodci loni zchudli.

Čeští důchodci se podle světového průzkumu nemají tak špatně, jak jim vykreslují někteří opoziční politici. V žebříčku 150 zemí totiž obsadili desáté místo. Senioři jsou v poslední době v popředí zájmů kvůli snížené valorizaci, kterou potvrdil i Ústavní soud. Tuzemští důchodci se tedy mají lépe než senioři ve Spojených státech, Německu, Rakousku, Belgii nebo ve Francii.

Ústavní soud tento týden potvrdil, že snížená valorizace proběhla v souladu se zákony. To ale neodrazuje zejména opoziční politiky od toho, aby situaci seniorů vykreslovali v černých barvách. „Vážené důchodkyně a důchodci, teď se na mě soustřeďte. Vyzývám všechny důchodce, aby si nalepili na lednici následující slogan: ,Už nikdy nebudu volit ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN, protože mě obrali o tisíc korun měsíčně,‘“ hřímal v pátek v Poslanecké sněmovně Andrej Babiš (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ficova slova o Kyjevu? To řekne jen idiot, míní Zdechovský. Ostrou kritiku přidal i Vondra

Jeho slova se ale neshodují s daty společnosti Natixis, která nehodnotí jen výši důchodů. Mezi měřítka patří i kvalita a dostupnost zdravotní péče, sociální programy nebo kvalita životního prostředí. Poslední čísla z roku 2022 ukazují, že se Česká republika v žebříčku Global Retirement Index umístila v top desítce zemí. Na předních příčkách figuruje Norsko, Švýcarsko, Island, Irsko a Austrálie.

Kvalita života důchodců:

Pořadí zemí k roku 2022
1. Norsko
2. Švýcarsko
3. Island
4. Irsko
5. Austrálie
6. Nový Zéland
7. Lucembursko
8. Nizozemsko
9. Dánsko
10. Česká republika
11. Německo
12. Finsko
13. Švédsko
14. Rakousko
15. Kanada
16. Izrael
17. Jižní Korea
18. Spojené státy
19. Spojené království
20. Belgie

Čeští důchodci se do elitní společnosti dostali spolu s lucemburskými seniory poprvé. Podle průzkumu si totiž tuzemští důchodci drží svůj standard, zatímco v ostatních zemích dochází k poklesu kvality života. Proto se propadly země jako Německo nebo Kanada.

Česká republika ale udělala podle žebříčku skok po téměř dekádě. „V roce 2012 začala na 22. místě a letos je země celkově desátá. Hlavním hybatelem jsou od té doby subindexy financí a materiálního blahobytu. Subindex financí se posunul z 32. místa na 15. a materiální blahobyt ze 17. místa na 1. Dílčí indexy zdraví a kvality života zaostávají, protože první se propadl z 12. místa na 27. a druhý se pohyboval mezi 21. místem a 30. v průběhu desetiletí,“ uvádí zpráva společnosti.

Čeští důchodci loni zchudli

Co se týká starobních penzí, tak jejich reálná výše v loňském roce klesla. Může za to zdražení energií, které na důchodce často dopadlo více než na jiné domácnosti. Z toho důvodu měli penzisté zchudnout nejvíce za posledních deset let.

Podle dat Českého statistického úřadu se loni průměrný starobní důchod zvýšil o 12,4 %. Míra inflace seniorů ale dosáhla 13,6 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se zajistit na klidné stáří? Více se dozvíte ve videu:

Český statistický úřad měří inflaci u seniorů jiným výpočtem. Staří lidé totiž mají jiné nároky a odlišný spotřební koš než pracovníci v produktivním věku. „Důchodci například více utrácejí za léky. Současně jsou omezeny jejich možnosti investovat do energeticky úspornějších řešení vytápění. Přitom nezřídka obývají, často již jen jako samostatně žijící osoby, energeticky náročná, nezateplená venkovská stavení,“ upřesnil Kovanda pro CNN Prima NEWS.

Tagy:
Německo Kanada Irsko senioři důchody Česko Ústavní soud České republiky starobní důchod kvalita života Natixis