Zlevňování energií se chýlí ke konci. Kdy je vhodná doba řešit fixaci či novou smlouvu?

Měsíční zálohy mohou mít lidé špatně nastavené

Ačkoliv energetické společnosti stále zákazníkům nabízejí výhodné nabídky, cena na velkoobchodních burzách s elektřinou stoupá. Podle analytiků bylo totiž zlevňování příliš prudké a elektřina nyní bude hledat svůj standardní strop. To je pro domácnosti nemilá zpráva, protože na konci roku mohou přijít potíže s dražšími účty za energie. Nastává tedy vhodná doba řešit fixaci?

Cena na velkoobchodní burze se nyní pohybuje těsně pod hranicí 100 eur za MWh. Ještě v únoru a na začátku března ale analytici sledovali pokles až k 70 eurům za MWh. Za měsíc se elektřina zvedla o 11 procent. Zdražení přišlo ke konci topné sezony a překvapivě za vyšší cenu elektřiny nemůže dražší plyn. Jeho cena naopak klesá.

ČTĚTE TAKÉ: Dno v české Sněmovně. Někteří opoziční politici by měli jít na psychoanalýzu, říká Schmarcz

Podle analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka můžeme vidět důsledek končící zimy a také stále probíhajícího konfliktu na Ukrajině. „Může za to teplý průběh zimy, úspory a nedobrý stav evropského hospodářství. Z toho důvodu poklesla poptávka a dostali jsme se na nižší ceny. Spekulativní pozice z trhu zmizely a můžeme říci, že je to návrat k budoucímu normálu. Nemůžeme už čekat výraznější zlevňování. Hranice okolo 100 eur mi dává smysl,“ řekl pro CNN Prima NEWS Tyleček.

Důvod zdražení lze vidět v pozvolném oživení evropského hospodářství. „Zmizel také efekt teplého počasí. Čím dál více se také projeví vliv klimatizací a podobně,“ dodal Tyleček.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy mohou lidé očekávat, že zdražení do svých ceníků propíší dodavatelé energií. „Bude to ale pozvolné. Nebude to nějaký tvrdý úder. Přesto končí doba, kdy klesala velkoobchodní cena elektřiny,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kovanda s tím, že spotřebitelé by se neměli děsit skokového nárůstu cen energií.

Ekonom ale zároveň upozorňuje na skutečnost, která se stane realitou ke konci roku. Energetický regulační úřad totiž jistě přijde s dalším skokovým zdražením regulované složky energií. V minulém roce se například jednalo o zvýšení o 65,8 procenta. Z toho důvodu by se měli lidé zamyslet nad pořízením fixované ceny.

„Je to ale velmi individuální. Současné zvýšení ceny na burze pocítí ten, kdo má spotovou cenu. Kdo má ale například fixaci jednoletou či dvouletou, tak jeho cena může být pro něj dramaticky výhodnější. Řešit to nyní mohou ti, kteří se rozhodují o případné fixaci,“ řekl dále Kovanda. Pro některé domácnosti tak může být nyní výhodné zvolit variantu krátkých zafixovaných cen.

Dodavatelé pokračují ve zlevňování

Energetické společnosti stále přinášejí výhodné nabídky. Naposledy oznámila skupina ČEZ, že zlevní dodávky plynu a elektřiny pro téměř 1,7 milionu zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou. Plyn by se jim v červnu měl zlevnit o 17 procent a elektřina o devět procent. Kromě toho bude ČEZ zlevňovat letos potřetí své fixované produkty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KALKULAČKA: Růst daně z nemovitosti překvapil řadu Čechů. Spočítejte si, kolik nově zaplatíte

S nižší cenou ale dříve přišla například i společnost E.ON, Centropol, Pražská plynárenská nebo Innogy.

Tagy: