Zloději, křičeli odboráři před sídlem vlády. Účast Babiše je bizarní, prohlásila Richterová

Stovky demonstrantů se sešly na Letenské pláni a poté v průvodu vyrazily Prahou směrem k sídlu vlády – Strakově akademii. Tam protestovali především proti chystané důchodové reformě. Akci, na kterou podle pořadatelů dorazily asi dva tisíce lidí, svolali odboráři ze svazu KOVO. Samotné demonstrace se zúčastnil mimo jiné i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vláda nicméně ve středu zasedala v Olomouckém kraji.

KOVO spadá pod Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS). Tato největší odborová centrála v Česku protest podporuje. Na středeční akci dorazili i členové z dalších svazů, třeba z úřednických či školských. Do Prahy přijeli také odboráři z automobilky Škoda z Mladé Boleslavi a Kvasin.

„Budeme muset zřejmě prosadit příplatky za odvoz mrtvol z pracovišť. Vládo, vzpamatuj se,“ hřímal například během svého projevu šéf ČMKOS Josef Středula. „Pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme se spojit. Jsme připraveni organizovat další protestní akce,“ dodal. Podporu pořadatelům vyjádřili i někteří politici.

Ke Strakově akademii dorazil i miliardář a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. „Jsem tu proto, že mě pozval předseda KOVO pan Ďurčo a abych vás pozdravil. Vy, odboráři, to máte v rukou. Máte 500 tisíc členů. Pokud ukecá každý někoho, tak ten Václavák nebo Letnou můžete zaplnit. Vláda vyjde a bude se vás bát. Máte obrovskou sílu, my vás podpoříme,“ vzkázal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stanjura: Ať o platech politiků rozhodují centrální bankéři. Špatný nápad, oponuje Kovanda

Poté se Babiš ostře vymezil vůči vládě: „Máme tu nejhroznější a nejprolhanější vládu. My jsme jí naši zemi předali ve skvělé kondici. Když jsem byl premiérem, vždy jste mě měli na smsce. Čtyři dny a noci jsme bojovali ve Sněmovně za práva důchodců. (Ministr práce) Marian Jurečka bojuje proti nim. Podáme ústavní stížnost a uvidíme, jestli je Ústavní soud také součástí této nové totality. Vláda si chodí do Bruselu pro noty.“

Rovněž dorazil i místopředseda SPD Radim Fiala nebo šéf ČSSD Michal Šmarda. Reportéři CNN Prima NEWS si už v průvodu všimli také předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřiny Konečné. Průvod doprovázela policie a antikonfliktní tým. Celá akce však proběhla poměrně v poklidu. Předáci svazu KOVO uvedli, že zvali i členy vlády. Zklamalo je, že kabinet ve středu nezasedal ve svém úřadu, nýbrž v Jeseníku.

Bizarní účast Babiše

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) demonstraci do jisté míry zneužily strany, které nevyhrály poslední sněmovní volby. Předseda vlády také připomněl, že parametry důchodové reformy kabinet teprve tvoří.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) komentovala demonstraci v pořadu K věci na CNN Prima NEWS následovně: „Myslím si, že je naprosto legitimní, že ty demonstrace probíhají. Je ale bizarní, když se jich účastní Andrej Babiš. Ten sám veřejně v minulosti říkal, že chce zvýšit věk odchodu do důchodu na 67 let nebo prosadit důchodovou reformu, kterou neprosadil.“

Účastníci demonstrace se na Letné začali scházet po 11. hodině, poté v průvodu vyrazili směrem k sídlu vlády. Tam přišli krátce před polednem. Podle KOVO jich byly zhruba dva tisíce. Dorazili zřejmě lidé z různých ideologických proudů, což dokazuje přítomnost českých a evropských vlajek, ale i transparentů podporujících komunisty. Akce oficiálně skončila kolem půl druhé odpoledne.

U Strakovy akademie byl přítomen i reportér CNN Prima NEWS Vojtěch Šeliga. „Protestující o sobě nechávají dost hlasitě slyšet. Pokud by dnes vláda ve Strakovce zasedala, měla by s jednáním problém,“ uvedl. Dav na adresu vlády například skandoval, že členové kabinetu jsou „zloději“. Někteří pak vyzývali ke generální stávce.

Zástupci zaměstnanců kritizují případné další zvyšování důchodového věku na hranici 68 let. Požadují dřívější odchod do penze pro namáhavá povolání. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) odborářům minulý týden řekl, že reformu dosud nezveřejnil. Rovněž uvedl, že s uzákoněním důchodového věku na 68 letech ve svých návrzích nepočítá, jelikož chce zohledňovat délku života, odpracovanou dobu i náročnost práce. Vicepremiér zároveň zdůraznil, že reformní změny se dotknou až čtyřicátníků a mladších.

Odboráři nicméně vládě sdělili šest konkrétních požadavků k penzím či daním. Pokud je kabinet nesplní, budou odbory žádat demisi.

Tagy: