Pojídání nepoživatelného i svlékání na veřejnosti. Willisova nemoc může mít bizarní symptomy

Onemocnění, kterým trpí slavný herec Bruce Willis, ovlivňuje jak řeč, tak chování. Lidé s frontotemporální demencí (FTD) nejen zapomínají, jak správně jednat s lidmi, ale dokonce se na veřejnosti mohou chovat nevhodně. Příznakem tak může být například špatné parkování, nevhodné oblečení vzhledem k počasí, svlékání na veřejnosti nebo vulgární vyjadřování. Podle odborníků se takoví pacienti dožívají od stanovení diagnózy v průměru 7 až 13 let.

Krutá nemoc, která ničí životy milionů lidí na celém světě. Tak o nemoci FTD informuje deník Daily Mail, který připomíná, že podle charitativních organizací se nedělá dost pro to, aby se veřejnost včas o varovných příznacích demence dozvěděla. Právě touto nemocí trpí podle rodiny herec Bruce Willis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA ukončily pátrání po dvou létajících objektech. Sestřelené trosky se nenašly

Příznaky jsou přitom podle odborníků vážné, v některých případech dokonce bizarní. Lidé s tímto onemocněním jsou důvěřivější a nedělá jim problém nabídnout větší obnos peněz i neznámému člověku, vyplývá z výzkumu USC a Bar-Ilanovy univerzity v Izraeli.

Pacientům se často změní i humor, ve většině případů je začínají bavit frašky. Mívají potíže s oblékáním, například nosí kousky, které nejdou dohromady s počasím, doplňují britští výzkumníci z univerzit v Kentu a Yorku. Povětšinou začnou i špatně řídit a nedaří se jim správně parkovat, uvádí američtí vědci. Navíc bývají lidé trpící FTD vulgární a na veřejnosti se chovají nezdvořile, například se mohou svlékat na nevhodných místech. Mozek ve zkratce přestává mít sociální zábrany.

„Není mnoho možností, jak tuto nemoc léčit,“ řekla pro americkou stanici CNN zdravotní expertka Megan Ranneyová. „Takže i když je to pro rodinu určitě úleva, že diagnózu zná, vývoj jeho onemocnění to s největší pravděpodobností nezmění,“ doplnila.

Vzácná forma demence

Zatímco Alzheimerova choroba tvoří asi tři čtvrtiny případů demence, typ, kterým trpí hollywoodský herec Bruce Willis je velmi vzácný. FTD tvoří pouhá dvě procenta diagnóz a postihuje mladší lidi – od 21 do 80 let. Pacienti se s touto nemocí dožívají průměrně 7 až 13 let. Nejčastější příčinou úmrtí je pak zápal plic.

Frontotemporální demenci popisuje web Mayo Clinic jako „souhrnný termín pro skupinu mozkových poruch, které postihují především čelní a spánkové laloky mozku. Tyto oblasti mozku jsou obecně spojeny s osobností, chováním a jazykem“.

Příznaky FTD podle Mayo Clinic:

  • nevhodné sociální chování, nedostatek soudnosti, ztráta zábran
  • ztráta empatie a dalších mezilidských dovedností
  • nedostatek zájmu (apatie)
  • kompulzivní chování, jako je klepání, tleskání nebo mlaskání
  • zhoršení osobní hygieny
  • změny stravovacích návyků, obvykle přejídání nebo konzumace jen sladkostí a sacharidů, pojídání nepoživatelných předmětů
  • nutkavá touha vkládat věci do úst

Willis byl při natáčení posledních filmů často zmatený. Musel také nosit sluchátko, do kterého mu jiný herec předříkával repliky. „Ani nevím, jestli jsem si vlastně všímal toho, jak se u mě po zdravotní stránce věci mění,“ prohlásil dříve.

Členy nejbližší rodiny zpráva o Willisově špatném zdravotním stavu hluboce zasáhla, zároveň ale pocítili úlevu. Konečně totiž znají pravdu. „I když je to bolestivé, je úleva mít konečně v rukou jasnou diagnózu. Frontotemporální demence je krutá nemoc, o které mnoho z nás slyšelo a která může postihnout každého. Neexistuje na ni dnes žádný lék. To je realita, která se v následujících letech, jak doufáme, změní,“ přejí si.

Nová diagnóza přišla rok poté, co herec veřejně přiznal, že trpí afázií. Kvůli tomuto onemocnění se rozhodl ukončit kariéru. Afázie vzniká poškozením center mozku podílejících se na porozumění a tvorbě řeči. Člověk přichází o řeč, která pro něj do té doby byla samozřejmostí.

Sedmašedesátiletá hollywoodská hvězda se proslavila například filmy Smrtonosná past nebo Šestý smysl.

Tagy: