Vše o hokejovém národním týmu na ZOH 2022: Kdy Češi hrají a koho trenér nominoval?

Zimní olympijské hry v Pekingu odstartují slavnostním zahájením 4. února, mnozí čeští fanoušci však budou vyhlížet termín 9. února, kdy se o pozornost přihlásí český mužský hokejový tým. V základní skupině B reprezentanti v rozmezí čtyř dní vyzvou hokejisty Dánska, Švýcarska a Ruska. V napínavých soubojích nakonec týmům nebudou pomáhat hráči z NHL, kteří se po osmi letech měli vrátit pod pět kruhů. Která jména zařadil trenér Filip Pešán na soupisku a kdy čeští hokejisté odehrají své zápasy?

Čínská metropole se stane historicky prvním pořadatelským městem zimní i letní olympiády. Největší sportovní svátek bude podruhé hostit v termínu od 4. do 20. února 2022. Pozornost českých fanoušků se však ubírá na středu 9. února, kdy započne mužský hokejový turnaj. Finále je na programu v neděli 20. února.

Kdy a proti komu hrají Češi?

Hokejové týmy budou na Zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu rozděleny do tří skupin po čtyřech týmech, kdy každý ve skupině odehraje tři zápasy. Mezi dvanáct celků, které nastoupí na Pekingském národním krytém stadionu nebo ve Sportovním centru Wukesong, se řadí i český hokejový tým.

Čeští reprezentanti ve skupině B postupně vyzvou hokejisty Dánska, Švýcarska a Ruska. Podobně jako na letních olympijských hrách v Tokiu, i v Pekingu musí fanoušci počítat s časovým posunem. Češi však budou hokejová utkání, minimálně v základní skupině, hrát ve velmi atraktivních časech:

Program českých hokejistů na ZOH

Zápas Datum Den Čas Výsledek
Česko–Dánsko 9. února středa 14:10 1 : 2
Česko–Švýcarsko 11. února pátek 9:40 2 : 1 (SN)
Rusko–Česko 12. února sobota 14:10 5 : 6 (PP)
Česko–Švýcarsko 15. února úterý 9:40 2:4

Play-off olympijského turnaje proběhne v termínu od 15. do 20. února 2022. Nejprve budou na programu čtyři kvalifikační zápasy o postup do čtvrtfinále. Následovat bude samotné čtvrtfinále. Semifinále a finále, tedy souboje o olympijské medaile, proběhnou od 18. do 20. února.

Pomoc z NHL nedorazí

Kompletní a definitivní soupisky týmů na Zimních olympijských hrách 2022 byly zveřejněny 24. ledna, krátce před samotným startem hokejového turnaje. V tento termín měly týmy představit jména 25 hráčů. Již koncem roku 2021 však bylo jasné, že ani na hrách v Pekingu národní tým neposílí hráči z NHL.

Od října se přitom fanoušci těšili ze třech oznámených jmenDavid Pastrňák (Boston Bruins), Ondřeje Palát (Tampa Bay Lightning) a Jakub Voráček (Columbus Blue Jackets). Koronavirová pandemie však opět zamíchala kartami a stejně jako na posledních zimních hrách v Pchjongčchangu budou soupisku trenéra Filipa Pešána plnit výhradně hráči z evropských lig a nižších severoamerických soutěží.

Smutnou zprávu zveřejnilo vedení NHL s hráčskou unií NHLPA ve středu 22. prosince. Za jejich rozhodnutím stojí rychle se šířící varianta koronaviru omikron v USA. Sankcí se však NHL obávat nemusí. Do 10. ledna měla právo účast svých hráčů na ZOH zrušit.

Informace o tom, že hráči z NHL český národní tým neposílí, zkomplikovala situaci především generálnímu manažerovi Petru Nedvědovi, který pro Pešána vybírá sestavu a realizační tým.

Euro Hockey Tour ve znamení proher

Český hokejový tým má za sebou dvě generálky na olympijské klání. V rámci hokejového seriálu Euro Hockey Tour se v půlce listopadu, konkrétně v termínu od 10. do 14. listopadu, do národních dresů hráči oblékli na turnaji Karjala Cup.

Výběr Filipa Pešána však zářný výkon nepředvedl. První utkání odehrál s domácími Švédy v Linköpingu, následně se oba týmy přesunuly do Helsinek, kde se tradiční finský turnaj dohrál. Všechny zápasy se Švédy, Finy i Rusy skončily prohrou.

Výsledky Karjala Cupu:

  • Švédsko–Česko 4:1
  • Finsko–Česko 4:2
  • Česko–Rusko 2:5

Bohužel ani druhá prověrka před únorovou olympiádou se pro český výběr nenesla v duchu úspěchu. Turnaj Channel One Cup, který se konal od 15. do 19. prosince, národní tým odstartoval na domácí půdě v pražské O2 Areně proti Finům. Ze známého prostředí však vzešel pouhý bod, který tým ukořistil po prohraných samostatných nájezdech. Zbytek turnaje se dohrál v domovině sborné, kde ruský výběr zopakoval střeleckou bilanci z Karjala Cupu.

Výsledky Channel One Cup:

  • Česko–Finsko 3:4 SN
  • Rusko–Česko 5:2
  • Česko–Švédsko 2:3

Zbývající dva turnaje Euro Hockey Tour – České hokejové hry a Švédské hokejové hry, přijdou na řadu až po olympiádě, a to těsně před Mistrovstvím světa v hokeji 2022 ve Finsku. Zatím „okupuje“ výběr Filipa Pešána s pouhým bodem poslední příčku.

Kdo na olympiádě oblékne český dres?

Ještě před samotným zahájením Channel One Cupu Pešán avizoval, že pokud by hráči z NHL skutečně nemohli národní tým v Pekingu podpořit, představovala by soupiska na tento turnaj velmi blízký koncept hráčů, kteří by na ZOH odletěli. Ve čtvrtek 13. ledna však trenér nároďáku zamíchal kartami. Ze 24 dosud nominovaných hráčů „jen“ třináct plnilo soupisku předchozího turnaje.

Ačkoliv Pešán nejprve „strašil“, že představená jména nebudou definitivní a českou soupiskou mohou zamíchat některé změny, nestalo se tak. Dokonce mohl vybrat dalších šest hráčů, kteří původní sestavu doplní jako náhradníci. Kvůli pandemii totiž bylo povoleno, že si každý hokejový tým může do Pekingu přivést pět hráčů a jednoho brankáře, kteří budou v případě zranění nebo nákazy covidem sestavy doplňovat.

Generální manažer Nedvěd nakonec avizoval, že do čínské metropole navíc bere tři hráče: obránce Jana Sčotku (JYP Jyväskylä / Fin.) a útočníky Davida Tomáška (Amur Chabarovsk / KHL) a Matěje Blümela (Pardubice). Není však jisté, zda se tito hráči pod pěti kruhy na led postaví. Zbylá tři místa ponechal Nedvěd volná.

Český národní dres nakonec v Pekingu obléknou:

Brankáři:

  • Šimon Hrubec (Omsk/KHL)
  • Roman Will (Čeljabinsk/KHL)
  • Patrik Bartošák (Chabarovsk/KHL)

Obránci:

  • Tomáš Kundrátek (Třinec)
  • Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL)
  • Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL)
  • Ronald Knot (Nižněkamsk/KHL)
  • David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL)
  • Libor Šulák (Vladivostok/KHL)
  • Vojtěch Mozík (Vladivostok/KHL)

Útočníci:

  • Michal Řepík (Sparta)
  • Vladimír Sobotka (Sparta)
  • David Krejčí (Olomouc)
  • Tomáš Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)
  • Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)
  • Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.)
  • Jiří Smejkal (Pelicans Lahti/Fin.)
  • Radan Lenc (Chabarovsk/KHL)
  • Michael Frolík (Lausanne/Švýc.)
  • Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL)
  • Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL)
  • Jan Kovář (Zug/Švýc.)
  • Michael Špaček (Frölunda/Švéd.)
  • Matěj Stránský (Davos/Švýc.)

„Věkový průměr týmu je nyní kolem třiceti let, jde tedy o hodně zkušený tým. Před rokem v Rize na MS v hokeji nám chybělo více lídrů, proto jsme nyní vsadili na zkušenost než na mladé hráče,“ komentoval vybrané hokejisty Pešán. Realizační tým měl v záloze zhruba třicet náhradníků. „Bude se jednat o skupinu, se kterou budeme komunikovat. Budou vyplňovat nutné aplikace tak, jako by skutečně jeli na olympiádu,“ podotkl manažer Jan Černý.

Dlouho zůstávalo tajemstvím, kdo ponese označení kapitán. „Jasno máme, ale první zápas se hraje až za měsíc. Do té doby je času dost,“ uvedl měsíc před začátkem trenér. Poté, co se v seznamu nominovaných objevilo jméno Romana Červenky, mnozí začali spekulovat, zda právě nejzkušenější člen současné soupisky není dotyčným vybraným hráčem. Nakonec se jejich domněnky potvrdily a Pešán Červenku jmenoval kapitánem.

Jaké dresy hokejisté obléknou?

Pod pěti kruhy se český národní hokejový tým představí v dresech se státním znakem. Na olympijských hrách lze hrát s dresy, na kterých je například státní znak nebo název země, nemohou však být potištěny logy. Z toho důvodu v posledních letech nemají čeští reprezentanti na prsou tradičního lva, ale státní znak. Dresy budou mít hokejisté ve dvou barevných variantách – červené a bílé.

Cinkne medaile potřetí?

V historii zimních olympijských her si český, potažmo československý hokejový tým přivezl medaili hned desetkrát. Od rozdělení Československa to už ale samostatná česká hokejová reprezentace zvládla jen dvakrát. Zlato získala na legendárních ZOH v Naganu v roce 1998 (pod dohledem trenéra Ivana Hlinky) a bronz na ZOH v Turíně v roce 2006 (pod dohledem trenéra Aloise Hadamczika).

Ke třetímu úspěchu měla blízko na posledních hrách v Pchjongčchangu v roce 2018, kdy však český výběr, vedený trenérem Josefem Jandačem, udolali v boji o třetí příčku Kanaďané. Poštěstí se národnímu týmů v Pekingu napravit reputaci a dovézt třetí cenný kov pro samostatné Česko?

Tagy:
Peking Olympijské hry NHL zápasy Češi galerie trenér nominace hokej Česko pandemie koronaviru Filip Pešán skupina národní tým sestava soupiska Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 český tým Zimní olympijské hry 2022 Kontinentální hokejová liga