Důstojník o zoufalství v Kábulu: Ženy hází děti přes ostnatý drát. Vojáci v noci pláčou

Nedaleko letiště v Kábulu stojí hotel Baron, který se v posledních dnech stal útočištěm Afghánců hledajících azyl ve Velké Británii. Co se odehrává před jeho vstupem, si jen málokdo dokáže představit. Mnohé matky v zoufalství přehazují vlastní děti přes ostnaté dráty a prosí britské vojáky, aby je odvezli do bezpečí.

Zoufalé činy Afghánek zachycuje video, které koluje po sociálních sítích. Je na něm vidět, jak jedna z žen předává své dítě do rukou cizích lidí a doufá, že u nich bude ve větším bezpečí. To vše se odehrává v momentě, kdy tálibánci mlátí ženy na ulici a střílí neozbrojené demonstranty.

„Matky byly zoufalé. Tálibánci je mlátili. Křičely: ,Zachraňte mé dítě!‘ a házely je na nás. Některá miminka spadla na ostnatý drát. To, co se tam dělo, bylo strašné. Na konci dne mezi námi nebyl jediný muž, který by neplakal,“ popsal jeden z důstojníků webu Sky News. Některé děti se podle něj zachytily o ostnatý drát.

Vchod do hotelu Baron v současnosti střeží vojáci výsadkového pluku.

Na evakuaci čekají tisíce lidí

Do ulic města Džalalabád na východě Afghánistánu vyrazili demonstranti, kteří požadovali, aby se fanatici zbavili svých bílých vlajek a zachovali trikolóru země. Jednoho z novinářů, který na důkaz vzdoru vztyčil afghánskou vlajku, džihádisté zastřelili. Spolu s ním přišli o život i další dva demonstranti, šest je vážně zraněno.

V Kábulu potom radikálové bijí davy lidí, kteří se snaží dostat na letiště. Tam už na evakuaci americkými a britskými letadly čekají tisíce dalších prchajících před Tálibánem. Podle britského velvyslance sira Laurieho Bristowa se v úterý díky mimořádné akci z Afghánistánu dostalo asi 700 lidí.

„Snažíme se zvyšovat rychlost a tempo pro následujících pár dní. Dáme do toho vše, co je v našich silách. Jakmile to bude možné, pokusíme se dostat všechny, kdo to potřebují, do bezpečí,“ doplnil Bristow.

Dosud Velká Británie z Kábulu evakuovala zhruba 1 200 lidí, z toho 300 Britů a 900 Afghánců. České lety přepravily do Česka téměř 200 lidí. Tálibán však tvrdí, že svým nepřátelům nebude ubližovat. Hnutí dokonce uvedlo, že bude respektovat práva žen, a vyzvalo je, aby se podílely na chodu státu.

V ulicích ubývá žen

Těmto tvrzením však mnoho místních obyvatel nevěří. „Chceme věřit tomu, že se Tálibán změnil. Obáváme se ale, že tohle je jen začátek,“ řekl webu The Sun jeden z obyvatel Kábulu. V ulicích navíc ubývá žen. Některé Afghánky odmítají burky, strach z radikálů mají snad všechny. To potvrzuje i reportérka CNN Clarissa Wardová, která dění v afghánské metropoli sleduje.

„Čím dál tím více žen se bojí chodit po ulici, a to i přesto, že na sobě mají velmi konzervativní oblečení. Vykupují proto burky, mají totiž pocit, že jen tak budou teď v ulicích v bezpečí. Ženy jsou vyděšené a nemohou věřit zárukám, které jim Tálibán dal. Vědí, jak tomu bylo v minulosti, jak je tomu ve venkovských oblastech, které radikálové ovládají,“ popsala Wardová.

Tagy: