Zoufalí havíři si stěžují: OKD s námi vyj*balo. Doly Darkov a ČSA příští týden končí

První nález černého uhlí na Ostravsku se datuje k roku 1763 a poslední vytěžené uhlí bude mít zřejmě letopočet 2021. Příští úterý se zavírá Důl Darkov, v sobotu Důl ČSA, v provozu zůstane poslední Důl ČSM. OKD slibuje zbylým havířům práci nejméně do konce roku 2022. „Podle mě je to lež, moje zdroje v OKD říkají, že těžba v revíru skončí už letos,“ říká karvinská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti).

Kvapné uzavírání Dolů ČSA a Darkov je obestřeno mnoha neznámými. Havířům třeba nikdo pořádně nevysvětlil, kdy vlastně dostanou výpověď. „Je to na ch*ja, zase s námi vyje*ali,“ stěžuje si 44letý havíř Martin Drozd, který právě vyfáral po ranní směně na Dole ČSM. Je všední únorový den, 13.36 hodin. „Chtěl jsem teď v únoru odejít ze šachty dobrovolně. Práci jsem měl zajištěnou ve stavebninách, ale když jsem to oznámil zaměstnavateli, nepustili mě,“ vypráví horník pracující v důlní dopravě.

Tak tady vypinkají s každým

„Na personálním mi řekli, že ještě nemám padesát, tak jsem pro OKD perspektivní. A že mě převedou na poslední Důl ČSM. Kdybych dal výpověď já sám, přijdu o jedenáctiměsíční odstupné i státní sociální příplatek,“ pokračuje horník Drozd. A dodá: „Vyjebavka jak cyp.“ Netuší přitom, že transformační plán OKD zřejmě úplně nepochopil. A že se může stát, že hned v březnu výpověď stejně dostane. „Možné je všechno,“ dodá, když mu chmurnou vizi nastíníme.

„V těch stavebninách na mě ale nepočkají,“ lituje Drozd. „O nás bez nás, tak tady vypinkají s každým.“ Havíř má slíbenou práci v hlubinné dopravě i na Dole ČSM. „Na ČSM odchází tolik lidí, že nechápu, kde pro nás seženou práci. Ten důl přece není nafukovací,“ říká nejistě.

Sliby jsou chyby. Spíš lži

Josefu Mžykovi schází do předčasného hornického důchodu, který je zákonem stanoven na 55 let, tři roky a dva měsíce. Na Dole ČSA pracuje jako strojník v těžní věži a OKD mu prý zajistilo práci i na posledním Dole ČSM. „Slibují mi práci nejméně na dva roky, spíš na delší dobu. Doufám, že tam vydržím do důchodu,“ věří Mžyk. Jenže karvinská i krajská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) firemní sliby OKD považuje za zbytečné lži. „Nevím, proč horníkům vůbec něco takového říkají, když vedení OKD zcela oficiálně hlásá, že těžbu na posledním Dole ČSM ukončí už během roku 2021.“

Z hodnověrných zdrojů v OKD se prý Klusová doslechla, že Důl ČSM bude uzavřen nejpozději do konce letošního roku. Náměstek hejtmana pro průmysl Jakub Unucka (koalice ODS + TOP 09) Klusové potvrdil, že těžba v celém revíru OKD skončí do letošních Vánoc. „Podle mých zdrojů to bude ještě dříve, možná už za pár měsíců,“ přemítá krajská zastupitelka. Strojník Josef Mžyk tak bude roztáčet kola těžní věže možná jen do letošního léta. Tuhle práci dělal 31 let, těsně před penzí ho ale asi čeká pracák.

Konec těžby po 258 letech

První nález černého uhlí na Ostravsku se datuje k roku 1763. Poslední vytěžené uhlí revíru bude mít s největší pravděpodobností letopočet 2021 a poslední vozík z Dolu Darkov vyjede v úterý 23. února, z Dolu ČSA pak v sobotu 27. února. Žádná sláva to nebude. „Vzhledem k epidemické situaci v Česku a všem přijatým opatřením se bude poslední vozík konat pouze ve velmi malém okruhu lidí, kteří jsou úzce spjati s OKD. Celá akce proběhne i bez přítomnosti médií,“ oznámila CNN Prima NEWS mluvčí OKD Naďa Chattová.

Ivan Motýl

Externí spolupracovník CNN Prima NEWS. Novinář, publicista a básník, který se dlouhodobě věnuje palčivým sociálním tématům soudobé Ostravy a moderním dějinám celého regionu. Často píše o romské menšině a vyloučených lokalitách, již osm let například sleduje ve sběrném dokumentu osudy ostravské rodiny Kroščenových s dvanácti dětmi.

Těžba černého zlata v Ostravsko-karvinském revíru končí po 258 letech. Uhelné podzemí je vyfedrováno, jak by řekli havíři. Vlastně není, uhlobaron Zdeněk Bakala sliboval horníkům práci až do roku 2040. Uhlí je v zemi dost, jenže jeho světová cena rapidně klesla a Bakala se prodělečných dolů včas zbavil, ztrátový podnik posléze přebral stát. „Ztráty jsou tak obrovské, že těžba opravdu nemá smysl,“ souhlasí karvinská zastupitelka Klusová, byť srdceryvně brání havířskou práci.

Ohromná ztráta, zavíráme

„Snížení cen uhlí, propad odbytu, ohromná ztráta finančních prostředků, to vše nakonec vyústilo v nutnost ukončit těžbu na ČSA a Darkově ke konci února 2021,“ říká předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. Ekonomické výsledky za rok 2020 zatím firma vlastněná erárem prostřednictvím firmy Prisko nezveřejnila.

„Vyj*bat“, to je mezi havíři běžné slovo. Je to drsný, zároveň však upřímný výraz, když někdo někoho podvede či spíš podrazí. „O vyj*bání mluví i další dva havíři před Dolem ČSM, kteří nechtějí zveřejnit své jméno. „Vyj*bali nás, bo musíme zůstat pod Diamem.“ I oni už měli nabídky od nových zaměstnavatelů, státní firma OKD je však nepustila a přesouvá je na práce při útlumu, tedy do uzavíraných dolů Darkov a ČSA. Vlastně horníky „prodala“ novému zaměstnavateli, rovněž erárnímu podniku Diamo, který zajišťuje likvidaci šachet.

Život na vlásku za 35 tisíc

Horník v rubání Miroslav Bystroň věří, že slíbená práce v Dole ČSM (Československé mládeže), kam ho OKD posílá z Dolu ČSA (Československé armády), mu zajistí obživu na několik let. „Uvidíme, chci tam vydržet do poslední chvíle. Štve mě, že ti nahoře už teď ví, kdy chtějí Důl ČSM zavřít, ale my – havíři – se to dozvíme až na poslední chvíli.“

Rubání (těžba uhlí ve sloji) a čelba (ražba důlních chodeb), to jsou nejnáročnější práce v uhelném dole. Právě na Dole ČSM, na který odchází i rubač Bystroň, zahynulo v prosinci roku 2018 při výbuchu metanu 13 horníků. A těla některých obětí byla vytažena až mnoho měsíců po tragédii. Nebylo by tedy lepší s hornictvím praštit než riskovat život? Miroslav Bystroň fárá 18 let, do důchodu mu zbývá téměř deset let. „Platy jsou za ten risk opravdu slabé. Když těžba drhne, dostanu na účet 35 tisíc korun, když se daří, tak o pět tisíc víc,“ prozrazuje. Zástupce vedoucího v Lidlu či jiném supermarketu nosí domů stejný plat. Ale takovému zaměstnanci nehrozí, že umře kilometr pod zemí.

V podzemí rovnou do rakve

Právě v areálu dnešního Dolu ČSA, který se příští sobotu zamkne na sedm západů, zahynulo v roce 1894 při důlním neštěstí 235 havířů, z toho 37 záchranářů. Příčinou výbuchů byly důlní plyny, uhelný prach se v dole po vytěžení uhlí místy nahromadil až do výšky půl metru. A pak to někde zajiskřilo, třeba díky nárazu kladiva na kámen. Tehdy byl vlastníkem dolu hrabě Larisch, dnes je to stát.

„Během záchranných prací byli postupně nalézáni další mrtví – celkem 159 – tak, jak se na ně přicházelo. Ti byli poléváni lysolem, baleni do desinfikovaných plachet a ještě na dole kladeni do rakví. Bohužel, nemohlo býti vyneseno 54 havířů, kteří byli v nepřístupných závalech a jejichž vynášení bylo spojeno s nebezpečím života, takže na bývalém pracovním místě mají navždy svůj hrob,“ popisoval tragédii z roku 1894 dobový tisk.

Mlžení a mlžení

„V útlumu mi slíbili práci na deset let,“ říká další z oslovených havířů. A druhý se významně rozhlédne kolem sebe. „To už tady nebude těžní věž ani ostatní budovy dolu a porostou tu břízy.“ Netuší ovšem, že v březnu či dalších měsících mohou od podniku Diamo, pod který je OKD od 1. března převádí, klidně dostat výpověď. Nikdo jim nevysvětlil oficiální rozhodnutí OKD, které zní následovně: „Z OKD odejde na konci února 1770 zaměstnanců, z toho 1277 lidí bude připraveno k rozvázání pracovního poměru. A 493 jich zůstane v podniku Diamo, kde budou například pokračovat v útlumových pracích.“

Jinými slovy, OKD napřed převede část havířů pod Diamo, kde ale pro všechny nebude práce. „Havíři se v celé té transformaci vůbec nevyznají a nikdo se nenamáhá jim situaci vysvětlovat. Skoro každý den mě některý z horníků osloví a ptá se, co má dělat. Já ale nejsem manažerka OKD ani Diama,“ říká karvinská politička Zuzana Klusová. A personalisté OKD zatím dále mlží a mlží.

Selhání odborů

Klusová dává na pranýř i hornické odborové předáky: „Chápu, že vedení OKD to dělá záměrně, ale proč o pravém stavu věcí nemluví s horníky alespoň odbory, tomu nerozumím. Odboráři zcela selhali, starají se teď především sami o sebe, aby se udrželi v zeštíhleném OKD, anebo našli jiné místo v odborářských strukturách.“

Šéf odborů Jiří Waloszek si pro noviny Horník, které vydává OKD, sice připravil seriál otázek a odpovědí pro řadové havíře, ale ten je veden téměř nesrozumitelným úředním jazykem. Provozní ředitel OKD David Hájek se v posledním čísle Horníka vlastně vyjádřil mnohem jasněji: „A co nás čeká v roce 2021? Nejprve smutné chvíle ukončení dobývání na ČSA, Darkově, ukončení provozu Darkovské úpravny, rozloučení se s množstvím našich kolegů, se kterými jsme léta spolupracovali.“

Když se řekne „ostatní skončili“

Mluvčí OKD Naďa Chattová potvrdila CNN Prima NEWS, že zaměstnanci OKD z utlumovaných dolů Darkov a ČSM budou napřed převedeni pod Diamo: „Ukončení provozu OKD na Dole Darkov a Dole ČSA je shodné s termínem předání těchto dvou lokalit státnímu podniku Diamo – to je k 1. březnu.“ A co mohou očekávat horníci po převedení pod Diamo, to mluvčí potvrzuje na příkladu z letošního ledna: „Podnik Diamo od OKD už od 1. ledna převzal 749 zaměstnanců spolu s utlumovanými doly Lazy, Dukla, Staříč a Frenštát. Z nich si 200 nechal pro útlumové práce a zahlazování následků dolování, ostatní v podniku skončili.“

„Ostatní skončili,“ končí promluva mluvčí. A není proto pochopitelné, že havíři teď drtí vztek mezi zuby a mluví o „vyj*bávce“ ze strany zaměstnavatele? „Společnost OKD nikomu nebránila v dobrovolném odchodu ze zaměstnání,“ brání těžaře mluvčí Chattová. „Na personálním mi neřekli vůbec nic. Chtěl jsme úplně odejít, mám už jinou práci, ale nezájem, poslali mě na Důl ČSM. Vůbec se se mnou na personálním nebavili a odbory na nás se*ou,“ stěžuje si před uzavíraným dolem havíř, který fárá už 29 let. Jméno říct nechce, redakce disponuje nahrávkou jeho naštvané zpovědi.

Optimistický epilog

Najdou se i havíři, kteří uzavření dolů Darkov a ČSA vítají. „Odevzdám věci, pak mám pět dnů volno a jdu do důchodu,“ vypráví 55letý havíř Pavel Zoubek po předposledním fárání v životě. Čeká ho důchod 20 tisíc korun a pohoda na chalupě na jihu Moravy. V OKD si oddělal 39 roků, v osmdesátých letech začínal v rubání na Dole Fučík v nízkých slojích. „Tam jsme se za uhlím museli doslova plazit, sloje měly na výšku jen osmdesát centimetrů,“ vzpomíná. A je rád, že tu dřinu ve zdraví přežil, penze to bude víc než zasloužená.

Tagy: