Zoufalí Indové se před covidem chrání kravským trusem. Nefunguje to, varují vědci

Indie aktuálně patří mezi koronavirem nejpostiženější státy světa. Denně zde přibývají statisíce nakažených a roste také množství obětí. Část Indů tak zkouší velmi kuriózní způsob, jak se před nákazou ochránit. Svá těla pokrývají kravským trusem a močí. Krávy totiž mnoho Indů považuje za posvátné, a tudíž věří, že jejich výměšky je před koronavirem zachrání.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Tak by se dalo shrnout počínání některých Indů z provincie Gudžarát na severu země, kteří se před koronavirem chtějí ochránit tak, že si své tělo potírají kravím trusem a také močí.

Lidé, kteří tak činí, přicházejí běžně jednou týdně na farmy či svatyně, aby se potřeli kravími výměšky a následně si zameditovali. Vycházejí z toho, že většinové náboženství Indů, hinduismus, považuje krávy za posvátná zvířata, a věří, že kravince posilují jejich imunitu proti koronaviru.

Využití kravinců a kraví moči v Indii na podobné úkony není nijak výjimečné. Hinduisté je totiž používají například k potírání svých domů při rituálu, který má ochránit jejich obydlí před nemocemi.

„Chodí sem i lékaři. Věří, že tato terapie zlepšuje jejich imunitu, a mohou se tak svým pacientům věnovat beze strachu, že se nakazí,“ sdělil agentuře Reuters Gautam Manilal Borisa, jenž působí ve farmaceutické společnosti a je pravidelným návštěvníkem školy vedené hinduistickými kněžími, kteří zde chovají právě krávy.

Vědci před „rituálem“ varují

Vědci však nepovažují potírání těl kravským trusem a močí za nijak nápomocné při ochraně proti koronaviru. „Neexistuje žádný vědecky podložený důkaz, že kraví trus či moč vylepšují imunitu proti nemoci COVID-19. Je to postaveno pouze na víře,“ reagoval na akci některých Indů prezident Indické lékařské asociace J. A. Jayalal.

Ten pro Reuters dodal, že tato praktika naopak může lidem uškodit. „S čicháním či konzumací těchto věcí jsou přímo spjata různá zdravotní rizika. Ze zvířat na lidi se mohou přenést jiné nemoci,“ vysvětlil Jayalal.

Hromadné pokrývání těl trusem by naopak paradoxně mohlo vést k šíření nákazy. Akce totiž probíhají tak, že se při nich bez jakékoliv ochrany setká skupina lidí.

Indický boj s pandemií

Indie v posledních týdnech zažívá velmi krušné období, co se týče pandemie koronaviru. Denně v zemi přibývají statisíce nakažených a tisíce mrtvých.

Navíc se zde hojně rozšířila místní varianta koronaviru, která je považována za jednu z nejnebezpečnějších. Problémy s ní mají i lidé, kteří se z ní vyléčili. Po léčbě se u nich totiž může projevit plísňová infekce, která v Indii vedla i k tomu, že lidem museli vyoperovat oči.

Aktuálně navíc svět šokovaly záběry z řeky Ganga, ve které pluly desítky mrtvol. Má se za to, že jde o oběti koronaviru, které byly do řeky pohozeny řidiči sanitek ze státu Uttarpradéš.

Tagy: