Drakonické pokuty za odmítnutí testu na alkohol či drogy jsou pořád mírné, tvrdí expert

Novela zákona zpřísnila postih za odmítnutí testu na alkohol nebo drogy.

Dopravní expert o novele silničního zákona

Pokuta až do výše 70 tisíc korun pro řidiče, kteří odmítnou podstoupit test na alkohol nebo drogy, je stále ještě velmi přátelský postih, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský na adresu jedné z novinek zákona o silničním provozu. Novela, která začala platit od letošního roku, zpřísnila nejzávaznější přestupky řidičů, jako je řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, závažné překročení rychlosti nebo odmítnutí dechové zkoušky na alkohol.

„Pokud někdo test odmítne, mělo by se na něj pohlížet stejným způsobem, jako když se mu prokáže, že ohrožuje dopravu pod vlivem návykové látky,“ řekl. To už je klasifikováno jako trestný čin. Opilému řidiči hrozí kromě pokuty i zákaz řízení nebo vězení.

ČTĚTE TAKÉ: Policie varuje před nebezpečím: Z kamionů padají kusy ledu, kry mohou i prorazit čelní sklo

Lidí, kteří test odmítli, bylo v roce 2022 více než sedm tisíc, uvedl Budský. „Co si budeme namlouvat, ti lidé měli určitě dobrý důvod k tomu, že odmítli dát vzorek,“ dodal.

Novela zákona výrazně změnila i pravidla v autoškolách. Zahájit kurz k řízení osobního auta je nově možné už v patnácti letech a šesti měsících. Po absolvování kurzu a úspěšném splnění závěrečné zkoušky mohou řidiči do provozu vyjet už v sedmnácti letech. Má to však háček, než budou plnoletí, musí řídit pouze za přítomnosti registrovaného mentora.

I ten musí splnit určité podmínky – musí jezdit nepřetržitě alespoň pět let s tím, že řidičský průkaz získal před více než deseti lety. Zároveň nesmí mít žádný bodový záznam a musí být zapsaný v evidenční kartě řidiče, kterého mentoruje. „Nejspíš to budou lidé z rodiny,“ doplnil Budský.

Takový mentor by měl být dle jeho slov především velmi trpělivý a k celému procesu by měl přistupovat zodpovědně. „Měl by se poradit třeba s učitelem autoškoly – to jsou rady k nezaplacení,“ upřesnil. Autoškoly prý nabízí i bezplatné kurzy, které by potenciální mentoři měli podle Budského rozhodně využít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Libeňský most bude částečně uzavřen několik týdnů. Praha ho zajistí speciální konstrukcí

Tagy: