Láhev vína a tři vodky. Řidička přiznala opilost při nehodě, kterou nepřežil policista

Policie obvinila řidičku za nehodu, při níž zemřel policista.

Jitka Rudovičová, kterou policie viní z nehody, při níž loni v červenci zemřel policista, ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 4 přiznala, že řídila opilá. Nevyjádřila se ale k tomu, zda je odpovědná za smrt policisty. Nehodě podle ní předcházel konflikt s manželem, po kterém si sedla do auta a odjela. Ženě hrozí za usmrcení z nedbalosti až osmileté vězení.

Nehoda dvou osobních aut se stala 5. července kolem 19:00. Do vozu moravskoslezských policistů, kteří se vraceli ze služební cesty v hlavním městě, Rudovičová podle státního žalobce v ulici 5. května narazila zezadu. Při srážce zemřel 31letý policista, kterého se záchranáři marně pokoušeli hodinu resuscitovat. Další dva policisté – muž a žena – skončili s vážnými zraněními v nemocnici.

Podle obžaloby Rudovičová po nehodě nadýchala více než dvě promile, navíc při jízdě překročila povolenou rychlost. Na úseku, kde bylo povoleno jet rychlostí maximálně 80 km/h, podle státního zástupce jela rychlostí zhruba 150 km/h.

To, že byla opilá, nepopřela

Rudovičová ve čtvrtek u soudu nepopřela, že by řídila opilá ani že nehodu způsobila. Nebyla ale schopná vyjádřit se k tomu, jestli souhlasí s právní kvalifikací skutku, a je tedy odpovědná za smrt policisty.

Její advokát Blend Raji už u minulého jednání uvedl, že právě okolnosti smrti policisty budou předmětem dalšího znaleckého zkoumání. „Dívám se na to jako na tragédii, kterou už bohužel nemůžu nijak ovlivnit,“ řekla soudu žena. Dodala, že se snaží újmu poškozeným nahradit alespoň finančně.

Žena ve čtvrtek popsala, že se v den nehody pohádala u bazénu s manželem, během odpoledne prý vypila asi láhev vína a tři vodky s Red Bullem. Manžel ji prý při konfliktu uhodil. Poté, co dorazili domů, se proto převlékla a odjela. Většinu děje si ale podle svých slov nepamatuje. To, že ji manžel uhodil, ví z vyprávění od něj a od syna. Pamatuje si až to, jak se nad ní po nehodě u svodidel skláněl policista.

Rodina zemřelého a zranění policisté po Rudovičové požadují necelé tři miliony korun. Žena jim už část peněz uhradila, ve čtvrtek uvedla, že se poškozeným bude snažit podle svých možností vyjít vstříc. Policista, který při nehodě zemřel, byl in memoriam povýšen do hodnosti praporčíka.

Soud ve čtvrtek také vyslechl znalce z oboru toxikologie. Podle nich měla žena v době nehody v krvi od 1,9 do 2,3 promile, což by zhruba odpovídalo tomu, co podle své výpovědi vypila. V ženině těle se také podle znalců našly stopové zbytky kokainu, byl ale prý v takovém množství, že neměl na okolnosti nehody vliv. Rudovičová ve čtvrtek odmítla, že by kokain požila, podle znalců ale vstřebat kokain nevědomky prakticky nelze. Nevyloučili tuto možnost v případě, že by se Rudovičová pohybovala v prostředí, kde se kokain „masivně užívá“.

Nebyl to jen kolega, ale i dobrý kamarád

U soudu vypovídala také policistka, která ve voze jela a v době nehody seděla na předním sedadle vedle řidiče. Ta uvedla, že si okolnosti srážky nepamatuje, z bezvědomí se probrala až ve vozidle záchranné služby. Obhájce Rudovičové Rajiho zajímalo mimo jiné to, zda byl zemřelý policista připoutaný nebo v jaké poloze na zadním sedadle seděl, policistka si tyto podrobnosti nepamatovala. Uvedla ale, že podle ní byl policista připoutaný, auto by totiž vydalo zvukový signál, kdyby někdo z posádky připoután nebyl.

Policistka také hovořila o tom, jak ji ztráta kolegy zasáhla. „Nebyl to jen kolega, byl i dobrý kamarád. Byl mladý, plánoval svatbu,“ popsala policistka. Vyjádřila se také ke svým zraněním, stále je v pracovní neschopnosti a musí docházet na rehabilitace.

Hlavní líčení v případu začalo již v lednu, tehdy ale Rudovičová nepřišla, podle jejího obhájce byla hospitalizovaná. Rudovičová ve čtvrtek uvedla, že se léčí u psychiatra. Zatímco při jiných případech musí obžalovaní čekat před jednací síní na chodbě, Rudovičovou ve čtvrtek zaměstnanci soudu pustili do neveřejné části soudní budovy. Vyhnula se tak novinářům, fotografům i kameramanům.

V soudní síni byla omezena také přítomnost veřejnosti. Kvůli epidemické situaci do ní předsedkyně trestního senátu vpustila jen čtyři osoby. Hlavní líčení bude pokračovat 18. března.

Tagy: