Na vyzvednutí ze země čekaly 45 let. Trosky letounu Liberator B-24 najdete v Nepomuku

Modely bombardéru Liberator B-24

V dalším díle pořadu Prima Česko jsme se vydali do dob druhé světové války, konkrétně do Městského muzea v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Prohlédnout si v něm můžete trosky amerického bombardéru Consolidated B-24 Liberator, které desítky let čekaly na vyzvednutí ze země, kde skončily po tragickém pádu. Událost se stala za 2. světové války na nedaleké Dubči.

Byl 22. únor roku 1944. Stroj liberator, který byl součástí operace Argument, se dostal pod těžkou palbu německých stíhaček. Osudným se stroji zřejmě stal granát vystřelený protileteckou obranou. „Liberator B-24 se zřítil a v troskách zůstalo deset členů posádky,“ uvedl Milan Demela z Klubu vojenské historie.

ČTĚTE TAKÉ: Na rozhraní dvou světů: Zámek Jezeří obklopují lesy i lom. Těžba uhlí se mu málem stala osudnou

V nepomuckém městském muzeu se dozvíte vše, co je o tragédii známé. K vidění jsou i zdařilé modely. „Německé stíhačky a velikost bombardéru, všechno je ve stejném měřítku, takže poměr je z toho dobře patrný,“ upozorňuje Demela .

Pád letounu přežil jediný voják, palubní střelec seržant Raymond Noury, kterého tlaková vlna po výbuchu vyhodila z letounu. Probral se na padáku a snesl se u lesa nad Chocenicemi, kde ho později zatklo gestapo. Zbytek války strávil v zajateckém táboře.

Stroj dopadl nedaleko hájovny na Dubči, kde vyhloubil třímetrový kráter. Tragédii připomíná nakloněný obelisk. „Symbolizuje směr pádu letadla do země. Je to kovový materiál stejně, jako bylo vyrobené letadlo. Autorem je klatovský sochař Václav Fiala,“ představuje památník Milan Demela v pořadu Prima Česko.

Součástí památníku je i deset kamenných kvádrů, které připomínají deset vyhaslých životů.

Pátrání po troskách

Pýcha amerického letectva se po dopadu roztříštila o zem a dílo zkázy dovršil silný požár. „Jedna z dochovaných fotografií zachycuje okamžiky krátce po pádu stroje, kdy se tam shlukli obyvatelé nejenom z Kláštera, ale i z bližšího okolí a prohlížejí, co zůstalo z bombardéru na zemi,“ říká člen Klubu vojenské historie.

Po troskách se rozhodla na začátku devadesátých let pátrat skupinka nadšenců v čele s místním studentem Jiřím Kolouchem. „Místo tragédie bylo docela známé, takže začali kopat. A Jirka spolu s Tomášem Tikalem a se Zdeňkem Šrámkem zde strávili po odpoledních tři měsíce a dostali se do hloubky 3,5 metru, odkud dostali zbytky letounu, který tam byl od války,“ vypráví znalec neštěstí.

Ve speciální expozici Městského muzea v Nepomuku jsou vystavené všechny dochované části stroje a obrovské množství fragmentů z něj. „Lidé, kteří mají rádi vojenskou historii a zabývají se vojenstvím 2. světové války, najdou různé části toho letadla,“ vykládá Kateřina Veleta Štěpánová, kurátorka výstavy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čoudilo, prskalo a páchlo. Veřejné osvětlení ale kdysi v Praze prudce snížilo kriminalitu

Jsou to například zbytky motoru, podvozku, vrtulové listy, závaží, kulomety a také drobnější součástky. „Vystavené jsou osobní věci pilotů. To, co se zachovalo, bylo uloženo v zemi, protože v místě dopadu byla hustá jílovitá půda. Němci tehdy nařídili všechny zbytky, které se nacházely v okolí, naházet do jedné jámy a nechali ji zahrnout,“ uvádí Demela.

Věci, které se našly 45 let po válce, byly díky tomu dobře zachovalé. „Zbytky neprůstřelných vest, lodička, rukavice, identifikační známky, přívěsek s panenkou Marií,“ vyjmenovává Demela jednotlivé předměty.

„Kruh se uzavřel tím, když v roce 2009 přijel jediný přeživší seržant Noury na slavnost, na postavení obelisku a uctění toho památného místa,“ uvedla Kateřina Veleta Štěpánová.

Jsou tady ale i předměty, které rodiny zemřelých vojáků poslaly do Čech, když se o expozici dozvěděly.

O sestřelení liberatoru vzniklo i několik knih. „První byla o operaci Argument, poslední byla kniha Karla Fouda a jeho přátel,“ zmiňuje sepsaná díla Demela.

Městské muzeum se nachází v prostorách staré nepomucké radnice a najdete ho nad zdejším náměstím. Odtud se po modré turistické značce dostanete po čtyřech a půl kilometrech až na Dubeč přímo k 7,5 metru vysokému obelisku, který sestřelení liberatoru připomíná.

Tagy:
válka kniha muzeum Consolidated B-24 Liberator Plzeňský kraj Česko Druhá světová válka Nepomuk Historická rekonstrukce Dubeč vojenská historie The Liberator