Sundejme roušky v letadlech. Letušky kvůli nim často čelí agresi, stěžují si aerolinky

Američané se přou, zda není na čase zrušit v letadlech povinné nošení respirátorů. Letecké společnosti volají po okamžitém konci restrikcí včetně podmínky negativního testu na koronavirus před vstupem do USA. Odborníci, které oslovila americká CNN, většinou souhlasí. Společnosti již poslaly otevřený dopis do Bílého domu.

Za necelý měsíc vyprší v USA platnost předpisu, který nařizuje povinné nošení respirátorů v letadlech, na letištích a v dalších prostředcích veřejné dopravy. Americké letecké společnosti Delta, American, United nebo Southwest ale volají po okamžitém zrušení restrikcí včetně negativního testu na koronavirus, bez kterého se zahraniční turisté do země v současnosti nedostanou.

„Je nejvyšší čas zrušit dopravní politiku z doby covidu,“ uvedly společnosti v nedávném dopise adresovaném Bílému domu. Spory o nošení roušek údajně dospěly během některých letů až k fyzickým napadením a „letušky při snaze prosadit a vysvětlit vládní nařízení čelily nebývalé agresi“. Největší odborová organizace letušek CWA se zatím nepřiklonila ani na jednu stranu. Tvrdí, že má ve svých řadách zastánkyně jak zrušení roušek, tak jejich ponechání. Ke zrušení vyzval jen Odborový svaz letušek společnosti Southwest Airlines.

Společně si ale všichni přejí, aby se cestovní ruch po dvou ochromujících letech pandemie co nejrychleji vrátil do normálu. Do Spojených států navíc stále mohou ze zahraniční jen plně očkovaní, všichni pak musí mít maximálně den starý negativní test. Jak se dívají na situaci odborníci, když podrobně zváží rizika šíření nákazy a přihlédnou k únavě či neochotě lidí dodržovat opatření a razantními poklesu počtu nakažených v USA?

Část letadla pro ty, kteří chtějí nosit roušky

Doktorka a analytička americké CNN Leana Wenová říká, že zrušení povinnosti respirátorů má smysl pouze pro očkované jedince. Umožnit plně vakcinovaným lidem obejít stávající požadavky jim podle lékařky dává další motivaci k tomu, aby se nechali očkovat.

Dopis leteckých společností se sice výslovně nezmiňuje o očkovaných, ale cituje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), aby se na základě aktuální situace v zemi postupně přistupovalo ke „zrušení opatření, jako je testování nebo požadavky na karanténu pro plně očkované cestující“.

I když v případě negativního testu nehrozí lidem po příletu karanténa, podle Wenové z toho má stále velká část populace strach a své zahraniční cesty tak raději ruší či přesouvá. Navíc nikdo nikdy neví, zda se nenakazí přímo v letadle od člověka, který má sice test negativní, ale může nemoc přenášet.

Wenová tak navrhuje, že by letecké společnosti po zrušení povinnosti nosit respirátory vyčlenily část stroje, kde by mohli společně sedět lidé, kteří chtějí dodatečnou ochranu a s nošením roušek i nadále souhlasí. Jedním dechem dodává, že v této fázi pandemie neexistují jednoduchá a většinově přijímaná řešení.

Proč jsou v letadlech jiná pravidla než v restauracích?

Podle doktora Williama Schaffnera má smysl zrušit všechna zmíněná opatření okamžitě. „Pokud existuje důvod, proč se úřady chtějí zachovat jinak, rád si jejich argumenty vyslechnu,“ podotkl odporník na infekční choroby z univerzity v Nashvillu ve státě Tennessee.

„Nedává smysl, že lidé musí v letadlech stále nosit roušky, ale v přeplněných restauracích, školách a na sportovních akcích či dalších velkých shromážděních ne. Žádné z těchto míst navíc nemá tak výkonný ochranný systém filtrace vzduchu jako letadla,“ píše se v dopise leteckých společností prezidentovi a Schaffner s tímto bodem plně souhlasí.

Také povinné testování cestujících ze zahraničí nechápe. „Není to tak, že bychom se snažili držet covid mimo naše hranice. Vždyť už tady je,“ rýpl si. „Je to jako někomu říkat, aby do téměř napuštěného bazénu nelil vodu, i když je to ve finále úplně jedno,“ konstatoval.

Schaffner však zdůraznil, že lidé se stále mohou rozhodnout, zda a kde chtějí nosit respirátory a ostatní by jejich volbu měli respektovat. On a jeho žena se starají o nejmenovaného člena rodiny, který v současnosti podstupuje chemoterapii. Všichni nadále nosí roušky a jsou velmi opatrní, aby svého příbuzného co nejvíce ochránili.

Musíme být připraveni, varuje expertka

Linsey Marrová, odbornice na přenos infekčních onemocnění prostřednictvím aerosolů, CNN odpověděla, že zrušení povinnosti nosit roušky je rozumné, dokud je pozitivních případů málo. „Je menší pravděpodobnost, že se v letadle bude nacházet někdo nakažený. Zároveň víme, že letadla mají vynikající ventilaci a filtraci,“ řekla Marrová.

Stejně jako Schaffner podotýká, že lidé se stále mohou svobodně rozhodnout a zejména během budoucích náporů a v období nachlazení a chřipky by nošení roušek bylo dokonce i žádoucí. Povinné zavedení opatření by navíc podle expertky mělo zůstat na stole pro případ zhoršení epidemické situace.

„Virus je velmi nepředvídatelný a měli bychom být připraveni. Možná se počet případů opět zvýší nebo se objeví nová znepokojivá varianta. Nadále dbejte na opatrnost a obezřetnost,“ podotkla Marrová. Počet pozitivně testovaných občanů v USA v posledních týdnech rapidně klesl, přesto odborníci varují před nástupem nové submutace BA.2.

Londýnský doktor Richard Dawood má však na zrušení testování a nošení respirátorů mnohem opatrnější názor. Velká Británie zrušila požadavky na očkování, testování a karanténu pro cestující.  Kdyby to bylo na něm, pravděpodobně by opatření zatím ponechal.

„Pokud cestujete na dlouhé vzdálenosti, je docela uklidňující být v letadle, kde víte, že lidé prošli před odletem testem,“ vysvětlil. K cestování by se podle Dawooda mělo přistupovat s určitou opatrností a obezřetností. „Určitě budu i nadále používat roušku pro svou vlastní ochranu, zejména na dlouhých cestách,“ zdůraznil.

Tagy: