Českem se šíří africký mor prasat. Nálezci uhynulých zvířat dostávají tisíce korun

Vyrazit do lesa a najít mršinu uhynulého zvířete nemusí být nutně jen nepříjemný zážitek. V některých oblastech na severu Čech to přináší i finanční odměnu. Stát zvýšil nálezné za uhynulé divočáky v oblastech s výskytem afrického moru, aktuálně na pět tisíc korun.

Má to ale jeden háček – peníze jsou určené pouze pro myslivce. „Je to kompenzace za námahu a čas strávený s odstraněním toho mrtvého zvířete, které by měl provádět proškolený člověk,“ vysvětlil ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy na Liberecku Roman Šebesta.

ČTĚTE TAKÉ: Lesník na východě Prahy týral a střílel kočky v kleci, ukazuje video. Nadřízený se ho zastal

Někteří myslivci ale připouštějí, že jsou ochotní se o peníze podělit i s běžnými nálezci. „Určitě by bylo dobré, aby se na to lidé nevykašlali a informovali nás, když třeba při hledání hub na mrtvého divočáka narazí. Je naším společným zájmem, aby se ta nákaza nešířila. Určitě bych se s nimi domluvil na nějakém podílu na té odměně,“ řekl myslivecký hospodář Jan Bejdák z honitby v Rádle na Jablonecku.

Nákaza afrického moru prasat se šíří dál do vnitrozemí, nakažená prasata se už na Liberecku dostala do vzdálenosti 20 kilometrů od hranic. „Už víme, že nakažená černá zvěř k nám nepřebíhá ze zahraničí, infekce už se šíří v rámci České republiky,“ upozornil Petr Šatrán z centrály Státní veterinární správy. Aktuálně veterináři evidují 83 nakažených kusů.

Odborníci teď vymýšlejí, jak nakažená prasata na cestě do středu republiky zastavit nebo alespoň minimalizovat jejich migraci. V oblasti u hranic totiž není tolik velkých chovů domácích prasat jako ve vnitrozemí. Právě pro domácí vepře je nákaza smrtelná a podobně jako ptačí chřipka by znamenala nucenou likvidaci celého chovu.

Podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty by pomohlo oplocení silnice I/13 na Liberecku, která jde souběžně se státní hranicí. „To je zatím přirozená bariéra, ale není stoprocentní. Podle dosavadních zjištění na černou zvěř příliš nefungují pachové ohradníky. Oplocení by bylo výrazným přínosem,“ zdůraznil Janota. Podle silničářů ale oplocení silnice v požadované délce zhruba pětatřiceti kilometrů v nejbližší době příliš reálné není. „Postavit plot není technicky až takový problém, ale jednání s majiteli dotčených pozemků bývají velmi zdlouhavá,“ připomněl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Stát chce motivovat myslivce ve vymezených oblastech k intenzivnímu odstřelu divočáků, pokud střelí kus nad 80 kilo a předají ho do kafilérie, dostanou teď deset místo původních pěti tisíc korun. Mezi zvažovanými opatřeními je i nasazení policejních odstřelovačů, kteří takto pomáhali už před sedmi lety při šíření nákazy na Zlínsku.

Nákaza afrického moru prasat není přenosná na člověka ani jiné druhy zvířat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tisíce netopýrů berou útokem byty v Plzni. Experti varují před kousnutím a nebezpečnou nemocí

Tagy: