Alkohol, napadení, nadávky. Policie se častěji potýká s agresivními opilci

Agresivní opilci

Policisté po celé republice se stále častěji potýkají s agresivními opilci. Například ve Šlapanicích u Brna museli řešit případ opilé posádky osobního auta. Nezvladatelného a opilého spolujezdce uklidnila až pouta a následně převoz do policejní cely. Opilci často končí také na záchytce. V Praze je ale nyní její kapacita omezena. Na celé město připadá jen šest lůžek.

„Alkohol jsem pil... dejme tomu osm piv,“ řekl policistům opilý řidič, který ještě chvíli před tím seděl za volantem a ulice Šlapanic si pletl se závodní dráhou. Nakonec nezvládl řízení. „Dechovou zkouškou bylo u osmadvacetiletého muže naměřeno více než půl druhého promile alkoholu. Aby toho nebylo málo, začal průběh kontroly policistům značně stěžovat jeho na mol opilý, třiadvacetiletý spolujezdec. Ten opakovaně zakročující hlídku počastoval nadávkami nejhrubšího zrna,“ popsal policejní mluvčí Petr Vala.

Vzhledem k tomu, že se spolujezdcem, který nadýchal přes dvě promile, nebyla kloudná řeč a mužům zákona nadával, skončil v poutech a v policejní cele. Muži tak za jeho počínání teď hrozí několikatisícová pokuta, opilému řidiči pak stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky.

Další opilec skončil na záchytce

Problematického opilce také řešila městská policie v pražských Dejvicích. Strážník muže nejdřív napomenul kvůli roušce. Jenže ten začal být agresivní, strážníkovi měl dokonce vyhrožovat, že ho zastřelí. Slovní útoky se později změnily ve fyzické. „Strážníci muže pomocí donucovacích prostředků zpacifikovali a nasadili mu pouta. Provedenou dechovou zkouškou u něj naměřili přes tři promile alkoholu,“ uvedla policejní mluvčí Irena Seifertová. Agresora hlídka naložila do auta a odvezla na záchytku.

Opilci končí na záchytce na Bulovce, jediné protialkoholní stanici v Praze. Teď je její kapacita navíc ještě omezena. Prostory se totiž rekonstruují. „Je jenom šest lůžek, to znamená, že logicky bývá ten stav rychleji a častěji naplněn, než když by bylo lůžek více než dvacet,“ vysvětlil ředitel Městské polikliniky hlavního města Prahy David Doležil.

Co dělat, když je záchytka plná?

„V případě, že je protialkoholní stanice plná, strážníci se v první chvíli snaží osobu opilou nejprve takzvaně rozchodit. Samozřejmě toto je možné v případě, když není zraněná,“ sdělila Seifertová. „Snažíme se osobu dostat tam, kde pobývá. Pokud to skutečně nelze a ohrožuje sebe nebo své okolí tím jednáním, tak potom se volá záchranná služba a převáží se do nemocnice,“ dodal strážník městské policie Petr Fiala. Právě tam je ale potřeba každé volné lůžko.

Na záchytku v Praze loni strážníci převezli přes tři tisíce opilců. Letos se jich tam zatím i kvůli snížené kapacitě vešlo necelých třináct set.

Tagy: