Divoká kariéra královny Alžběty II.: Bombardování, služba v armádě i uklidňování dětí

Alžběta II. za druhé světové války

Když na britská města v roce 1940 dopadaly bomby, statisíce děti se v rámci záchranné operace Pied Piper přesunuly na bezpečnější venkov. Ve svých 14 letech tehdy na rozhlasové stanici BBC pronesla budoucí královna Alžběta slavný projev ke svým vrstevníkům.

„Až přijde mír, pamatujte, že to bude na nás, dětech dneška, abychom ze světa zítřka udělaly lepší a šťastnější místo,“ vzkázala princezna Alžběta. Po vypuknutí druhé světové se spekulovalo, že bude vedle čtvrt milionu dětí evakuována i královská rodina, a to do Kanady. K tomu však nedošlo. „Mé děti nikdy neodcestují beze mě. Já nikdy neodejdu bez svého manžela krále. A král zemi neopustí,“ prohlásila Alžbětina matka.

Během války mladé princezny Alžběta s Margaret na hradě Windsor pořádaly divadelní představení, jehož vstupného poté putoval fondu Queen's Wool Fund. Ten zajišťoval například přízi na pletení vojenských oděvů.

Princezna automechanik

V roce 1943 se poprvé Alžběta objevila sama na veřejnosti při návštěvě vojenské jednotky Grenadier Guard. V únoru roku 1945, to už jí bylo 18, začala sloužit v Pomocných ženských sborech. Král Jiří VI. se postaral o to, aby jeho dcera nedostala v armádě zvláštní hodnost. Přesto se vypracovala na postavení mladší velitelky, což byl ekvivalent mužské hodnosti kapitán. Noviny ji tehdy přezdívaly „Princezna automechanik“.

Je přitom paradoxem, že žena, která ve válečných sborech opravovala a řídila nákladní vozy, nikdy nevlastnila řidičský průkaz. Díky svému postavení ho ale ani nepotřebovala. Je však známo, že řídit umí.

Na konci války v Evropě, na Den vítězství, se Alžběta a Margaret anonymně vmísily do oslavujícího davu v ulicích Londýna. „Požádaly jsme mé rodiče, jestli bychom mohly jít ven a přesvědčit se na vlastní oči, jak se vše nese na vlně štěstí a úlevy,“ popsala později v jednom rozhovoru sama Alžběta.

Tagy: