Překvapivý tah Američanů: U Izraele se ostřelují s rebely, přesto stahují svou vlajkovou loď

Americké vrchní velení rozhodlo o stažení letadlové lodi USS Gerald R. Ford ze Středozemního moře, kam ji Spojené státy poslaly po teroristickém útoku Hamásu na Izrael 7. října. K opuštění pozic dochází v době, kdy se v regionu stupňují šarvátky mezi Američany a jemenskými rebely.

USS Gerald R. Ford je nejdražší a nejmodernější loď amerického námořnictva a obecně je považovaná za jedno z nejmocnějších vojenských plavidel světa.

USA ji poslaly do Středozemního moře krátce po říjnovém útoku Hamásu na Izrael. V regionu měla vyjádřit podporu židovskému státu a pohrozit jeho nepřátelům v oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael postupuje v Gaze, musí si ale hlídat záda. Hrozí mu válka s dalším soupeřem

Teď ale Spojené státy posílají svou letadlovou loď zpátky, a to rovnou přes Atlantik do domovského přístavu v Norfolku ve Virginii. Ukončí tak svoji osmiměsíční misi. Armáda krok odůvodnila tím, že prý „přehodnocuje“ rozložení sil v regionu. Píše o tom web americké CNN.

Přitom se nedá říct, že by se napětí na Blízkém východě snížilo. Izrael nadále válčí s Hamásem a ostřeluje se s libanonským hnutím Hizballáh. Navíc se vyostřují také izraelské vztahy s Íránem.

Konflikt v oblasti eskoval poté, co jemenští rebelové Hútiové vyhlásili Izraeli válku a od té doby ohrožují nejen židovský stát, ale i vojenské a civilní lodě v Rudém moře. Hútiové nejednou pálili i na americké pozice.

Izraelci začali na Američany naléhat, aby začali situaci řešit, jinak záležitost vezmou do vlastních rukou. USA tak o víkendu poprvé přistoupily k tvrdé odvetě. Armáda potopila tři čluny jemenských rebelů, kteří ostřelovali komerční plavidla.

Za této napjaté situace ovšem USS Gerald R. Ford opouští region, čímž se údernost námořních sil USA na Blízkém východě podstatně sníží.

„Po odplutí lodi Ford zůstala USS Eisenhower jedinou americkou letadlovou lodí v regionu, kde se zvyšuje napětí kvůli útokům Hútíů na obchodní lodní dopravu v Rudém moři,“ informovala americká CNN.

Americký ministr obrany ale na konci prosince oznámil vznik bezpečnostní mezinárodní koalice vedené USA, která má dohlížet na klid v Rudém moři.

Pakt zahrnuje Spojené království, Bahrajn, Kanadu, Francii, Itálii, Nizozemsko, Norsko, Seychely a Španělsko.

„Spolupracujeme se spojenci a partnery na posílení námořní bezpečnosti v regionu. Ministerstvo obrany bude i nadále využívat své kolektivní síly, aby odradilo jakéhokoli státního či nestátního aktéra od eskalace této krize za hranice Gazy,“ uvádí se v prohlášení šesté americké flotily.

VIDEO: Izraelci ukázali, co Hamás skladoval uvnitř škol v Gaze

Tagy: