Americké tajné služby zkoumají obří databázi z Wu-chanu. Pídí se po původu koronaviru

Americké tajné služby se nadále pídí po původu koronaviru. Již delší dobu se prohrabávají obřím katalogem genetických dat a vzorků z laboratoří v čínském Wu-chanu. Lidé obeznámení s vyšetřováním se domnívají, že by informace mohly odpovědět na otázku, co nastartovalo pandemii nemoci COVID-19, uvedl na základě důvěryhodných zdrojů web CNN ve své exkluzivní reportáži. Vyšetřování ale tíží série komplikací.

Není úplně jasné, kdy a jak získaly tajné zpravodajské služby přístup k novým citlivým materiálům. Podle některých zdrojů CNN k nim mohly přijít i hacknutím, jelikož tato zařízení pro zpracovávání genetických dat virů bývají připojená k externím cloudovým serverům. Třebaže zapojené agentury mají přístup k hoře dat, naráží na sérii problémů.

Předně je poměrně obtížné takové množství vědeckého materiálu převést do čitelných a použitelných informací. Údajně chybí i dostatečná výpočetní kapacita ke zpracování dat, přestože se rozvědka opírá o výkon superpočítačů v laboratořích amerického ministerstva energetiky, v rámci kterých spolupracuje 17 elitních vládních výzkumných institucí.

Agenturám také chybí kvalifikovaní vědci pro správnou interpretaci složitých dat, všichni z nich navíc musí disponovat bezpečnostní prověrkou. Velkou limitací se ukázala být také skutečnost, že bez znalosti odborné mandarínštiny, kterou jsou sepsané poznámky z laboratoří, se nedá příliš hnout.

„Samozřejmě existuje hodně vědců, kteří mají (bezpečnostní) prověrku. Ale těch, kteří mluví mandarínsky a mají prověrku? To je velmi malá skupina,“ uvedl pro stanici CNN jeden ze zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřování. Daní experti se navíc musí specializovat na poměrně úzkou biologickou disciplínu, což problém ještě více prohlubuje.

Již na konci května si americký prezident Joe Biden vyžádal od rozvědek zprávu o původu pandemie, přičemž na to dostaly 90 dní. Výzkumníci chtějí hlavně zjistit, jak virus dokázal přeskočit ze zvířat na lidi – to pak pomůže určit, zda COVID-19 unikl z laboratoře, nebo se jím šlo nakazit ve volné přírodě, cituje CNN další zdroje.

Na definitivní odpověď dojít nemusí

Vyšetřovatelé uvnitř i vně vlády již dlouho usilovali o získání genetických informací z více než 22 tisíc vzorků virů, které byly zkoumány ve Wuchanském virologickém institutu. Data čínští úředníci v září 2019 odstranili z internetu a Čína od té doby odmítá údaje o prvních případech koronaviru předat Světové zdravotnické organizaci (WHO) a USA.

Otázkou je, zda i jiné laboratoře měly k dispozici podobné vzorky virů nebo další informace, které by pomohly vysledovat evoluční historii koronaviru. K tomu jsou ale vyšetřovatelé skeptičtí. Věří, že odpověď mají nejspíše pod nosem, jen je potřeba se k ní dostat a zanalyzovat dokumenty.

Zdroje obeznámené s případem nicméně uznávají, že ani nalezení chybějící genetické vazby nemusí okamžitě a definitivně odpovědět na otázku, zda virus vznikl kompletně v laboratoři, nebo se objevil v přírodě. Pracovníci zpravodajských agentur tak budou muset s bádáním pokračovat, aby zcela přesně určili původ pandemie.

„Nejcennějšími technickými údaji jsou v této souvislosti genetické sekvence, záznamy v databázích a informace o původu vzorků, stejně jako jejich datace a kontext, v němž byly získány,“ uvádí dále zdroje CNN.

Další oslovené osoby ale neočekávají, že by se jen tak dostaly ke „kouřící zbrani“, tedy k jasnému důkazu třeba ve formě uniklé komunikace, který by potvrdil jednu z hlavních teorií o původu koronaviru. Bidenova administrativa vychází z očekávání, že klíčem k rozluštění hádanky bude věda, nikoliv úsilí rozvědky.

Ve vládních pokynech, které má CNN k dispozici, stojí, že se má zpravodajská komunita zaměřit na identifikaci původního hostitele koronaviru a způsob, jak se virus dokázal adaptovat na člověka. Stejně tak je po agenturách požadováno, aby našly jakéhokoliv předchůdce koronaviru, který by posloužil jako páteř pro účely genetického inženýrství.

Bývalý šéf amerických tajných služeb za Trumpovy vlády John Ratcliffe uvedl pro CNN, že vyšetřovatelé již mají k dispozici dostatečný soubor informací ke zjištění původu koronaviru.

„Samozřejmě čím více, tím lépe. Ale už mnoho měsíců máme o tomto tématu mimořádný přehled – mnohem větší, než bylo dosud odtajněno. Předstírat, že jsme neměli nic na stole, je politické divadlo,“ uvedl v prohlášení pro CNN.

V čem mohou data z Wu-chanu pomoci? Genetický kód viru obsahuje indikátory, podle kterých se dají například rozlišit varianty beta a delta. Umí také napovědět, jakým způsobem se virus vyvíjel a mutoval. Pokud bude na stole dat dostatek, půjde i vyčíst, jestli do kódu nezasáhla lidská ruka.

Chybí mezihostitel, ze kterého virus přeskočil na lidi

Mnoho vědců se nadále domnívá, že nejpravděpodobněji virus přešel ze zvířat na člověka přirozenou cestou, ani tisíce testů ale nedokázaly odhalit onoho mezihostitele, přes kterého se koronavirus dokázal adaptovat na člověka. Proto tajné služby ani představitelé americké administrativy nevylučují možnost, že se s virem manipulovalo v laboratoři, kde pak nakazil výzkumníky.

Ze hry není ani vysvětlení, že k prvotní nákaze došlo přirozenou cestou třeba při sběru vzorků ve volné přírodě, načež se infekce rozšířila po návratu z laboratoře. Něco takového ale z tabulek vyčíst zřejmě nepůjde a Čína se ke spolupráci rovněž příliš nemá.

„I kdyby měli vyšetřovatelé k dispozici celou historii variant (koronaviru), mohou postrádat kontextové informace, které by doplnily díry v mozaice,“ vysvětlil pro CNN zdroj obeznámený s vyšetřováním. „Bez kontextu nám výsledky nemusí o původu pandemie říct nic,“ doplnil.

Je tedy stále možné, že se Biden na konci 90denní lhůty nedočká zcela uspokojivého výsledku. Jeho administrativa ale již dříve naznačila, že může nařídit druhé kolo vyšetřování.

Tajné služby se mají mimo koronavirus zaměřit i na čínské snahy, které souvisely s blokováním mezinárodního vyšetřování a mlžením o původu nemoci COVID-19. Takový scénář Peking dlouhodobě odmítá a místo toho vloni naznačil, že původ pandemie mohl ležet i v jiných zemích – třeba i v České republice.

Tagy: