Americké volby nebyly jen o Trumpovi s Bidenem. Do hry promluvil i Kanye West

Kanye West

Americké prezidentské volby proběhly již před měsícem, ale stále jim není konec. Úřadující prezident Donald Trump totiž pořád odmítá uznat porážku a tvrdí, že jeho demokratický oponent Joe Biden zvítězil jen díky podvodům. Tito dva politici ovšem nebyli jedinými kandidáty. Celkem jich v letošních volbách bylo 11, mezi nimi například známý rapper Kanye West či libertariánka Jo Jorgensenová, která podle mnohých zapříčinila Trumpovu prohru v některých klíčových státech.

Celkový počet hlasů ostatních kandidátů by na výsledek voleb takový vliv neměl, ale v otázce klíčových států je tomu jinak. Trump se s Bidenem dlouho přel o klíčovou Georgii, kde dosavadní prezident nejprve vedl, ale poté, co začaly být sčítány korespondenční hlasy, se vedení ujal Biden. Ten zde získal celkem 2 474 507 hlasů, zatímco Trump zhruba o 13 tisíc méně.

Jediným dalším kandidátem v Georgii pak byla Jorgensenová, které svůj hlas dalo více než 60 tisíc voličů, tedy počet, který by se dozajista hodil republikánskému prezidentovi.

Podobné to bylo i v dalším státě, který se v průběhu sčítání ukázal jako jeden ze „swing state“ – Wisconsinu. Biden zde nakonec zvítězil s náskokem okolo 20 tisíc hlasů nad svým republikánským oponentem, ale i zde se projevil faktor Jorgensenové. Získala zde totiž téměř 40 tisíc hlasů.

Stejný příběh se udál i v tradičně republikánské Arizoně, kterou však tentokrát získal demokrat Biden. Trump za ním zaostal o pouhých 11 tisíc hlasů. I zde mohla nekandidatura Jorgensenové Trumpovi pomoci. Volilo ji zde totiž přes 50 tisíc lidí.

Kandidatura Westa? Snaha odlákat černošské voliče od Bidena

Kromě hlavních dvou aktérů pozorovatelům nemohlo uniknout jméno známého rappera Kanyeho Westa. Ten se rozhodl kandidovat i přesto, že má s Trumpem dobré vztahy – nebo to tak alespoň vypadá na veřejnosti. S republikánským prezidentem se totiž v průběhu let společně fotil a vzájemně si vyměňovali komplimenty. Trump dokonce Westa pozval přímo do oválné pracovny v Bílém domě.

Spekulovalo se však o tom, že hlavním důvodem Westovy kandidatury byl Trumpův kalkul. Dosluhující prezident totiž do cenami ověnčeného hudebníka měl podle některých názorů vkládat naděje, že by mohl od Bidena odlákat část jeho afroamerických voličů.

Pokud tomu tak skutečně bylo, tento tah se nevydařil. West totiž nakonec kandidoval v pouhých 12 státech z celkových 50 a jeho volební zisk byl minimální. Nejvíce se mu dařilo v Tennessee, kde lehce přesáhl hranici 10 tisíc získaných hlasů. Přesto však krátce po volební noci 3. listopadu oznámil, že se i v roce 2024 chce znovu zapojit do boje o Bílý dům.

Kromě Jorgensenové, Westa a samozřejmě hlavních koní volebních závodů Trumpa s Bidenem se o přízeň amerických voličů ucházeli například kandidát Zelených Howie Hawkins, podnikatelé Rocky De La Fuente a Don Blankenship, bývalý herec Brock Pierce, levicová aktivistka Gloria La Riva, učitel Brian Carroll či pianistka Jade Simmonsová.

Tagy: