ANALÝZA: Co bude s hnutím ANO po volbách? Spekuluje se o Babišově nástupci

Druhé kolo prezidentské volby se blíží a ve veřejném prostoru už se spekuluje nad tím, kdo by v případě vítězství expremiéra Andreje Babiše převzal funkci předsedy hnutí ANO. Podle informací CNN Prima NEWS přichází v úvahu dvě jména – Karel Havlíček a Alena Schillerová. Otázkou také je, co se bude dít, pokud Babiš v souboji s armádním generálem ve výslužbě Petrem Pavlem neuspěje. Tato možnost je alespoň podle bookmakerů výrazně pravděpodobnější.

„V případě zvolení bych byl nadstranickým prezidentem,“ opakuje Babiš často během volební kampaně. Na dotaz, co by bylo s hnutím ANO v případě jeho zvolení na Hrad, Babiš na tiskové konferenci po prvním kole voleb řekl: „Pokud bych uspěl, tak se vzdám předsednictví a sněm ANO si zvolí nového předsedu tajnou volbou.“

Protože předtím byla řeč o tom, že je šéf ANO „na blondýnky“, v nadsázce dodal, že by hnutí mohla šéfovat nejen Schillerová, ale také poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, poslankyně a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová či manažerka Tünde Bartha. Expremiér pak zmínil i Havlíčkovo jméno.

Babiš figuruje v čele hnutí ANO od jeho založení v roce 2011, předsedou byl zvolen v roce 2012. O ANO se ve veřejném prostoru dlouhodobě mluví jako o hnutí jednoho muže. Svědčí o tom například zpětná úprava – konkrétně změkčení – etického kodexu ANO v reakci na Babišovo trestní stíhání. Aktuálně přitom Andrej Babiš jako doklad demokratičnosti hnutí uvádí, že jeho dva významní politici – moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura – otevřeně podpořili Petra Pavla.

Každopádně nic ale netrvá věčně. Nyní se zdá, že se Babišův čas ve funkci předsedy ANO postupně naplňuje. O údajném hledání svého nástupce informoval expremiér již loni v květnu. Tehdy dal jasně najevo, že on sám již kandidátku ANO do sněmovních voleb v roce 2025 nepovede. To ale ještě nemusí nic znamenat. Stejně tak Babiš v minulosti tvrdil, že nechce být premiérem ani prezidentem.

Pokud Babiš nyní ve druhém kole prezidentské volby uspěje, kdo by ho mohl případně nahradit? Velmi často se mluví o jeho dvou nejbližších spolupracovnících.

Novým předsedou by se mohli stát již zmínění exministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček nebo šéfka poslaneckého klubu ANO a někdejší ministryně financí Alena Schillerová. Vzestup obou politiků v hierarchii hnutí lze označit za raketový. Havlíček i Schillerová vstoupili do ANO až na konci roku 2021 po sněmovních volbách.

Za druhého muže hnutí byl dlouhé roky považován někdejší 1. místopředseda a bývalý šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Není tajemstvím, že se mezi ním a Babišem dlouhou dobu vedly zákulisní spory o vliv. Faltýnek se ale postupem času uklidil do ústraní, i kvůli některým svým kauzám. V dubnu 2021 web Seznam Zprávy oznámil, že získal jeden z jeho diářů, který má dokazovat Faltýnkovo ovlivňování veřejných zakázek.

V říjnu 2020 – za dob těžkého proticovidového lockdownu – se Faltýnek nechal vyfotit, jak odchází z vyšehradské restaurace Rio's, navíc bez nasazené roušky. Jednal tam s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, který kvůli tomu ve vládě skončil. Faltýnek pouze rezignoval na svůj stranický post. Bývalý sociální demokrat je nyní řadovým poslancem a ve veřejném prostoru je prakticky neviditelný.

Havlíček o předsednické funkci přemýšlel

To Havlíček s Schillerovou se objevili v době, kdy je Babiš nejvíce potřeboval. Havlíček v dubnu 2019 nahradil Martu Novákovou ve vedení resortu průmyslu a obchodu. Tato politička proslula výrokem, že „za drahá mobilní data si Češi mohou sami“. Babiš ji v reakci na to odvolal z funkce.

Podruhé Havlíček vytrhl Babišovi pomyslný trn z paty, když ve stejném volebním období převzal po Vladimíru Kremlíkovi ještě resort dopravy. V lednu 2020 se tak stal dvojnásobným ministrem.

Schillerová začala úzce spolupracovat s Babišem už v roce 2016, kdy se stala jeho odbornou náměstkyní na ministerstvu financí. Od roku 2017 do roku 2021 pak sloužila v obou vládách Andreje Babiše jako šéfka státní kasy.

Po posledních sněmovních volbách se Havlíček s Schillerovou stali členy dolní komory Parlamentu a jako opoziční poslanci se rychle přeorientovali do role nejvýraznějších kritiků současné vlády. Babiš už před časem na adresu Havlíčka a Schillerové uvedl, že „ANO vygenerovalo další dvě velké osobnosti“.

Největší šanci převzít celé hnutí má zřejmě Karel Havlíček, který je v současnosti 1. místopředsedou. Alena Schillerová zase stojí v čele poslaneckého klubu a je také řadovou místopředsedkyní.

„Nemůžu říct, že jsem nepřemýšlel o tom stát se předsedou strany. Musí však rozhodnout členové hnutí ANO, kteří se o tom na řádně svolaném sněmu vyjádří. Vše bych řešil, až by situace nastala. Nesvlékal bych kalhoty před brodem,“ konstatoval Havlíček v rozhovoru pro Rádio Zet.

Vondrák mimo hru?

Ještě před pár měsíci se přitom proslýchalo, že velké šance stát se novým předsedou ANO by mohl mít i hejtman Moravskoslezského kraje a poslanec Ivo Vondrák. Toho ale nyní velká část členské základny kritizuje za jeho již zmíněný postoj k prezidentské volbě.

Schillerová takové jednání označila za podraz. Naopak zdrženlivěji se vyjádřil Havlíček. Podle něj jde o důkaz, že ANO není hnutím jednoho muže. Vondrák dokonce zvažuje i odchod z ANO, a to v případě, že se hnutí nezmění.

O jistém pnutí mezi Babišem a Vondrákem se mluví už delší dobu. Vondrákovi mimo jiné vadí, že se hnutí z původního směru catch-all-party (strana zaměřující se na široké voličské spektrum) čím dál více upíná k levici.

Podle zjištění CNN Prima NEWS Vondrák není zdaleka jediným členem poslaneckého klubu ANO, který má vůči volbě Babiše v druhém kole jisté výhrady. Většina zákonodárců však tvrdí, že svého šéfa ve volbě podpoří.

O zákulisních problémech uvnitř hnutí ANO otevřeně promluvil například ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka. Podle něj zastává podobný názor jako Ivo Vondrák hned několik poslanců z hnutí ANO, na rozdíl od moravskoslezského hejtmana však anonymně.

Babiš se s Pavlem utká v debatě CNN Prima NEWS

Pokud by tedy Babišova sázka na kartu v podobě agresivní kampaně proti Petru Pavlovi nevyšla a v prezidentských volbách by kandidát ANO neuspěl (což bookmakeři předpokládají), bylo by zajímavé sledovat, jak se opoziční hnutí k porážce postaví.

Vondrák dal rovněž před časem najevo své znepokojení nad tím, že o některých otázkách v ANO prý rozhoduje jen úzká skupina lidí – konkrétně Karel Havlíček a Alena Schillerová na základě Babišových doporučení. I toto tvrzení by mohlo nahrávat spekulacím, že mezi nejžhavější kandidáty na Babišova nástupce patří právě Havlíček a Schillerová.

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš přijali pozvání do prezidentského superduelu na CNN Prima NEWS, který se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS tak nabídnou exkluzivní názorový střet ve studiu s diváky.

Tagy: