Princ Andrew pobouřil Brity. Proti jeho pomoci královně byli i Charles a William

Princ Andrew znovu pobouřil britskou veřejnost. Objevil se po boku své matky a královny Alžběty II. na mši, která se ve Westminsterském opatství konala na počest prince Philipa. Část lidí kritizovala, že dostal tak významnou úlohu poté, co se kvůli sexuálnímu skandálu musel vzdát královských povinností. A podobně prý reagovali i významní členové královské rodiny.

Královna Alžběta II. se objevila na veřejnosti poprvé po pěti měsících. Po jejím boku kráčel její nejmladší syn Andrew, na dvojici se upírala velká pozornost. Andrewova úloha při bohoslužbě ale pobouřila část britské veřejnosti, píše britský web Daily Mail.

Princ Andrew byl nucen ustoupit z veřejného života po skandálu s údajným sexuálním obtěžováním. Případ byl součástí kauzy kolem miliardáře Jeffreyho Epsteina. Virginie Giuffreová královnina syna obvinila, že ji v roce 2001 sexuálně napadl. Obě strany se později dohodly na finančním vyrovnání.

Že by měl mít při ceremoniálu tak významnou roli, se přitom podle zdrojů britského webu nelíbilo ani některým členům královské rodiny. Nakonec návrh neochotně přijali a souhlasili, aby Andrew cestoval do opatství s Alžbětou, když bydlí tak blízko sebe. Zároveň ale prý doufali, že převáží selský rozum a princ nebude chtít větší roli.

Andrewovo rozhodnutí postavit se do centra dění pak vyvolalo zděšení. Nesouhlasit s tím měl i princ Charles a princ William. „Byla by velká škoda, kdyby právě tohle bohoslužbu zastínilo. Kolem toho, že se to stalo, panuje velká lítost,“ cituje Daily Mail zdroje z královské rodiny.

Znamení podpory?

Experti na monarchii mezitím uvedli, že mohlo jít o královnino znamení podpory. „Tohle byl její způsob, jak tiše ukázat: ,OK, opravdu to pokazil, byla to ostuda, ale pořád je to můj syn,‘“ uvedla bývalá spolupracovnice BBC Jennie Bondová. „Velmi jasně řekla, že má (Andrew) svou roli při rodinných příležitostech,“ doplnil další odborník televizní stanice Peter Hunt.

Akce se zúčastnili téměř všichni členové královské rodiny včetně nástupce trůnu prince Charlese a jeho chotě Camilly. Nechyběla ani princezna Anna. Na počest svého dědečka byl přítomen vnuk William s manželkou Kate a jejich potomci princ George a princezna Charlotte. Zúčastnili se i zahraniční státníci a politici či přátelé zesnulého vévody z Edinburghu. Naopak se neobjevil princ Harry s manželkou Meghan, za což si vysloužili kritiku.

Mše za prince Phillipa se nesla v opačném duchu než jeho pohřeb, který výrazně omezil covid a mohlo se ho zúčastnit pouze 30 lidí. Královna se prý intenzivně podílela na přípravě bohoslužby, aby se ujistila, že bude obsahovat vše, co si princ Phillip přál mít na svém pohřbu, avšak co nebylo kvůli pandemickým opatřením možné.

Tagy:
Alžběta II. princ Harry Meghan Markle mše královská rodina princ Philip bohoslužba princ Andrew Karel III. Jeffrey Epstein William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Princ Philip, vévoda z Edinburghu Ondřej, vévoda z Yorku