Krůček blíž k uzdravení. Anežka díky veřejnosti mohla podstoupit milionovou léčbu

Obrovskou vlnu solidarity vyvolal příběh mladé maminky Anežky Táborské, která trpí roztroušenou sklerózou. Speciální lék za více než milion korun 31leté ženě odmítla zaplatit pojišťovna, rodina proto založila sbírku. Za pouhých 24 hodin lidé poslali miliony korun a pacientka tak konečně mohla tento týden nastoupit na první cyklus léčby.

Maminka Anežka Táborská z obce Lešná u Valašského Meziříčí je usměvavá učitelka ve školce a mladá maminka malého Vašíka. Spokojený život jí zničila zákeřná nemoc, roztroušená skleróza. Už od roku 2012 se Anežka léčila v olomoucké nemocnici. Lékaři jí doporučili lék Lemtrada za více než 1,2 milionu korun.

„Pojišťovna odmítala zaplacení tohoto léku a moje sestra se propadla z běžné funkční 30leté maminky do holky upoutané na invalidní vozík,“ popisuje bratr mladé maminky Petr Kološ. Bez pomoci své rodiny se v současnosti Anežka už neobejde. „To bylo dost špatné, museli jsme ji krmit, umývat, čistit zuby,“ vypráví maminka pacientky.

To, co pojišťovna odmítala, lidé vyřešili během 24 hodin. Ve sbírce vybrali miliony korun. Když už ale byly peníze na lék, nastal další problém. „V Olomouci ji odmítli a řekli, že Anežce tuto léčbu mohou zaplatit jen z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ podotýká její manžel Pavel Táborský.

Neurologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc se k záležitosti nechce vyjadřovat. Naopak se samoplátci nemají problém v nemocnici v severočeských Teplicích, která spadá pod Krajskou zdravotní. Právě tam začali 13. listopadu pacientce lék podávat.

Onemocnění postihuje dospělé ve věku 20 až 40 let

„Tento typ léčby jsou infuze, které se podávají v pěti po sobě následujících dnech, ten cyklus se opakuje po roce,“ vysvětluje primářka neurologického oddělení Nemocnice v Teplicích Marta Vachová.

Roztroušenou sklerózou trpí v České republice zhruba 19 tisíc lidí. Onemocnění postihuje nejvíce mladé dospělé ve věku 20 až 40 let. Negativními faktory pro vznik onemocnění je kouření cigaret a vodní dýmky, ale také nedostatek vitamínu D u těhotných matek.

„Vlastní imunitní systém napadá nervy v oblasti mozku a míchy, ničí jejich obal a potažmo potom i ty vlastní nervy. To vede k neurologickým příznakům, kterými může být ztráta zraku, ztráta kontroly nad vyměšováním, ochrnutí ruky, nohy, anebo i poruchy citlivosti,“ uvádí Vachová. Anežka v pátek dostala poslední infuzi a může se tak vrátit do domácí péče.

Samotným podáním léku ale vyhráno zdaleka nemá. Nadále bude pod intenzivní kontrolou zdravotníků. Nejnáročnější mají být následující čtyři měsíce – její imunita je totiž v souvislosti s podávaným lékem silně oslabená.

Do teplické nemocnice se vrátí na kontrolu za půl roku, v příštím roce ji pak čeká druhý cyklus léčby. „Reálný přínos by měl být v tom, že ta vysoká zánětlivá aktivita nemoci by se měla tímto zabrzdit, zastavit, a ona díky tomu bude mít možnost potom rehabilitovat a nějakým způsobem vylepšit svůj celkový zdravotní stav,“ říká Vachová.

Vybralo se přes 7 milionů korun

Intenzivní rehabilitace čekají mladou maminku zhruba od dubna 2021. Pak by mohla být více samostatná a lépe zvládat třas, který je s roztroušenou sklerózou spojený. Celkem na účet Táborské poslalo 9 tisíc lidí přes 7 milionů korun. Všechny finanční transakce jsou vidět na transparentním účtu, který je přístupný třeba přes web pomuzuAnezce.cz.

„Nejde jenom o ty peníze, ale jde možná ještě vlastně víc o tu podporu, o všechny ty parádní nádherné vzkazy, které sestra dostává, a za to opravdu z celého srdce děkujeme,“ přidává se Anežčin bratr Petr Kološ.

Rodina vybrané peníze využije kromě nákladné léčby také na potřebné rehabilitace. Anežčin bratr Petr zvažuje také založení nadačního fondu, který by se kromě péče o Anežku mohl zaměřit i na další potřebné pacienty.

Tagy: