Astronaut: Ve stavu beztíže nesmíte ani drobit. Brzy přistaneme na Měsíci, poté i na Marsu

Německý astronaut Thomas Reiter

K věci 3.2.2021

Do konce současného desetiletí lidé opět přistanou na Měsíci, prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS německý astronaut Thomas Reiter. Také nevyloučil cesty na Mars a turistické výlety do vesmíru. Ke všemu ale prý vede ještě dlouhá cesta. Dnes 62letý Reiter strávil 179 dnů na sovětské vesmírné stanici Mir a jen o něco méně na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Letěl ruskou kosmickou lodí Sojuz i americkým raketoplánem.

„Nepochybuji, že do konce tohoto desetiletí lidé opět došlápnou na povrch Měsíce. Skvělé je, že Evropané se účastní programu NASA a díky tomu budou mít při dalším letu tři místa,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS Reiter. Cesta na Měsíc je podle něj jen přípravou pro delší kosmické lety, třeba na Mars.

Je ale potřeba umět využívat zdroje, které Měsíc poskytuje, například vodu. „To by byla výborná příležitost pro zkoumání vesmíru. Musíme ale počítat s tím, že na Měsíci je jen šestinová tíže oproti Zemi. Jinak jde o přípravu na cestu na Mars. Pokud se ale podíváme na obrovskou vzdálenost od Země, musíme mít hlavně bezpečnou technologii. A když vše bude fungovat, vyšleme lidi i na Mars,“ uvedl Reiter.

Astronaut se proletěl jak sovětskou kosmickou lodí Sojuz, tak americkými raketoplány. „Rád srovnávám Sojuz s Volkswagenem Broukem, zkrátka jede a jede. Sojuz má spolehlivé a solidní technologie, ale jsou stísněné. Americké stroje jsou prostornější, ale v roce 2006 jsme museli kvůli počasí start dvakrát odložit. To by se u robustnějších Sojuzů nestalo,“ srovnal astronaut.

Na zdravou konkurenci jsou vědci zvyklí

Vedle cesty na Mars není Reiter úplně skeptický ani ohledně vyvezení turistů do vesmíru. Sám by si případnou letenku v současné době kvůli vysoké ceně nekoupil, ale s nástupem lepších technologií by se podle něj i poplatky za lístky mohly razantně snížit. Momentálně by ho to prý stálo všechny úspory, i když by rád rodině dopřál zážitky, o kterých doma jen vypráví.

„Přeji si, aby se v kosmonautice náklady snižovaly, ale nebude to ze dne na den. Potrvá to dlouho a musíme čekat, až někdo vyvine nové přepravní možnosti. Spolupráce na ISS je ale skvělá, a pokud jde o zdravou konkurenci, vědci jsou na ni zvyklí,“ prohlásil Reiter s tím, že kosmonautiku rozhodně neničí občasná rivalita mezi státními projekty a soukromými firmami. Naopak všechny subjekty podle něj spolupracují na zdokonalování nových technologií.

Uplynulo devět minut a já byl dvě stě kilometrů daleko

Jaká jsou podle Reitera ale specifika života ve vesmíru? Asi globálně nejznámější komplikací je stav beztíže. „Začíná to jídlem, všechno musí být upevněno. Musíte dávat pozor, abyste nenadrobili. Drobky začnou lítat a můžete je vdechnout. To samé platí u manuálních prací. Pokud už nějaké nářadí uletí, musí všichni začít hledat, než se ztratí,“ nastínil astronaut.

Jako už několikrát popsal, že ve vesmíru se před spaním nepočítají ovečky, ale světelné záblesky. „Když tam nahoře zhasnete a zakryjete okna, je úplná tma. Vidíte jen záblesky, tečky nebo proužky, bílé nebo zelené. Místo oveček pak člověk může počítat tyto záblesky, pak se skvěle usíná,“ dodal Reiter, který zavzpomínal také na svůj první let: „Byly to úžasné okamžiky. Uplynulo devět minut a já byl dvě stě kilometrů daleko.“

Tagy: