Duch žraloka a Rejnok Manta. Podmořské drony se hlásí důrazně o slovo, připomínají sci-fi

Podvodní říši v Tichomoří by v budoucnu mohly chránit Ghost Shark a Manta Ray (Duch žraloka a Rejnok Manta). Co se nyní zdá jako sci-fi, by se mohlo stát brzy realitou. A to díky podmořským dronům, jejichž prototypy představily velmoci Austrálie a USA. Jejich případné nasazení by přineslo potřebnou sílu s minimalizací rizika lidských ztrát, napsala televize CNN.

„Duch žraloka poskytne námořnictvu neviditelný podmořský bojový prostředek s dlouhým doplutím. Může provádět trvalé zpravodajství, sledování, průzkum a údery,“ uvedlo podle CNN australské ministerstvo obrany ve svém prohlášení a označilo stroj vyrobený společností Anduril Australia za nejpokročilejší podmořské autonomní plavidlo na světě. „První modely budou dodány do konce příštího roku,“ doplnilo.

ČTĚTE TAKÉ: Superprojekt NASA: Američané chtějí na Měsíci postavit „železnici“ s levitujícími roboty

Technické specifikace systému Ghost Shark zůstávají podle výrobce v režimu utajení, napsal web ASB Zeitung. Pochlubili se však, jakou rychlostí se podařilo nápad realizovat. Vývoj technologové začali teprve před dvěma lety. „Je nevídané předstihnout časový plán a zároveň dodržet rozpočet,“ sdělil novinářům viceprezident výrobce Shane Arnott.

Duch žraloka ovšem není jediným podobným strojem. Američané představili Mantu Ray –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Rejnoka Mantu od společnosti Northrop Grumman. Prototyp podvodního dronu absolvoval testy v únoru a březnu ve vodách poblíž Kalifornie. Největší výhodou bojového prostředku je možnost uzpůsobit jeho nastavení, a tím pádem i váhu, bojovému úkolu. Dá se navíc složit i na pevnině, což usnadňuje jeho dopravu, a tím z něho dělá podle vedoucího programu Kylea Woernera unikát.. Nemusí tak plýtvat zbytečně palivem kvůli běžným přesunům.

Ještě před rejnokem USA představily autonomní ponorku nesoucí název Orca, která má podobné vlastnosti jako zmíněná novinka. Všechny zmíněné podvodní zbraně mají sloužit k podobným účelům. „Trvalé zpravodajství, sledování, průzkum a schopnost úderů poslouží zejména během obrany proti ponorkám,“ řekla pro CNN Emma Salisburyová, členka britského think-tanku Council on Geostrategy.

Experti ale upozorňují na to, že na rozdíl od Australanů, Američané věnovali vývoji Orcy více než deset let.

Drony pod vodou fungují jinak než povrchové a letecké drony, které jsou pod kontrolou pomocí satelitů a rádiových vln. Ty však nejsou natolik silné, aby fungovaly stejným způsobem i v hlubinách vody. Podle odborníků vyžaduje podvodní komunikace mnohem více energie. Pod hladinou se mění teplota vody, úroveň slanosti a hloubka. To vede ke značným ztrátám dat.

Vývoji podobných přístrojů se věnuje několik zemí po světě. Mezi nimi je například Čína, Kanada, Francie, Norsko, Spojené království, Rusko, Ukrajina a několik dalších.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Astronauti se připoutávali ke křeslům, pak přišlo zklamání, let Boeingu do vesmíru byl odložen

Tagy: