Balšínek ostře k Černochové: Měla by uklidnit emoce a vydávat prohlášení s větší znalostí

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Některé výroky šéfky rezortu obrany Jany Černochové (ODS) jsou v její funkci nevhodné. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl novinář Dalibor Balšínek. Reagoval tak na slova ministryně, že raketu, jež dopadla na území Polska, považovala prokazatelně za ruskou. Balšínek s komentátorem Miroslavem Koreckým kromě aktuálního dění v souvislosti s dopadem rakety na polské území zhodnotili také prezidentskou kampaň Danuše Nerudové.

Dopad rakety na území Polska, která usmrtila dva lidi, přinesl značný rozruch. Nejen polská vláda, ale i členové NATO začali okamžitě zjišťovat, zda byla střela odpálena z Ruska nebo z Ukrajiny. Ministryně obrany Černochová bezprostředně po dopadu rakety informovala, že „považuje za prokazatelné, že střela je ruská“.

Podle Balšínka se však ministryně tímto výrokem trochu podílela na eskalaci konfliktu. „Některé výroky ministryně obrany jsou v její funkci nevhodné. To se týkalo i její reakce na smrt dcery Alexandra Dugina – Darjy. Je zde skutečně velmi důležitá rozvaha počkat si na konkrétnější informace,“ zdůraznil novinář.

Následně podotkl, že přesně taková rizika skýtá on-line válka. „Zároveň čelíme propagandistické válce. Paní Černochová by měla trochu uklidnit emoce a vydávat svá prohlášení při větší znalosti věci,“ dodal.

Co může prezident ovlivnit?

Společně s Koreckým následně okomentovali prezidentskou kampaň ekonomky a bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové. Ta voličům deklaruje, že by v úřadu chtěla pomoci těm, kteří patří ve společnosti ke slabším. „Pro prezidenta jsou takto konkrétní věci jen velmi nepřímo splnitelné. Jedině přes prezidentské veto, kdy může vetovat návrh vlády nebo Parlamentu,“ podotkl Korecký.

Doplnil, že prezident může o takových věcech například více mluvit, navštěvovat častěji vládu či Parlament a tam o věcech diskutovat: „A svým vlivem tento sociální náboj více vnášet do společnosti. Pokud však narazí na vládu, která bude mít jiný program, tak s tím nic neudělá.“ S názorem částečně souhlasil i Balšínek.

„Prezident nemůže ovlivnit jednotlivé věci, ale může upozornit na problém. A pokud bude upozorňovat na to, že je zde 400 tisíc seniorů, kteří žijí v nepřijatelných nebo velmi bídných podmínkách, tak svými návštěvami třeba v takových zařízeních může na daný problém upozornit. Stejně tak tímto jednáním může vládu donutit ke změně,“ doplnil Balšínek s tím, že v právě v takovém případě je role prezidenta důležitá.

Roli hlavy státu lze podle Balšínka rozdělit na dvě části. „A to reprezentativní a tu, kdy má omezené pravomoci. Prezident má volnou ruku jen v případě jmenování členů bankovní rady. V ostatních případech je to návrh vlády nebo Senátu. Ale v sociálních věcech roli prezidenta skutečně vidím. Má se snažit upozorňovat na problémy lidí a donutit vládu k řešení,“ dodal.

Jak se novináři staví ke srovnání Nerudové se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou? A o jakou změnu Češi stojí? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: