Balšínek: Stropy cen energií? Trapas, zajímalo by mě, kdo Fialu do takového průšvihu dostal

Dalibor Balšínek

360° (913)

Zastropování cen energií v Česku je trapas, zajímalo by mě, kdo premiéra Petra Fialu (ODS) do takového průšvihu dostal, prohlásil v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Komentátoři také mluvili o ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (za STAN), který podle nich má poslední dny na to, aby vyřešil energetickou krizi.

„Je strašně smutné, co se odehrálo, pokud je pravda, že Evropská komise navrhuje zastropovat cenu na 180 eurech na MWh a vláda Petra Fialy den předtím oznámila, že chce zastropovat na 240 eurech na MWh, bude to strašlivá ostuda. Česko je předsednickou zemí, a pokud se den poté objeví z Evropy úplně jiná informace nebo nižší úroveň stropu, je to strašlivý trapas pro vládu Petra Fialy. Zajímalo by mě, kdo ho do takového průšvihu dostal,“ kritizoval kabinet v úterý v pořadu 360° Dalibor Balšínek. Česko přitom na rozdíl od EK zastropuje ceny elektřiny ze všech typů elektráren.

Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého tím pokračuje trápení Fialovy vlády v energetické oblasti. „Je vidět, že ve vládě nesedí žádný ekonom kromě Jozefa Síkely (STAN). Ten je ale už i svými spolustraníky často téměř vyzýván k tomu, že má poslední dny na to, aby se předvedl, jinak že musí odejít,“ upozornil v pořadu Korecký.

O tom, že má Síkela „nůž na krku“, se mluví čím dál tím častěji. Jeho práci opakovaně kritizují kolegové z vládní pětikoalice. Například předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka začátkem září pro CNN Prima NEWS uvedl, že Síkela „musí šlápnout do práce a odmakat to“. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se dokonce nechal slyšet, že pokud Síkela energetickou krizi nevyřeší, musí rezignovat.

Ministra kritizuje ale i jihočeský hejtman z ODS Martin Kuba nebo liberecký hejtman ze STAN Martin Půta. Podle informací CNN Prima NEWS se Síkelou není spokojený ani premiér Petr Fiala. „Vláda se snaží vystupovat jednotně. Fiala to nechce dělat jako Babiš, že bude odvolávat ministry jak na běžícím páse a neustále hledat někoho nového. Ale dalo by se říct, že Síkela má tak trochu nůž na krku. Uvidí se, co bude dál,“ řekl redakci zdroj blízký vládě.

Co Síkelu ve vládě drží?

Podle komentátorů je ale několik věcí, které Síkelu v ministerském křesle drží. „Pokud by jeden ze členů vlády odešel, dostane do rukou manévrovací prostor Miloš Zeman. Nevím, jestli by si tohle premiér přál,“ upozornil v pořadu Balšínek.

„Myslím, že Jozefa Síkelu drží ve vládě hlavně to, že jsme v současné chvíli předsednická země a měnit ministra průmyslu a obchodu, který má resortně na starost oblast energetiky a očekávají se další summity k energetice, je organizačně velmi nepříjemné. Přišel by nový člověk, který by se musel seznamovat s mechanismy a lidmi v Evropské unii a Evropské komisi, to je velmi nešťastné,“ upozornil také Korecký.

Roli podle něj hraje i šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. „Ten má velký vliv, protože reprezentuje druhou nejsilnější stranu ve vládě a má druhý nejsilnější poslanecký klub, jen o jednoho poslance méně než nejsilnější strana ODS. A jakkoliv je poškozen sérií kauz hnutí STAN, tak překvapivě je jeho vliv stále velmi silný,“ zdůraznil komentátor.

„Mám pocit, že si občas i trošku hraje s premiérem Fialou. Pokud za ním stále bude stát Vít Rakušan, jakože za ním stojí, tak pro Petra Fialu by bylo obtížné Jozefa Síkelu odvolávat,“ upozornil ještě Korecký.

Stanovisko Úřadu vlády

Úterní vyjádření Dalibora Balšínka ve středu upřesnil Úřad vlády. „Zastropování garantované českou vládou na 6 korun za kWh včetně DPH je úplně něco jiného než částka 180 eur za MWh, s nimiž má údajně pracovat Evropská komise. V běžné sazbě pro domácnosti odpovídá strop 6 korun za kWh včetně DPH částce 140 euro za MWh baseload bez DPH, tedy nižší než částka, kterou navrhuje EK.  Zastropování EK navrhované na částce 180 eur za MWh u výrobců by znamenalo koncovou cenu bez distribuce na úrovni 7,20 korun místo vládou navrhovaných 6 korun,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Tomáš Medek z oddělení komunikace premiéra.

„Český strop cen energií navíc povede k tomu, že vybraní odběratelé – tedy domácnosti a malé a střední podniky – nebudou za energie platit víc, než jaká je výše tohoto stropu,“ dodal.

Strop, který navrhuje Evropská komise, podle něj nic nezmění na tržních cenách ani na cenách pro odběratele. „Státy ale budou moci na základě návrhu Komise vybrat tu část zisků z prodeje elektřiny, která bude nad tímto stropem, a cíleně je využít k tomu, aby odběratelům poskytly pomoc s vysokými cenami,“ uvedl Medek.

Tagy:
politika ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Evropská komise Starostové a nezávislí vláda Česko Miroslav Korecký Dalibor Balšínek vláda Petra Fialy Jozef Síkela