EU navrhuje jiné stropy na energie než Česko? Strašlivá ostuda vlády, říká komentátor

Dalibor Balšínek

360° (913)

Pokud je pravda, že Evropská komise navrhuje zastropovat cenu na 180 eurech na MWh a vláda Petra Fialy den předtím oznámila, že chce zastropovat na 240 eurech na MWh, bude to strašlivá ostuda. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

„Je strašně smutné, co se odehrálo, pokud je pravda, že Evropská komise navrhuje zastropovat cenu na 180 eurech na MWh a vláda Petra Fialy den předtím oznámila, že chce zastropovat na 240 eurech na MWh, bude to strašlivá ostuda. Česko je předsednickou zemí, a pokud se den poté objeví z Evropy úplně jiná informace nebo nižší úroveň stropu, je to strašlivý trapas pro vládu Petra Fialy,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Česko přitom narozdíl od EK zastropuje ceny elektřiny ze všech typů elektráren.

Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého tak pokračuje trápení Fialovy vlády v energetické oblasti. „Je vidět, že ve vládě není žádný ekonom kromě Jozefa Síkely (STAN). Ten je ale už i svými spolustraníky vyzýván k tomu, aby se předvedl. Má už jen několik dní, jinak bude muset odejít,“ sdělil Korecký.

Balšínka označil vystupování vlády za mimořádně nešťastné. „Tahle facka ze strany Evropské komise může mít dalekosáhlé dopady. Lidé tomu zatím nerozumí, ale dříve nebo později se ukáže, jak mylné jednání vlády bylo,“ podotkl Balšínek.

EU chce využít nadměrné zisky gigantů

Z pracovní verze návrhu, jehož konečnou podobu ve středu ve Štrasburku představí Evropská komise, podle agentury Reuters vyplývá, že maximální prodejní cena elektřiny vyráběná neplynovými elektrárnami by měla být 180 eur (4420 Kč) za megawatthodinu (MWh). Exekutiva Evropské unie v něm počítá i s odebráním 33 procent nadměrných zdanitelných zisků producentům fosilních paliv. Takto získané peníze by měly členské země využít ke snížení cen zejména pro ohrožené domácnosti a firmy.

Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku na mimořádné schůzce svolané českým předsednictvím v pátek minulého týdne pověřili komisi, aby v rámci společného řešení krizové situace na trhu s energiemi připravila podrobnosti pro zabavení části nečekaných zisků elektráren vyrábějících energii ze zdrojů levnějších než plyn. Podle návrhu citovaného agenturou Reuters se cenový strop bude týkat solárních, větrných, jaderných či hnědouhelných elektráren, stejně jako producentů elektřiny z biomasy.

Většina poslanců se v úterý v debatě s eurokomisařkou pro energetiku Kadri Simsonovou a ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem zastupujícím české předsednictví shodla na tom, že návrhy by měly být převedeny do praxe co nejrychleji.

„Je čas, aby nadměrné zisky energetických gigantů byly poskytnuty těm nejzranitelnějším,“ prohlásila například francouzská liberální europoslankyně Valérie Hayerová s odkazem na nadnárodní firmy těšící se v souvislosti s rekordními cenami energií a pohonných hmot z nebývalých profitů.

Stanovisko Úřadu vlády

Úterní vyjádření Dalibora Balšínka ve středu upřesnil Úřad vlády. „Zastropování garantované českou vládou na 6 korun za kWh včetně DPH je úplně něco jiného než částka 180 eur za MWh, s nimiž má údajně pracovat Evropská komise. V běžné sazbě pro domácnosti odpovídá strop 6 korun za kWh včetně DPH částce 140 eur za MWh baseload bez DPH, tedy nižší než částka, kterou navrhuje EK. Zastropování EK navrhované na částce 180 eur za MWh u výrobců by znamenalo koncovou cenu bez distribuce na úrovni 7,20 korun místo vládou navrhovaných 6 korun,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Tomáš Medek z oddělení komunikace premiéra.

„Český strop cen energií navíc povede k tomu, že vybraní odběratelé – tedy domácnosti a malé a střední podniky – nebudou za energie platit víc, než jaká je výše tohoto stropu,“ dodal.

Strop, který navrhuje Evropská komise, podle něj nic nezmění na tržních cenách ani na cenách pro odběratele. „Státy ale budou moci na základě návrhu Komise vybrat tu část zisků z prodeje elektřiny, která bude nad tímto stropem, a cíleně je využít k tomu, aby odběratelům poskytly pomoc s vysokými cenami,“ uvedl Medek.

Tagy:
Evropa elektřina energie Evropská unie Evropská komise vláda Česko Dalibor Balšínek vláda Petra Fialy Jozef Síkela