Hypotéky v Česku dosahují závratných výšin. Experti radí, kterým nabídkám se určitě vyhnout

Byty jsou v některých regionech Česka dražší než domy.

Předražené hypotéky

Hypotéky jsou rekordně drahé a někteří kupci sází na kratší fixace s tím, že úroky půjdou za několik měsíců dolů. Jenže za jednoleté fixace hypotečních úvěrů si připlatí, a to v některých případech velmi výrazně. Mohou se dostat i na desetiprocentní úrok a hypotéka pak vyjde dráž než spotřebitelský úvěr.

Snaha vydělat, anebo spíš snaha odradit zájemce? Extrémně vysoké hypoteční úroky u fixací na jeden rok prý podle bank mají svůj důvod. Z deseti finančních domů nabízí jednoletou fixaci osm bank. Nejdražší je s deseti procenty mBank, následuje Komerční banka s osmi procenty a Raiffeisenbank s necelými sedmi a půl procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Pošta vyhodí stovky manažerů. Ekonomové by šli ještě dál, ukazují na politické trafiky

Komentář k číslům mBank poskytnout nechtěla, Komerční banka vysvětlovala drahé jednoleté fixace už dřív. „Aktuálně jsou peníze s delší splatností prostě mnohem levnější. O strategii bank určitě nejde. Marže napříč fixacemi jsou na trhu podobné,“ uvedl mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Rekordně vysoké ceny hypoték odrazují kupce nemovitostí, někteří ale vsadili na dražší jednoletou fixaci s tím, že sazby začnou během několika měsíců klesat. „Z našich dat vidíme, že zhruba dvojnásobně roste zájem o krátkodobé fixace,“ řekl mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík.

Někteří ekonomové tvrdí, že drahé hypotéky pouze na krátkou dobu mohou být cestou, jak se k úvěru dostat, jiní naopak před takto drahým úvěrem varují. „Pokud někdo chce a potřebuje okamžitě koupit, klidně půjde na chvíli cestou vysoké úrokové sazby. Může se mu vyplatit na chviličku začít s hypotékou, aby vůbec danou nemovitost ulovil,“ míní ekonom Petr Bartoň.

Jakmile začnou klesat úrokové sazby, budou narůstat ceny nemovitostí. „Na rovinu, proč by někdo souhlasil se sazbou deset procent, když může mít skoro poloviční u jiné banky. Pokud banka nasadí takovou sazbu, tak to vypovídá spíš o tom, že nechce poskytovat hypotéku v této fixaci anebo nemá zájem o její nabízení vůbec,“ uvedl hypoteční analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Sazbu lze mírně snížit i tím, že si zájemce pořídí u banky další produkty, získá tím ale jen desetiny procentního bodu.

Tagy: