Bartoň: Investujme do větrníků v Německu. Energie nejsou jako dovoz banánů, řekl Vondra

Ekonom Petr Bartoň a europoslanec Alexandr Vondra (ODS)

360° 14.9.2023

Kvůli rozdílu mezi cenou elektřiny u nás a v Německu je v našem zájmu energii dovážet. Obnovitelné zdroje, do nichž investujeme, nemusí být nutně na našem území. Tak se k otázce soběstačného Česka v této problematice vyjádřil ekonom Petr Bartoň, který zavítal do pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Na možné problémy v rámci dovozu poukázal europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Výpadky či jiné komplikace by podle něj mohly ohrozit budoucí stabilitu země. Hosty pořadu byli také europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) a předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Dovoz elektřiny do Česka je v očích Bartoně něčím zcela nevyhnutelným. „Když Němci u Severního moře vyrobí přes větrníky energii takzvaně zadarmo, je rozdíl mezi cenou u nás a u sousedů tak obrovský, že můžeme až o třetinu snížit okamžitou cenu. Mohli bychom spotřebovávat i ty německé větrníky,“ uvedl v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Cenové stropy na energie nedávají smysl a skončí. Tisíce lidí ale stále platí více

Investice do obnovitelných zdrojů by podle něj bylo možné realizovat právě touto cestou. „Nemusí se nutně nacházet v Česku, aby mohly být zcela financované z našich peněz. Proč nevyužít možnost až extrémně přívětivých povětrnostních podmínek? Taková podoba české investice by se vyplatila,“ upřesnil.

V souvislosti s tím Chalupa připomněl, že je nutné přemýšlet na evropské úrovni. Postavení vlastních zařízení namísto investic v cizích zemích přesto považuje za stále výhodné. „Ve využívání větrné energie jsme na chvostu EU, i když potenciál máme. Samozřejmě že tu máme jiné podmínky než u Severního moře, kdy mají větrníky třeba i využití čtyři tisíce hodin, zatímco u nás se jedná o dva a půl tisíce. I tak je ale jejich stavba výhodná,“ zdůraznil.

Vondra prosazuje jádro

S tím souhlasil i Vondra, ale současně pronesl, že tento druh produkce elektřiny není možné vnímat jako „samospásu“. Za výhodu budování vlastních obnovitelných zdrojů pokládá decentralizaci. „Když zkolabuje celý systém produkce, mohou si alespoň lidé na nainstalovaných zdrojích vyrobit vlastní energii. I tak si stojím za tím, že jediné řešení je jádro,“ pronesl v pořadu 360°.

Závislost na dovozu elektřiny není přesto pro europoslance zcela bezpečnou a jistou cestou. „Nechci rozhodně malovat čerta na zeď, jenže je to trochu něco jiného než banány. Pokud by šlo do tuhého, obešli bychom se bez nich, ale bez energií opravdu ne. Navíc během 15 až 20 let toho budeme potřeboval dvakrát tolik, jelikož spotřeba elektromobilů či tepelných čerpadel dramaticky roste,“ varoval Vondra.

Připomněl i logistické modely společnosti ČEPS, které představovaly černé scénáře. „Najednou může nastat situace, že nebude možné odněkud dovážet. Kvůli nepříznivému počasí najednou výrazně levná cena poroste do dramatických výšin. Tento problém tu bude až do doby, než se naučíme ukládat masivní množství energie,“ dodal.

Tagy: