Svoboda a dobrodružství. Base jumper Honza na záběrech ukázal šílené seskoky s padákem

Napětí a dobrodružství má pro každého trochu jinou podobu. Pro Jana Beránka to znamená zábavu na hranici bezpečnosti. Český base jumper při svém koníčku riskuje zdraví i život, jeho výkony berou dech nejednomu divákovi. My ovšem musíme všechny sledující Prima Česka varovat, aby se o nic podobného nepokoušeli.

Base jumping, že vám tohle slovní spojení nic neříká? Není čemu se divit. U nás se mu věnuje minimum lidí. Jde o nebezpečný sport, při kterém už zemřel nejeden base jumper. Spočívá v tom, že člověk skočí s padákem z pevného objektu, třeba mostu, komínu nebo skály. Od klasických seskoků se base jumping liší mnoha aspekty, mezi nimi i dobou balení padáku. „Při těchto druzích seskoku je třeba dbát na to, aby byl padák zabalený dobře, člověk skáče z tak malé výšky, že to otevření padáku musí proběhnout precizně,“ upozorňuje na nutnost správného zacházení s jediným nástrojem, na němž doslova visí život sportovce, Jan Beránek v pořadu Prima Česko.

Ve dvou se to lépe skáče

V podobných extrémních sportech je dobré mít s sebou správného parťáka. Honza ho našel v Tadeášovi. Jsou nerozlučná dvojka, skáčou base jumpy společně a oba se před několika týdny zúčastnili wingsuitového mistrovství světa.

Zabalit base jumpový padák Honzovi zabralo zhruba 40 minut. Pak už se stačí jen přesunout ke komínu, ze kterého oba kluci skočí. Při podobných sportech jsou potřeba nejen odvaha, zkušenosti a precizní příprava, ale také schopnost rozpoznat, kdy na seskok není vhodná chvíle. „Samozřejmě nějaké šance, že si to rozmyslíme, tady jsou, už se nám to stalo. Ale nebylo to takhle na komínu, bylo to tehdy na skále v Itálii, kdy to neumožňovaly povětrnostní podmínky,“ vzpomíná Tadeáš.

Když na komín, tak na komín!

Ještě před samotným skokem oba vyznavače adrenalinu čeká jiný riskantní výkon, chtějí bez jištění vylézt na 100 metrů vysoký komín. Cesta na vrchol komína Honzovi s Tadeášem trvala pouhých 15 minut. Další čtvrthodinu zabraly přípravy před skokem. Nakonec vše klaplo a během pár vteřin se vlil adrenalin do krve nejen klukům, ale všem, kteří měli šanci jejich skok pozorovat. „Teď mi srdíčko bouchá, ještě docela dlouho bude, takže rozhodně to stálo za to,“ pochvaluje si Jan Beránek zážitek.

Pozor, adrenalin je nakažlivý

Po tom, co naše reportérka Alex Hrdinová viděla jiskry v očích obou base jumperů po seskoku, rozhodla se, že si skok s padákem musí vyzkoušet také. Jen ne ze 100metrového komína, ale letadla. Na nedalekém letišti v Líních ji ze všeho nejdřív čekala instruktáž, jak se ve vzduchu chovat.

Před samotným seskokem bylo potřeba v letadle vyletět do zhruba tříkilometrové výšky. Pak už ji s instruktorem čeká zhruba půlminutový volný pád a následně je potřeba přistát na vyznačené místo.

Do letadla spolu s Alex nastoupil i Jan Beránek ve svém okřídleném obleku. Musel ho prý zase provětrat doma, naposledy s ním totiž létal ve Spojených státech na mistrovství světa. „Kam jsme se kvalifikovali skrze MČR, co probíhalo v Prostějově, a to byla velká čest a pocta hájit tam barvy ČR a dělat, co nás baví.“

„A proč se Jan Beránek vlastně rozhodl pro base jump a ne třeba pro fotbal? Je to neuvěřitelný pocit svobody, samozřejmě člověka to odmění záplavou endorfinů, když se podaří nějaký skok, kdy se člověk pouští na hranu. Nedokážu říct, co je ta největší motivace, asi touha po svobodě a dobrodružství.“

My Honzovi přejeme hodně štěstí při spoustě dalších úspěšných skoků.

Tagy:
Itálie komín adrenalin Česko USA Jan Beránek Západočeský kraj skalní formace