Visingr řekl, kdo mohl dát Ukrajině záhadný dar. Obráncům pomohou i nefunkční letadla

Letectvo MiG-29 v Bulharsku.

I když mluvčí Pentagonu potvrdil, že Ukrajina dostala stíhací letouny, Ukrajina toto tvrzení popřela. Navíc není zcela jasné, odkud by dodávky mohly připutovat. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra může za dodávkami stát Slovensko, případně i Polsko nebo Rumunsko. Ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že vojenská technika nemusí být ani funkční. I tak bude pro armádu životně důležitá.

„Ukrajincům chybí na prvním místě dělostřelectvo, které takovou velkou bitvu rozhoduje. V různých konfliktech se potvrzuje, že způsobuje přes 80 procent ztrát. Houfnice a raketomety jsou to, co Ukrajinci nejvíc potřebují,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Visingr.

Kromě toho se armádě budou hodit i obrněná bojová vozidla, tanky, protiletadlové systémy a letectvo, které by dokázalo narušit ruskou vzdušnou převahu. Právě stíhací letouny a součástky k nim podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho Ukrajinci už dostali. Zprávy však Ukrajinci uvedli na pravou míru.

„Ukrajina nedostala od partnerů nová letadla. S pomocí vlády USA obdržela náhradní díly a komponenty pro obnovu a opravy letadlového parku ozbrojených sil, což umožní uvést do provozu další techniku,“ uvedlo ukrajinské letectvo na Twitteru.

I letadla, která nejsou letu schopná, Ukrajině pomohou. „Představují zdroj náhradních dílů, i to je pro Ukrajince životně důležité, protože je mohou rozebrat a použít je pro funkční letadla,“ vysvětlil Visingr. Dodávky přicházejí po prosbách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Předpokládá se, že dodávky by mohly být ze Slovenska, Slováci to na sociálních sítích také už tvrdí. Další teoretické zdroje by mohly být z Polska nebo Rumunska,“ přiblížil Visingr.

Zelenskyj ve svém nedávném projevu uvedl, že kdyby státy od začátku války zásobovaly Ukrajinu zbraněmi, nemuselo dojít k takovému krveprolití. Aktuálně probíhají nejtvrdší boje v Mariupolu. Ukrajinský velitel varoval, že obránci města již dlouho nevydrží.

„Jsou to skoro dva týdny, co se říká, že Mariupol musí padnout každým dnem. Je pravděpodobné, že se tam drží další skupinky obránců i mimo Azovstal, Ukrajinci tam mohli přejít na partyzánsky gerilovou válku,“ nastínil aktuální strategii vojenský analytik.

Navíc se uvádí, že odpor v Mariupolu na sebe poutá deset, možná dvanáct praporních uskupení, která chybějí jinde. „Pro Ukrajince je životně důležité, aby se Mariupol držel co nejdéle, protože každý den, kdy se drží, je den, kdy ruské síly nemohou operovat na Donbasu,“ vysvětlil Visingr.

Proto předpokládá, že obránci budou bojovat do „posledního muže a posledního náboje“. Netroufne si odhadovat, jak dlouho se jim to bude dařit. „Už ale ukázali, že se umí držet mnohem déle, než všichni předpokládali,“ dodal.

Tagy: