Stomatolog neočkovanému odmítl vrtat zub, rovnou trhal. Část lékařů lidi bez vakcíny nechce

Návštěva lékaře

Naší redakci se ozvali další pacienti, které lékaři odmítli ošetřit, protože nejsou očkovaní. Mezi nimi je i matka 14letého chlapce. Právě jeho měla lékařka odmítnout vyšetřit, přestože měl akutní zdravotní problémy. Odmítnutí pacienti se začali obracet na Veřejného ochránce práv Stanislava Křečka.

Část pacientů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v nedávné době zaskočila cedule, vyvěšená v Centru preventivní kardiologie. Stálo na ní, že lékař nevyšetří neočkované pacienty. Lidí, kteří u lékařů narazili na podobný přístup je víc. Třeba nemocného syna Lucie Procházkové odmítla před dvěma týdny vyšetřit děčínská lékařka, provozující ORL ambulanci.

„Potřebovali jsme udělat výtěry u odborníka a bohužel jsme nebyli vpuštěni. A pro mě jako pro mámu je hrozný, když nemůžete jít se svým dítětem doprovodit ho. Podívala se mu jenom do krku, ale stěry neudělala z důvodu, že nejsme očkovaný nikdo z celé rodiny,“ řekla Procházková.

Reportéři CNN Prima NEWS pak lékařku telefonicky kontaktovali. Ta tvrzení popřela. „Není to možné. Děti vyšetřuju normálně, dospělé ne. Když je matka neočkovaná, samozřejmě se chráním, protože mně je 70 let,“ hájila se lékařka.

Podobnou zkušenost má i další žena, která chtěla zůstat v anonymitě. „Asi před měsícem jsem byla u svého lékaře, protože jsem dostala rýmu a kašel od dcery, která měla zánět průdušek. Můj praktický lékař řekl, že dokud nemám PCR test, tak tam nemám chodit,“ popsala.

Nedoložila jste doklad o bezinfekčnosti

Lékaři prý často po pacientech vyžadují alespoň PCR test. „My jsme vás neodmítli ošetřit, vy jste odmítla doložit doklad o bezinfekčnosti,“ vysvětlovali další pacientce. Vyšetření pacientů bez doložení bezinfekčnosti odmítají i někteří zubaři nebo psychiatři.

„Zubař odmítl neočkovanému vrtat zub a řekl, že mu ho musí vytrhnout, že vrtat ho nebude. Takže pán přišel o zub takhle,“ popsala jeden z příkladů Petra Langová, která provozuje neziskovou organizaci zastupující lidi v nesnázích. „Já mám registrované tři stížnosti na toto téma, ale těch lidí jsou desítky,“ dodala.

Třeba ombudsmana Stanislava Křečka kontaktovalo 12 lidí, stěžujících si na to, že existují lékaři, kteří odmítají vyšetřit pacienty bez dokladu o bezinfekčnosti. „My ovšem s touto věcí nemůžeme nic dělat. Mohli bychom tu záležitost prošetřovat tehdy, pokud by se lidé obrátili na zřizovatele na krajský úřad,“ radí Křeček.

Lékař má přitom ze zákona povinnost přijmout pacienta v akutním i neakutním stavu. Pokud ho odmítne ošetřit, musí mu dát písemnou zprávu s odůvodněním.

Tagy: