Bitva o Kurskou oblast stále pokračuje. Ukrajinci drží většinu zabraného území, uvádí analýza

Už dva a půl měsíce trvá ukrajinská okupace Kurské oblasti, kterou odstartoval překvapivý přeshraniční výpad 6. srpna. Názory na to, kdo má v oblasti navrch, se liší. Podle Institutu pro studium války ale Ukrajinci nadále drží většinu území, které u Kursku v srpnu zabrali.

Byl 6. srpen a přes hraniční přechod Sudža se přehnala ukrajinská armáda směřující ke stejnojmennému ruskému městu. Rusko tehdy zažilo největší invazi od druhé světové války.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud nás Rusko napadne, zaútočíme na Petrohrad. Polský generál popsal obrannou strategii

Ukrajina si od řady odborníků vysloužila slova chvály, ale i kritiky za to, že plýtvá cennými zdroji ve chvíli, kdy na východní frontě každý den ztrácí. Pravdou ale je, že výpad do Kurské oblasti nebyl žádnou jednorázovou akcí, která měla jen odlákat nepřítele. Ukrajinská armáda už tam pozice drží dva a půl měsíce.

Na vrcholu invaze Kyjev oznámil, že zabral v Kurské oblasti 1 250 kilometrů čtverečních. Reálný záběr byl zřejmě o něco nižší. Část území následně Ukrajinci ztratili při ruském protiútoku. Rusko tvrdí, že už osvobodilo polovinu území, které Ukrajinci v Kurské oblasti zabrali.

Ukrajinci drží stovky kilometrů čtverečních

Institut pro studium války ale napsal, že Ukrajina nadále většinu z toho, co v srpnu zabrala, drží. Projekt DeepStateMap uvádí, že ukrajinská armáda kontroluje v Kurské oblasti nejméně 650 kilometrů čtverečních, o dalších 300 kilometrů čtverečních se bojuje a neovládá je jasně žádná strana.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uvedl, že se Moskva pokusila zatlačit ukrajinské pozice v Kursku, ale Kyjev prý „drží linii“. Mezi města, která jsou stále pod kontrolou Ukrajiny, je údajně nadále i Sudža s přibližně 5 000 obyvateli. Na místě se nachází klíčový tranzitní uzel plynu mezi Ruskem a Evropou. Upozornil na to nezávislý list The Moscow Times.

Ruské úřady tvrdí, že kvůli válce muselo opustit domovy 112 tisíc občanů Kurské oblasti. Při válečných operacích se údajně zranilo 308 lidí, o mrtvých úřady neinformují. Rusko ale tvrdí, že Ukrajina násilím odvlekla přes tisíc občanů.

Kritika civilistů v oblasti se ale snáší i na ruské úřady. „Nejdřív je nechali projít a zemřelo tolik lidí. A teď se chlubí tím, že ‚osvobodili‘ naše vlastní města a vesnice,“ uvedla obyvatelka Natalja Kartsevová v komentáři na sociální síti VKontakte.

„Byla naše Kurská oblast již osvobozena? Ti, kdo jsou zodpovědní za to, že dovolili Ukrajincům prolomit naše hranice, ještě nebyli potrestáni! Hodlá vůbec někdo sdělit veřejnosti jména odpovědných osob? Nebo už byli přeloženi na jiné pozice?“ přidal se občan Kurské oblasti Nikolaj Pachomov na sociálních sítích.

Gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov minulý týden schválil novou výkonnou strukturu regionální vlády, která zahrnuje vytvoření ministerstva pro obnovu a rozvoj pohraničí. Tento krok však rovněž vyvolal nespokojenost i mezi místním obyvatelstvem.

„Podle mě je to další případ nicnedělání a plýtvání rozpočtem. Jak můžeme vůbec mluvit o obnově právě teď, když je část regionu okupována a další část se nachází v aktivní bojové zóně? Co přesně plánují obnovit?“ kritizoval Anatolij Sudakov na VKontakte.

PODÍVEJTE SE: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Tagy: