Bleskojistky a izolátory sbírá senior z Vysočiny od malička. Má jich plný dům i zahradu

Království bleskojistek a izolátorů je přístupné všem.

Sběratelské vášně jsou různé –⁠⁠⁠⁠⁠ někdo hromadí známky, jiný zase šicí stroje nebo auta. Když vás ale uhrane elektřina a vše, co s ní souvisí, může vzniknout opravdu pozoruhodná sbírka. František Daněk z Pelhřimovska nemá u nás ani v Evropě konkurenci – zamiloval se do izolátorů a bleskojistek.

To je tak, když si z vlastního domu uděláte muzeum. Poblíž Obrataně najdete bezpochyby unikátní sbírku, skoro 8 tisíc kusů izolátorů z celého světa a tisíc bleskojistek. „Je mi 70 let a začínal jsem jako desetiletý. Co se tenkrát desetiletému klukovi urodilo v kebuli? Přišel instalatér vyměnit kohoutek, přišel elektrikář namontovat nové světlo a malý Franta koukal...“ vzpomíná František Daněk na své sběratelské začátky v pořadu Prima Česko.

Izolátory z celého světa na jednom místě

Co začalo sbíráním drátů na smetištích, skončilo celoživotním koníčkem. O každém izolátoru dokáže sběratel dlouho vyprávět. Rozhoduje velikost, tvar, barva nebo dostupnost materiálu. „Staré izolátory v podstatě kopírují tvar elektrostatického pole, a to je přírodní síla. Mám i kompozitní izolátory, tím směrem se ubírá vývoj v dnešní době,“ vykládá dál, zatímco prochází mezi regály plnými exponátů.

Desítky let žil v domnění, že je na světě jediný sběratel svého druhu. Teď už si vyměňuje exponáty i zkušenosti s lidmi z celého světa. „My sběratelé izolátorů lovíme. Když jdeme shánět prvotním sběrem, jdeme na lov,“ vykládá dále a pokračuje popisem kousků v dalším regále, které pochází zdaleka, třeba z Ameriky a nejen odtud. „Tady jsou nějaké exotické, z Číny, z Bengálska,“ říká.

OD STEJNÉ AUTORKY: Rekord kombajnů na polích v Kameni. Synchronizované sklizni přihlížely tisíce lidí

Izolátory menší než článek prstu i větší než auto

A vzápětí celoživotní sběratel před kamerou ukazuje izolátor, který drží mezi palcem a ukazováčkem, sotva je vidět. „Tohle považuju za nejmenší izolátor ve sbírce.“

Doprava některých mohutnějších úlovků není snadná. A tak si František Daněk zřídil výtah. Po umístění už prý následuje rutina - udělat výkres, očíslovat a hlavně najít volné místo v plných policích. Nejstarší izolátor je z roku 1843, smutnou historii připomíná i ten z koncentračního tábora v Osvětimi, ve sbírce ale najdeme i rozvaděče od Františka Křižíka.

Kdo by věřil tomu, že i v 70 letech sběratel stále jezdí lovit daleko za hranice. Co se nevešlo dovnitř, našlo čestné místo venku na zahradě – jako patní izolátor, který váží půl druhé tuny. Netradiční prohlídka je možná pouze po telefonické domluvě.

Tagy:
František Křižík bouře exponát Česko sběratelé okres Pelhřimov soukromá sbírka Obrataň František Daněk