Boj o nižší DPH u potravin: Shoda v koalici není, expert doporučuje plošné opatření

Vybrané potraviny by mohly mít nižší DPH

Daň z přidané hodnoty by se pro některé potraviny mohla snížit. Připustilo to ministerstvo zemědělství pro CNN Prima NEWS. Problém ale může nastat v nastavení samotné změny. Podle agrárního analytika Petra Havla dává smysl pouze plošné snížení DPH, ne jen u vybraných potravin. Došlo by totiž podle něj jinak k velkému pokřivení trhu. Ani návrh Pirátů na nižší DPH u ovoce a zeleniny nedává dle jeho názoru žádný smysl. Problém bude rovněž najít shodu napříč vládní koalicí.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) si s myšlenkou snížit DPH na potraviny pohrává delší dobu. O této možnosti hovořil už na začátku roku během zvyšující se inflace a naposledy letos v červnu. Nekula chtěl počkat na stabilizaci cen, aby snížení DPH bylo ve výsledku vidět. Vládě Petra Fialy (ODS) se totiž nepovedlo obdobné snížení spotřební daně na pohonné hmoty, které se kvůli narůstajícím cenám smazalo během týdne a na stojanech ho tak lidé vůbec nepoznali.

„Nyní se ale situace začíná konsolidovat, a jak ministr Zdeněk Nekula avizoval už dříve, je čas se k tématu možného snížení DPH u některých druhů potravin vrátit. V současnosti probíhají přípravy návrhu, který by měl stanovit kategorie potravin, u kterých bychom rádi DPH snížili,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý s tím, že návrh se nejdříve musí projednat v rámci vládní koalice.

Podle agrárního analytika Petra Havla je opatření se snížením DPH správné, přesto by nemělo jít o vybranou pomoc jen pro některé produkty. To například navrhují Piráti, kteří minulý pátek navrhli přesunout zeleninu a ovoce do snížené desetiprocentní sazby DPH. Aby vyrovnali propad v rozpočtu, tak naopak navrhují přesunou slazené nápoje do vyšší jedenadvacetiprocentní sazby.

Stanjura návrh odmítá

Pokud by mělo být snížení DPH na potraviny účinné, tak je podle Havla důležité nevybírat jednotlivé sektory a raději snížit daně na všechny produkty. „Jsem příznivcem, aby se snížila DPH na potraviny plošně a aby se nevytvářely výjimky na trhu,“ řekl Havel pro CNN Prima NEWS.

Podle něj by totiž bylo velmi administrativně náročné, kdyby se vybíraly různé potraviny, které do nižší DPH spadnou. „Celá debata není o tom, že se vykřikne snížit DPH na ovoce. Co ale když bude obsažené ovoce v nějakém výrobku z 60 nebo 80 procent? Kde bude ta hranice? Je celá řada faktorů, které mohou znesnadňovat celý návrh,“ vysvětlil možná úskalí Havel.

To ale Nekulův resort neplánuje. Důvodem může být i fakt, že snížení by tvrdě dopadlo na státní rozpočet.

To připustil ve vysílání CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Snižovat DPH u potravin reálné není. Nemáte jistotu, že když DPH snížíte, že se projeví v koncové ceně pro zákazníka. V jiných zemích, kde DPH snížili, mají výpadky ve státním rozpočtu a k tomu inflaci totožnou jako my v Česku. Tento recept nezabírá,“ řekl ministr v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

V koalici tak bude o návrh zřejmě ještě velký boj. Daňové změny se totiž nejdříve musí projednat v rámci vládních stran podle koaliční smlouvy.

Tagy:
jídlo ovoce ODS CNN Prima NEWS KDU-ČSL Česká pirátská strana Zbyněk Stanjura Petr Havel Zdeněk Nekula Ministerstvo zemědělství České republiky