Boj s cenami plynu není snadný. Nahradit ho jádrem nelze ze dne na den, varují ekonomové

Napojení českého plynovodu Gazelu, který je přes další plynovody spojený s Nord Streamem.

Jak se dělá cena plynu

Od začátku roku téměř až na dvojnásobek dřívější ceny. Plyn na světových burzách zdražuje rekordní rychlostí. Do koncových cen pro zákazníky se to ale zatím promítlo jen zlomkově. Mnoho Čechů přesto zvažuje, jestli nepřejít na jiný zdroj vytápění.

Je to už více než měsíc, co válka na Ukrajině žene ceny komodit vzhůru. Pokles ceny plynu je podle ekonomů zatím v nedohlednu. „Plynu je v Evropě opravdu málo. Bojíme se, že ho tu bude ještě méně. Jde i o element určité spekulace. Jediný parametr, který by mohl tento trend změnit, je konec války na Ukrajině,“ řekl ekonom Radim Dohnal.

Ani podle ředitele Liberálního institutu Martina Pánka nebude boj s cenami energií zrovna snadný. „Z dlouhodobého hlediska máme samozřejmě možnosti mít více jaderných elektráren nebo používat břidlicový plyn. Jenže to se těžko dělá ze dne na den,“ zmínil ekonom.

Cena plynu, jak ji zaplatí domácnosti, se skládá ze tří částí. První je DPH, které tvoří 21 % z celku. Zbytek se potom rozdělí mezi regulovanou a neregulovanou část ceny. Dříve mezi sebou měly poměr 50 na 50, teď kvůli zdražování na burzách ta neregulovaná tvoří až 63 % celkové ceny.

Neregulovanou část tvoří nákupní cena na burze, která od ledna vzrostla ze tří eur (zhruba 73 korun)  za tepelnou jednotku na šest (asi 146 korun). Marže dodavatele, která se do ní také počítá, pak většinou přidává jednou tolik. Regulovanou složku naopak kontroluje stát. I ta v poslední době prodražuje. V lednu se navýšila o dvě a půl procenta.

Moskva navíc po státech Evropské unie požaduje, aby za dodávky ruského plynu platily v rublech. To však EU rezolutně odmítá. I tento spor by mohl snížit přísun dodávek plynu do České republiky, a znovu tak ovlivnit cenu.

Tagy: