S průměrnou mzdou už na hypotéku nedosáhnete. Může za to růst sazeb i přísnější pravidla

Pár před domem

Dosáhne průměrný Čech na hypotéku?

Průměrná výše nabídkových sazeb u hypotečních úvěrů se blíží pěti procentům. Měsíční splátka průměrně objemné hypotéky už přesáhla 20 tisíc korun, a tak je pro lidi s průměrnou mzdou prakticky nedosažitelná. Přispívají k tomu i přísnější pravidla pro získání úvěru na bydlení, jež od dubna obnovila Česká národní banka.

Ještě na konci loňského roku se průměrná výše nabídkových sazeb u hypotečních úvěrů pohybovala pod čtyřmi procenty. Na začátku dubna už banky nabízejí hypotéku v průměru za 4,88 %, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Za nárůstem je postupné zvyšování základních úrokových sazeb Českou národní bankou, jejíž dvoutýdenní reposazba činí od 1. dubna rovných pět procent.

„Sazby hypotečních úvěrů po čtvrtečním zvýšení základních sazeb ze strany ČNB stačily zvýšit prozatím jen některé banky, a proto je průměrná nabídková sazba hypoték Fincentrum Hypoindex k datu 5. dubna 2022 ‚jen' 4,88 %,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Sýkora, hypoteční analytik zmíněné společnosti.

Únik do delších fixací?

Podle něho lze očekávat, že nabídkové sazby hypoték v průběhu dubna porostou. „Je čím dál více pravděpodobné, že průměrná nabídková sazba dosáhne na hranici pěti procent. A to bohužel nemusí být pro letošní rok výše konečná,“ dodal Sýkora.

Signalizuje to vývoj sazeb u hypoték, které jsou poskytovány jen do výše 80 % odhadní ceny nemovitosti a s fixací na jeden a tři roky. Tam už totiž sazby pětiprocentní hranici překročily, a to o 0,06 a 0,08 procentního bodu. O něco příznivější je zatím situace u pětiletých fixací, kde se nabídkové sazby bank pohybují v průměru kolem 4,78 %. U desetiletých dokonce jsou sazby ještě nižší, a to 4,62 %.

Průměrný objem hypotečního úvěru dosáhl 3,5 milionu korun. Při splatnosti trvající 25 let a fixaci úrokové sazby na tři roky, což jsou běžné parametry, jež si lidé volí, tak měsíční splátka převýšila 20 tisíc korun. „To si opravdu nemůže dovolit každý. Díky vysokým sazbám a vysokým cenám nemovitostí se hypoteční úvěry stávají opět produktem pouze pro vysokopříjmové domácnosti,“ uvedl Sýkora.

Nedostupný hypoteční luxus

Od dubna navíc opět platí přísnější pravidla pro získání hypotéky. Znamená to, že žadatelé starší 36 let musí mít naspořeno alespoň 20 % odhadované hodnoty pořizované nemovitosti a výše poskytované hypotéky nesmí překročit 8,5násobek čistého ročního příjmu. Měsíční splátka navíc nesmí být vyšší než 45 % čistého měsíčního příjmu.

Pro jednoho žadatele s průměrným příjmem to znamená, že si může vzít hypotéku na necelých 3,5 milionu korun a splácet může maximálně 16 tisíc měsíčně. To při dnešních cenách nemovitostí dělá z hypotéky pro žadatele s průměrnou mzdou nedosažitelný luxus. „Všechny tyto faktory budou mít za následek další snižování počtu poskytnutých úvěrů a zvýšení zájmu o nájemní bydlení,“ dodal Sýkora.

Jenže ani nájemné nemusí představovat únik z nepříjemné reality rostoucích nákladů na bydlení. Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, se domácnosti žijící v nájmu musí připravit na jeho dramatické zvýšení. Důvodů je hned několik, všechny souvisejí se všeobecným růstem cenové hladiny v ekonomice.

Nájmy vzrostou až o pětinu

„Například v Praze mohou jít nájmy nahoru až o 20 %. To proto, že ještě stále jsou níže v porovnání s předpandemickou situací, a to zejména kvůli odlivu turistů a souvisejícímu útlumu pronájmů v centru města skrze Airbnb a podobné platformy,“ uvedl Kovanda pro CNN Prima NEWS. Návrat turistů, ale i vysokoškolských studentů požene ceny nájmů opět vzhůru.

Pronajímatelé také do svých služeb započítají rekordní inflaci. „Celorepublikově ceny nájmů porostou o 10 až 15 %. Majitelé bytů často nájmy stanovují tak, aby jim vynášely určitou částku nad inflaci. Jestliže letos může být za celý rok inflace až devítiprocentní, musí zvyšovat nájmy už teď právě o devět procent, aby alespoň zůstali na svém,“ vysvětlil Kovanda.

Na rostoucích nájmech se podepíšou právě i zdražující se hypotéky. „Řada majitelů nemovitostí, tedy řada pronajímatelů, si byt či dům pořídila na hypotéku, kterou nyní splácí. Pokud jim například letos končí pětiletá fixace, budou čelit citelně vyšším splátkám, které alespoň zčásti přenesou na nájemníka,“ vysvětlil Kovanda. Dalším důvodem rostoucích nájmů budou také rostoucí náklady rekonstrukcí bytů nebo zvelebování jejich vybavení.

Tagy: