Bonding pomáhá miminku i rodičům. V Olomouci však chybí kvalitní oxymetry, vznikla sbírka

Bonding pomáhá rodičům i novorozenému miminku. Předchází například poporodním depresím a traumatům.

Benefiční sbírka pro fakultní nemocnici Olomouc

Metoda, při které novorozené miminko tráví první chvíle na těle rodiče – to je poporodní bonding. Pro zajištění bezpečnosti i nerušeného klidu je nutné dítě monitorovat pulzním oxymetrem. Tento důležitý dílek kritické infrastruktury novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc je však nedostačující, starší modely oxymetrů již nejsou tak spolehlivé. Proto vznikla benefiční sbírka, kterou organizuje firma Lorika ve spolupráci s Nadačním fondem Wakawai.

„Poporodní bonding je metoda, při které miminko tráví první chvíle na těle rodiče. Tady doslova vzniká pouto lásky. Pro zajištění bezpečnosti a nerušeného klidu při bondingu je třeba dítě monitorovat hi-tech přístrojem, měřícím sycení krve kyslíkem – pulzním oxymetrem,“ uvádí se na webu společnosti Lorika, která benefiční sbírku organizuje.

ČTĚTE TAKÉ: Válek odvádí pozornost, teď ho sliby dohnaly, říká Kubáček. Problém jde i za jinými ministry

V případě, že se poporodní bonding nezdaří, hrozí dvě věci. „Poporodní deprese je stále tabu a přitom jí po porodu projde jedna z pěti maminek. Bonding prokazatelně snižuje šanci na vznik poporodních psychických obtíží u maminek,“ uvádějí organizátoři.

Spona na prstu či ušním lalůčku

Separace pak může vést k traumatu. „Vztahová vazba matky a dítěte v průběhu těhotenství je posilována vědomím o nové bytosti. Jakékoliv vstupující separační faktory mohou způsobit trauma a narušit kvalitu vztahových vazeb v rodině,“ varují odborníci.

To, aby k těmto scénářům nedocházelo, pomáhá zajišťovat pulzní oxymetr, díky němuž mají lékaři a zdravotní sestry neustálý přehled o životních funkcích miminka. „Oxymetr slouží k měření srdeční frekvence a hladiny kyslíku v krvi. Dokáže tak efektivně monitorovat základní životní funkce. Je to malé zařízení podobné sponě, které se bezbolestně připojuje k malé části těla, jako jsou prsty nebo ušní lalůček,“ přibližují experti.

Ačkoliv má Fakultní nemocnice v Olomouci oxymetry k dispozici, jedná se o starší modely, které jsou častým používáním opotřebené. „Stávající oxymetry třeba spadnou dětem z ručky a maminky se hned vystraší, protože začne něco pískat – a vzápětí samozřejmě přiběhne sestra. Přitom se nestalo nic vážného, bonding ale může již být narušen,“ podotkl Jan Hálek, primář novorozeneckého oddělení.

Zdůraznil, že existují studie, které prokazují, že bonding je užitečný pro psychiku matky, dítěte i pro imunitu. „Spousta vědců se snaží zdůvodnit, proč bonding funguje, nebo k čemu je potřeba. Pro mě je bonding něco tak přirozeného, že nemáme hledat důvody proč bonding ano, ale měli bychom si spíš říkat, jestli jsou nějaké situace, kdy by bonding být neměl,“ pokračoval primář.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Máme nedostatek dětských a zubních lékařů, přiznává Válek. Nemocničních lůžek je moc

Jak připomněl také dětský lékař a zástupce primáře Vladimír Mišuth, klid v průběhu bondingu je jednou z nejdůležitějších věcí. „Nové pulzní oxymetry nám umožní přenášet signál na centrální displej a my rychleji dokážeme zjistit, jestli má dítě po porodu problém. Proto dokážeme lépe a rychleji reagovat,“ líčil benefity nových strojů.

Jeden nový pulzní oxymetr vyjde na 180 tisíc korun, centrální monitorovací pult na 350 tisíc. V benefiční sbírce je cílem vybrat co nejvíce finančních prostředků na pořízení jedenácti oxymetrů a centrálního monitorovacího pultu.

Někteří lidé si mohou pokládat otázku, proč si nemocnice přístroje nepořídí z vlastního rozpočtu. I na tento dotaz mají zakladatelé odpověď. „Protože už dali mnohonásobně více zejména na takzvanou kritickou infrastrukturu. Její budování v dalších částech nemocnice je prioritou. Na prvky nekritické infrastruktury nezbývají navzdory perfektnímu hospodaření prostředky. Další pomoc je na nás,“ vysvětlují.

Porodnice má co zlepšovat

„Vyrůstala jsem v Olomouci. Přestože působím zejména v divadlech v Praze, v hanácké metropoli jsem srdcem pořád doma. Ráda se sem vracím nejen na divadelní prkna, ale i na místo, které mě formovalo. V benefiční kampani pro FN Olomouc chci ukázat, jak důležité jsou první chvíle života lidí v regionu,“ sdělila herečka Pavla Dostálová, která se stala tváří a patronkou sbírky.

Hlavním iniciátorem a partnerem benefice je společnost Lorika. „S manželkou Michaelou máme dvě děti. Obě se narodily v olomoucké porodnici. Příchod prvního dítěte byl poměrně dramatický. Všichni nám byli velkou oporou, personál je skvělý. Horší je to se zázemím. Olomoucká porodnice má co zlepšovat a ví to. Podporujeme ji proto, že nabízí špičkovou péči, bezpečné prostředí a umožňuje kontakt mámy s dítětem hned v prvních minutách. Vnímáme ji jako zlatý střed pro prvorodičky i pro zkušené mámy,“ svěřil se technický ředitel společnosti Jakub Krištof.

Nákup nových přístrojů můžete podpořit i vy, a to na webu Nadačního fondu Wakawai. Finanční dar může poskytnout jak jednotlivec, tak firma.

Tagy: