Bolesti, dušnost i zrychlený tep. Vědci popsali, čím se liší tři typy dlouhého covidu

Žena nemocná koronavirem

Prymula v Novém dni o covidu a opičích neštovicích

Existují nejméně tři odlišné typy dlouhého covidu. S takovým závěrem nyní přišli vědci z Británie. Jednotlivé varianty se dle nich liší nejen symptomy, ale také vlnami, ve kterých se lidé nakazili. Odborníci z londýnské King's College se v rámci příslušné studie zaměřili na pacienty, které trápily příznaky koronaviru déle než 12 týdnů.

Podle předtisku studie britští vědci zkoumali 1 459 pacientů. Největší skupina se podle nich potýká s neurotickými problémy. Patří do ní převážně lidé, kteří se nakazili v době, kdy řádily varianty alfa a delta. Nejčastěji je sužuje únava, bolesti hlavy nebo mozková mlha.

Druhou skupinu trápily především respirační problémy. Mezi nimi bolesti na hrudi a těžká dušnost, které mohou poukazovat na poškození plic. Touto variantou se zkoumaní pacienti ve většině případů nakazili v začátcích pandemie, kdy nebyla populace očkována.

Poslední, třetí skupinu, tvoří lidé, kterým život znepříjemňuje pestrá škála příznaků. Nejčastěji jde ale o zrychlenou činnost srdce, bolesti svalů nebo změny na kůži a vlasech.

Odborníci zároveň upozorňují, že u každé z variant se mohou objevit všechny podtypy. Podle vědců by jejich poznatky mohly najít využití při vývoji personalizované léčby nebo pomoci naplánovat poskytování péče lidem žijícím s postcovidovým syndromem.

„Tyto údaje jasně ukazují, že postcovidový syndrom není jen jedním stavem, ale zdá se, že má několik podtypů. Naše zjištění se shodovala se zkušenostmi lidí žijících s dlouhým covidem. Pochopení základních příčin těchto podtypů může pomoci při hledání strategií léčby,“ říká jedna z autorek studie Claire Stevesová.

Covid stagnuje

V úterý v Česku opět zpomalil nárůst počtu nově potvrzených případů nákaz koronavirem. Přibylo jich 3 079, tedy o desetinu méně než před týdnem. Stejnou měrou ale klesal i počet testů na koronavirus. Podíl pozitivně testovaných na počtech testů se tak oproti předchozímu úterku výrazně nezměnil. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Zhruba stejné jako před týdnem bylo k úterku i množství lidí hospitalizovaných s nemocí COVID-19, a to přes 1 200. V uplynulém týdnu stoupl naopak v mezitýdenním srovnání skoro o dvě pětiny počet úmrtí lidí s covidem. Za posledních sedm dní bylo zemřelých 85.

Na druhou stranu ovšem doporučuje, aby si lidé zašli na druhou posilovací dávku vakcíny, tedy celkově čtvrtou. Zároveň nošení respirátorů na určitých místech silně doporučuje. „Napsal jsem do všech zdravotnických zařízení, ředitelům domovů pro seniory, aby zavedli povinnost,“ řekl dále Válek. Ochranu dýchacích cest radí nosit také v městské hromadné dopravě.

Tagy: