Bučení krav a bzučení dronů: Začala éra robotických farmářů a chytrých polí

Farmařina je odjakživa dřina náročná na energii i čas. Pěstování zemědělských plodin vyžaduje tvrdé úsilí, obětavou péči i schopnost zasáhnout bez prodlení, kdykoli je třeba. Co kdyby ale existoval způsob, jak si práci na polích výrazně usnadnit a její podstatnou část přenechat těm, kteří ji zvládnou stejně dobře, ale výrazně rychleji? Takovou možnost nabízejí bezpilotní drony, kterým neunikne žádný důležitý detail. Technologickou revoluci už zažívají v sousedním Rakousku, kde se robotičtí farmáři stali každodenními pomocníky.

Potřebují rostliny na poli zavlažit nebo přihnojit? Nebo je třeba cíleně použít pesticidy? Dronům neunikne žádný detail. A co nezvládne jeden, s tím dokáže pomoci druhý. Technologický průlom započali v rakouském vinařství Nussböckgut, kde na umělou inteligenci spoléhají den co den a chytré zemědělství se tam stalo všední realitou.

Udržitelnost a maximální spoleh

Práci farmářů vždy ovlivňovala řada neznámých, výsledná úroda nezávisí jen na jejich dovednostech a obětavosti, ale také na počasí a především dostatku vláhy. Obojí pochopitelně i nadále trvá, ovšem s tím rozdílem, že potřebné úkony k zajištění dobrého prospívání zemědělských plodin už farmáře nemusí stát tolik času a energie. Vše obstará umělá inteligence. Ta navíc zajistí i efektivní využití prostředků, jimiž se tak neplýtvá.

Klíč je v tom vodu, hnojiva i případné pesticidy použít jen tam, kde jsou skutečně třeba, tedy nikoli plošně, jak je zatím obvyklé. Proces péče o pole je tak nejen automatický, ale také výrazně optimalizovaný a co víc ekologicky udržitelný. To je možné díky spojení technologického giganta Huawei a hlavního rakouského výrobce dronů, Dronetech.

Inteligentní pole v dokonalé harmonii s přírodou

Zásadní roli hraje podrobný a soustavný monitoring polí. Drony vše, co vidí, dokáží velmi rychle vyhodnotit a provést, co je nutné k zajištění bohaté úrody. Zastanou tak práci desítek lidí, kteří by museli kontrolovat krok po kroku každou rostlinu a zdlouhavě rozhodovat, čeho si právě žádají. Co by spoustě lidí zabralo hodiny a hodiny, dronům trvá zlomek času.

Hlavní roli v celém procesu umělé inteligence obstarává 5G modul od Huawei. Drony díky němu v reálném čase přenášení všechna zjištěná data z polí, vinic i sadů. Multispektrální senzory zobrazují i to, kolik světla která rostlina vstřebává nebo jaké odráží. „To nám dává informaci o tom, jak zdravá rostlina je. Nezáleží na tom, jestli to je chřest, vinná réva nebo strom,“ pochvaluje si Nikolaus Tuschar, mluvčí rakouské pobočky Huawei.

V období klimatické krize, které lidstvo čelí napříč planetou, je zemědělství pracnější víc než kdy dřív. „Zemědělství je velmi náročné na pracovní sílu. Je těžké sehnat kvalifikovaný personál a je důležité zacházet s plodinami co nejšetrněji k životnímu prostředí,“ vysvětluje Beatrix Velechovsky, vedoucí manažerka vinařství Nussböckgut. Vše zmíněné dokáží vyřešit právě drony.

„Díky dronům zachráníme až 400 kg chřestu na hektar, a to už jsou významné výdělky,“ pochvaluje si šéf společnosti Dronetech Felix Müller.

A kromě finančního zhodnocení úrody hraje roli také faktický užitek, tedy množství lidí, které úroda nasytí, i lokální soběstačnost.

Svízel robotických farmářů? Dostupnost 5G signálu

Síťové pokrytí 5G signálem je zatím zajišťováno především pro koncové uživatele, kteří se pohybují po zemi a ve vyšších patrech budov. Pro drony se tak nastavení sítí musí optimalizovat. „Nízká latence umožněná 5G je velmi důležitá pro mise, které plánujeme do budoucna,“ podotýká Felix Müller a dodává:

„Operátor musí být schopen kdykoli zasáhnout, a to hned. Nejpozději s odstupem jedné milisekundy.“

V konečné fázi by drony měly fungovat naprosto nezávisle, bez zásahu lidí. A měly by být schopné reagovat na nenadálé události, jako je například přelet záchranářské posádky nad polem ve vrtulníku. A samozřejmě je třeba počítat s přirozenými faktory, tím může být i dravec hájící si teritorium.

Digitální obloha nejen nad polem

Projekt chytrého zemědělství v rakouském vinařství Nussböckgut funguje druhým rokem. A zatím si ho všechny zúčastněné strany pochvalují. Huawei s Dronetechem se navíc rozhodli projekt posunout z první do druhé fáze. Nese příznačný název „Digital Sky“ a hlavním zaměřením má být vývoj konceptu sdílené ekonomiky pro služby dronů. Zjednodušeně řečeno - drony by pak mohly pracovat i pro další zájemce, nejen pro zemědělce. K jejich práci by patřilo třeba i hlídání elektrického vedení, solárních panelů či fotovoltaických elektráren. K dispozici by byly pro všechny bez rozdílu - jednotlivce, firmy i obce. Web, kde by si zájemci drony a jejich služby mohli objednat, by měl být funkční do tří let.

A to není zdaleka všechno. Bezpilotní drony kromě farmaření nacházejí smysluplné uplatnění také v logistice. Je to pro pracujícího člověka možná smutné srovnání, nicméně dron je jednoduše rychlejší, ekologičtější i levnější než poslíček v autě či na kole nebo mopedu. Lepšího kurýra, aby jeden pohledal. Drony se při doručování zásilek osvědčily například během covidové pandemie, kdy je mnohá čínská města využívala k dodávání léků, biologických vzorků nebo k rozprašování dezinfekce.

Nicméně služby dronů začaly fungovat ještě před výskytem Covidu-19, který změnil fungování celého světa. Technologický gigant Huawei ve svém kampusu v čínském Šen-čenu už v roce 2017 roznášel vzduchem kávu.

Tagy: