Budeme si vytápět ranní stolicí? Energetická krize se promítá do komunálních voleb

Šetřit na topení se vyplatí, ale neměli bychom podceňovat dopady na vlastní zdraví

Komunální volby ve stínu korupce

Energetická krize, které se mnozí s brzkým příchodem topné sezony obávají, se začíná promítat také do blížících se komunálních voleb v Praze. Zatímco primátor Zdeněk Hřib (Piráti) hovoří o nutnosti osázet domy solárními panely, jeho náměstek a lídr hnutí STAN Petr Hlaváček přichází ještě s ambicióznějším plánem. Díky vzniku nového energocentra by si lide podle něj mohli vyrábět teplo sami ráno na záchodě.

Hnutí STAN má v Praze výrazně pošramocenou pověst kvůli kauze Dozimetr. Lídr kandidátky Petr Hlaváček tak dělá vše proto, aby v metropoli voliče znovu ke Starostům přivedl. Součástí jeho politického programu je i projekt energocentra v pražské Bubenči.

„Třetinu Prahy vytopíme splaškami a vodou z Vltavy,“ uvedl například na Facebooku v době aktuální energetické krize. „Máme v zimě dva super zdroje tepla. Zaprvé Vltavu, která je díky přehradám o 3 °C teplejší než běžná řeka, a za druhé vlastní výkaly, které se sbíhají do jednoho místa – do Bubenče. Věděli jste, že v zimě mívají teplotu přes 10 °C?“ ptá se náměstek pražského primátora na sociálních sítích.

Projekt energocentra v Bubenči

V Trojské kotlině máme rozjetých několik projektů a jedním z nich je i projekt nového energocentra na Císařském ostrově. Odborník na energetiku Tomáš Voříšek, který se tématu dlouhodobě věnuje, ve videu popisuje, jak by to mohlo fungovat. Tak se koukněte 😊 Petr

Posted by Petr Hlaváček - náměstek pro rozvoj on Tuesday, August 16, 2022

Řešením by podle něj měla být nová teplárna, která by v Praze mohla vzniknout. „V Bubenči můžeme postavit velké energocentrum, kterým můžeme nahradit plynové teplárny na celém západním břehu od Julisky po Jinonice. Navíc skrze kolektory půjde zapojit historické centrum města, které je dnes závislé na plynu,“ sdělil.

Energocentrum bude podle něj schopné pokrýt až třetinu pražské spotřeby. „Jen si to představte, místo drahého plynu z Ruska si můžete vyrábět teplo ráno na záchodě. Do budoucna pak můžeme budovat i další energocentra u řeky, využívající teplo Vltavské kaskády, a začít postupně nahrazovat teplo z Mělnické tepelné elektrárny. Ekologické, a ještě nám pomůže snížit náklady na energie. To se bude hodit,“ dodal.

Soláry umístíme na památky

Své řešení energetické krize nabízí také obhajující primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který plánuje proměnit střechy v metropoli v solární zdroje energie. „Osadíme 23 tisíc pražských střech solárními elektrárnami, a ušetříme tak Pražanům miliardu korun ročně. To není žádný předvolební slib, ale konkrétní cíl našeho Pražského společenství obnovitelné energie do následující dekády,“ napsal Hřib na svém Facebooku.

Pokládání solárů by podle něj mělo být možné také na památkově chráněné budovy. „Zároveň chceme zákonnou úpravu kompetencí památkářů, aby bylo možné dát v památkové rezervaci na dům solární tašky nebo panely, pokud to výrazně nenaruší historickou nebo estetickou hodnotu domu. Zákony přece nesmí být na úkor aktuálních potřeb obyvatel,“ napsal primátor.

Praha sobě k tomu všemu ve svém programu dodává zase nutnost budování tepelných čerpadel, která by měla v hlavním městě částečně nahradit zemní plyn. Politici by je chtěli umístit do veřejných budov a také do příspěvkových organizací. Další cestou je využívání biometanu z bioodpadu.

Chtějí pomoct finančně

Šéf pražského hnutí ANO Ondřej Prokop rovněž přispěchal s nápadem, jak lidem pomoci. Svoji představu nastínil v reakci na reportáž CNN Prima NEWS o nedostatečné vládní pomoci v době energetické krize. Prokop by lidem pomohl finančně a volné prostředky k tomu vidí dokonce v metropolitní kase. „Takových příběhů od lidí slýchávám v ulicích Prahy čím dál tím víc. Je to smutné. Praha musí začít hledat způsoby, jak jim pomoct, alespoň přes největší krizi. Peněz na účtech má na to dost,“ napsal na Twitteru.

Koalice Spolu zase mluví o energetickém managementu budov, který by měl chránit peněženky, ale hlavně před závislostí na nevyzpytatelném Rusku. Ve videu záměr představil kandidát na primátora Bohuslav Svoboda s garantem programu pro životní prostředí Michalem Hrozou.

SPOLU pro Prahu zelenější

S Michalem Hrozou, jedním z našich garantů pro životní prostředí, jsme si povídali nejen o tom, jak vznikají nové parky uprostřed města, ale také kde v Praze je nejčistší voda na koupání a jak můžeme přispět k větší energetické nezávislosti města.

Posted by Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy on Monday, July 11, 2022

„U objektů v majetku města a městských organizací podpoříme postupnou změnu energetických zdrojů na nízkoemisní, obnovitelné a decentralizované (tepelná čerpadla, biometan, plyn v kogeneraci, fotovoltaika, využití odpadního tepla). Adaptační a nízkoemisní opatření využijeme i na aktuálních investicích,“ dodává pak Spolu ve svém programu.

Tagy: