České obchody v pohraničí drtí polská konkurence. Stát přichází o miliardy, říká Kovanda

České obchody v pohraničí krachují kvůli polské konkurenci

Krach českých firem kvůli Polsku

Výhodné nákupy v Polsku dělají radost zákazníkům z příhraničí. Zatímco polským obchodům rostou tržby, tuzemským klesají. Některé byly kvůli celé situaci dokonce nuceny zavřít. Internetový svět se však podobnými výlety Čechů za lepšími cenami baví. V ohrožení jsou nejen obchody s potravinami, ale například i tradiční řeznictví.

Zatímco se uživatelé na sociálních sítích baví tím, jak je v Polsku všechno levné, a nikde jinde už nenakupují, čeští obchodníci v příhraničí se potýkají s poklesy zisků. Například obchůdku v Petrovicích u Karviné klesly tržby až o 30 % kvůli tomu, že lidé jezdí nakupovat k sousedům do Polska.

ČTĚTE TAKÉ: Levný benzin, potraviny i neřesti. Předvolební boj v Polsku graduje, těží z něj i Češi

„Zákazníci třeba neberou nákup za 500, ale za 100 či 200,“ vysvětlila prodavačka. Úbytek zákazníků s sebou samozřejmě přináší i úbytek pracovních míst. Zatímco dříve pracovalo v obchůdcích u polských hranic 20 prodavaček, nyní se za kasou vystřídají dvě.

Na necelou stovku zákazníků za den to bohatě stačí. Obchody podle zaměstnankyň ještě drží nad vodou typické české produkty, tedy knedlíky, pivo a pečivo. Řezníci a výrobci uzenin ovšem krachují. V Sedlnicích na Novojičínsku skončila například firma Gurmán. Majitel zavřel krám a dršťkovým polívkám a jitrnicím je konec.

„Jezdilo tam hodně lidí, nedokážu pochopit, proč zavřeli. Chodila jsem tam často, je mi to líto,“ posteskla si jedna z místních. Nejen obchody, ale i státní kasa přichází o peníze.

„Celkově na těch přeshraničních nákupech stát může přicházet o 15 až 20 miliard korun,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Ztráty by se projevily především na úrovni DPH či spotřební dani. „Pokud vláda nezareaguje snížením DPH, ale výraznějším než na 12 procent, což je součástí změn konsolidačního balíčku, může nastat krach dalších desítek až stovek řezníků nejen v těchto oblastech,“ varoval ekonom.

Řidiči u polských hranic měli žně. Tankovali mnohem levněji, tvořily se dokonce kolony. Více se dozvíte v přiložené reportáži:

Tagy: