Ketamin proti duševním poruchám i závislostem: Co prožívá pacient v centru Nové Elysium?

Terapeutické centrum Nové Elysium v Brně

Centrum Nové Elysium v Brně, kde probíhá ketaminem asistovaná psychoterapie

Terapeutické centrum Nové Elysium v Brně pomáhá pacientům s léčbou depresí, traumat nebo závislostí. Brněnské centrum fungující pod společností Podané ruce je výjimečné v tom, že léčí pacienty pomocí ketaminem asistované psychoterapie. Jedná se o jedno z prvních takových center v republice. Oproti běžné léčbě, například antidepresivy, mohou duševně nemocní klienti pociťovat úlevu okamžitě po prvním podání ketaminu. Centrem Nové Elysium redakci CNN Prima NEWS provedly psycholožky Michaela Killarová a Darina Zámečníková Havlíčková. Ty v rozhovoru například vysvětlily, za jakých podmínek se pacient může v centru léčit, co prožívá po podání ketaminu, jaké jsou kontraindikace, ale třeba i to, jaké další látky by mohly úřady časem schválit.

Nové Elysium funguje jako ambulantní centrum. Péči je schopné poskytovat hned v několika odbornostech. Jde o psychiatrii, klinickou psychologii, psychoterapii, adiktologii. „Klíčové, co poskytujeme v této součinnosti, je ketaminem asistovaná psychoterapie. Proces, kdy klient prochází psychoterapií, která je posílena podáním látky ketaminu,“ vysvětlila vedoucí centra Darina Zámečníková Havlíčková pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Děláte pro dítě to nejlepší, ale výchova drhne? Zaměřte se na typ osobnosti, radí psycholožka

Pacient musí projít řadou vyšetření

Pacient, který má zájem o léčbu, může centrum kontaktovat buď e-mailem nebo telefonicky. Aby ale mohl léčbu podstoupit, musí splňovat podmínky a projít důkladnými vyšetřeními. V prvním kroku vyplní webový dotazník. „Na základě toho, pokud tam nejsou kontraindikace, přechází na online rozhovor, kde se zjišťuje, zda pacient je, či není vhodný pro léčbu. Pokud nejsou zjištěné žádné klíčové kontraindikace, prochází u nás psychiatrickým vyšetřením, klinickopsychologickým vyšetřením a interním vyšetřením,“ dodala psycholožka.

Následuje zhodnocení všech vstupních vyšetření. „Pokud je pacient pro léčbu vhodný a předpokládá se, že z ní bude profitovat a nejsou tam žádná rizika, prochází ketaminovou terapií, která znamená dvě přípravná psychoterapeutická sezení a potom samotné ketaminové podání. Pak následují dvě integrační sezení,“ vysvětlila s tím, že když má pacient zájem pokračovat, může navštěvovat skupinová sezení. Ideální postup je podle psycholožek takový, když jednotlivé kroky probíhají po týdnu. Celý proces se pak dá stihnout během šesti týdnů.

„V principu se k nám může přihlásit kdokoliv. Pacient by ale měl mít nějakou historii léčby,“ doplnila Michaela Killarová, klinická psycholožka. „Měla by tam být v minulosti nějaká medikace, která ne úplně dobře zabírala nebo zabírala krátkodobě a pak se stav horšil,“ uvedla. Centrum tedy dodržuje pravidlo, že ketaminem asistovaná psychoterapie je léčbou poslední volby. „To je teď legislativní rámec, který máme,“ upřesnila.

Kontraindikace zahrnují například schizofrenii

Léčba rozhodně není vhodná pro každého. „Kontraindikována jsou některá zdravotní omezení, třeba onemocnění záchvatovitá a srdeční,“ sdělila Killarová. Pacient musí nesmí být ohrožen na zdraví.

Za kontraindikaci se považují i některá závažná duševní onemocnění. „Zejména z okruhu psychóz, protože je to změněný stav vědomí a určitá rizika tam jsou,“ vysvětlila Killarová. Léčbu například nemůže podstoupit schizofrenik ani pacient, který má schizofrenii v rodině. „Pokud máte byť jen v rodinné anamnéze psychotické onemocnění, je to kontraindikace,“ zdůraznila vedoucí kliniky. „Když máme pacienta, u kterého zvažujeme ano či ne, je to vždy ne.“

Ketaminová terapie se nemůže podávat ani osobám mladším osmnácti let. „Pečlivě zvažujeme i lidi nižšího věku kolem 20 let. Leccos se může doladit vývojem. Je to senzitivní období, kdy jsme zvlášť opatrní,“ řekla Killarová.

Ketaminem proti depresím i závislostem

U ketaminu je doložená účinnost na řadu duševních onemocnění. „V praxi se nejčastěji užívá pro rezistentní formy depresí, úzkostné poruchy, posttraumatickou stresovou poruchu, různé akutní reakce na stres a v zahraničí se především osvědčuje pro léčbu závislostí,“ uvedla Zámečníková Havlíčková. „Také tam bývá OCD (obsedantně kompulzivní porucha, pozn. red.), poruchy příjmu potravy, tam je to ale ještě více experimentální,“ doplnila kolegyni Killarová.

Ketaminem asistovaná psychoterapie se zaměřuje na řešení příčiny problému, díky tomu se pak dají léčit i závislosti. „Pokud nahlížíme na závislost jako na chování, které kompenzuje nějaký jiný životní deficit, je logické, že pokud pořešíme toto trápení, zmírní se i závislost. Není to tak, že by přímo existovala spojnice mezi tím, že podáme ketamin a sníží se fyziologická závislost na látce. Funguje to skrze širší mechanismy,“ uvedla psycholožka Zámečníková Havlíčková.

Výhody ketaminové léčby

Ketaminová léčba přináší řadu výhod. Pacient například pociťuje úlevu už po prvním podání. Oproti tomu třeba antidepresiva se musí užívat dlouhodobě. „Když chcete léčit antidepresivy, trvá přibližně měsíc, než zaberou. Ketaminová léčba je ve srovnání s tím velmi rychlá. Drtivá většina pacientů profituje už po jednom podání,“ nastínila vedoucí centra.

Ovšem i vůči této formě léčby mohou být někteří pacienti rezistentní. „Výzkumy ukazují, že zhruba po čtvrtém podání se efekt dostavuje u každého. Když srovnáme antidepresiva a ketaminovou léčbu, tak ketaminová léčba je určitě efektivnější a rychlejší,“ upozornila.

U ketaminu samozřejmě existuje určitý závislostní potenciál, avšak minimální. „Ano, může vzniknout závislost. Nicméně ve zdravotnickém kontextu se nikdy nepodává tolikrát. Když někdo ketamin rekreačně užívá na pravidelné bázi a dlouhodobě, závislost může vzniknout,“ dodala s tíma, že na klinice jsou zavedena opatření, aby se závislosti předcházelo.

Po podání ketaminu mohou nastat halucinace

Existuje vícero způsobů, jak ketamin podávat. „Může se dávat ústně, intravenózně, u nás se dává ústně,“ sdělila vedoucí centra. U aplikace ketaminu jsou vždy přítomni dva psychoterapeuti, kteří jsou pacientovi k dispozici a pomáhají mu lépe pracovat se svou myslí.

Každý pacient je předem informován, co zhruba může zažít. Mohou se například objevit nepříjemné prožitky. Podle Killarové to však nutně nemusí znamenat nic špatného. „Zážitky bych přirovnala k porodu, každý je jiný. Že má někdo těžký porod, neznamená, že ho subjektivně hodnotí jako špatný. Záleží, co během toho prožil, jakou podporu měl a tak dále,“ prozradila Killarová.

Po podání ketaminu přítomní zdravotníci s pacientem hovoří tak, aby si odnesl co nejvíce. „Aby zážitek zaintegroval do svého života. Pokud je tam třeba vzpomínka z dětství, aby ji dokázal uchopit jako nepříjemnou součást své historie a ne něco, co ho bude po zbytek života trápit a negativně ovlivňovat,“ vysvětlila psycholožka.

Během podání mohou nastat i halucinace. Killarová však tvrdí, že nejsou tolik barvité jako u LSD či psilocybinu. Podle ní jsou tlumenější. „Mohou se objevovat například světla.“

Důkladná příprava a vedlejší účinky

V centru Nové Elysium kladou velký důraz především na přípravu. Například jak pracovat s dechem i tělem. Doporučeno je také omezit některé léky a nepít několik dní předem alkohol. Nedoporučuje se ani kofein. Dále by se měla před podáním držet dieta, aby pacient zbytečně nebyl fyzicky zatížený. Samotné podání ketaminu pak probíhá na lačno.

Jedním z mála vedlejších účinků, který může nastat, je mírné zvýšení tlaku. Na to ale pomáhá medikace a relaxace. Žádné vyrážky ani nic podobného prý nehrozí. „Ketamin je v tomto směru látka poměrně bezpečná. Neutlumuje dechová centra. Přítomný terapeut má prostředky, aby pacienta stabilizoval nebo psychicky či fyzicky uklidňoval. Hodně se pracuje s dechem a relaxací,“ upřesnila vedoucí kliniky.

Dostavit se může také nevolnost, což je běžný vedlejší projev léčby. I na to ale funguje medikace. „Může tam být dočasné zintenzivnění negativních prožitků, což je ale součástí léčby, protože pacient se dostane do kontaktu s obsahy, které jsou vytěsněné. To mu umožní je zpracovat a projít léčbou. Ano, někdy mohou mít pacienti subjektivní pocit, že jim v průběhu léčby nebo bezprostředně po ní vlastně není dobře. To je ale proces, který vede v konečném důsledku k tomu, že je zpracován,“ zdůraznila Zámečníková Havlíčková.

Rizika samoléčby

Psycholožky samoléčbu rozhodně nedoporučují. Psychický stav pacienta by se mohl zhoršit. „Pacient se chystá vstoupit na křehkou půdu, kterou potřebuje projít bezpečně s podporou. Když do toho půjde bez podpory a bezpečí, může si nenávratně natlouci. Takzvaně se může retraumatizovat – co ho trápilo, prožije znovu a stejně špatně bez korektivní zkušenosti,“ varovala psycholožka.

Korektivní zkušenost znamená, že se tělo a mysl naučí nebát se. „Pokud do toho člověk skočí bez bezpečí, což je rekreační užití, často se pak potkáváme s negativními důsledky, kdy jsou lidé ještě více traumatizovaní,“ doplnila.

Další látky

Ketamin není jedinou podobnou látkou, která může duševně nemocným lidem pomáhat. „I další látky lze používat na léčbu různých psychiatrických diagnóz. Každá má svůj profil. Pro různé diagnózy je vhodná jiná látka. Momentálně ve zdravotnictví v Evropě nemáme schválené žádné další látky kromě ketaminu. Používají se pouze ve výzkumném kontextu, třeba v Národním ústavu duševního zdraví, kde to běží už několik let. Mimo Evropu jsou už první státy, které užití některých látek schválily,“ vysvětlila Killarová. Obě doufají, že se časem budou moci podávat i jiné medikamenty: „V dalších látkách vnímáme docela velký potenciál.“ Mohlo by jít třeba o MDMA.

Historie ketaminu

Ketamin podle psycholožky Dariny Zámečníkové Havlíčkové prověřila válka ve Vietnamu, kde se ukázalo, že látka funguje dobře, je bezpečná a neutlumuje dechová centra. Pacienti zároveň vykazovali méně psychických potíží.

„Na přelomu tisíciletí se začaly objevovat výzkumy, které se specializovaly přímo na antidepresivní účinek látky. Na základě těchto výzkumů se začala v praxi používat ketaminem asistovaná psychoterapie. LSD a MDMA mají mnohem hlubší tradici a kořeny,“ informovala psycholožka.

Kde vznikla první myšlenka vybudovat centrum a které pojišťovny s klinikou Nové Elysium už navázaly spolupráci si můžete poslechnou ve videu nahoře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nemoc z prsních implantátů děsí už i Česko. Nesmíme vytrhávat data z kontextu, říká lékař

Tagy:
zdravotnictví léčba deprese Brno závislost terapie duševní zdraví psychoterapie Podané ruce duševní porucha ketamin Nové Elysium Michaela Killarová Darina Zámečníková Havlíčková