Budu bojovat až do konce. Matka chlapce v kómatu chce zabránit jeho odpojení od přístrojů

Archie je zcela závislý na přístrojích. Podle lékařů a soudce už je prakticky mrtvý.

Příběh chlapce, kterého má nemocnice odpojit od přístrojů

Velká Británie s napětím sleduje nervy drásající příběh 12letého Archieho. Londýnská nemocnice měla chlapce odpojit po čtyřech měsících v kómatu ve středu v poledne od přístrojů. Rodina se ale rozhodla využít zřejmě poslední možnosti, jak tomu zabránit. Obrátila se na Evropský soud pro lidská práva.

„Budu za něj bojovat, dokud to bude jen trochu možné. A přesně to jsem udělala,“ komentovala matka chlapce Hollie Danceová své rozhodnutí obrátit se k Evropskému soudu pro lidská práva. Rodina doufá, že soud, který sídlí ve Štrasburku, „zakročí a poskytne Archiemu šanci žít“. „Myslím, že si to můj syn zaslouží,“ dodala matka.

Podle londýnské nemocnice však rozsah poškození mozku vylučuje šanci na jakékoliv zlepšení chlapcova zdravotního stavu. Lékaři považují Archieho už de facto za mrtvého, při životě ho udržují pouze přístroje a to je podle nich proti chlapcově nejlepšímu zájmu. Vedení nemocnice už Archieho rodině dokonce vyjádřilo upřímnou soustrast.

Soudy v Británii už rozhodly

Ve Velké Británii rozhodují v případě rozdílných názorů lékařů a rodičů dítěte soudy. Odvolací soud v pondělí potvrdil verdikt nižších instancí o tom, že Archieho stav je beznadějný a že londýnská nemocnice může chlapce nacházejícího se ve stavu mozkové smrti odpojit od přístrojů.

„Nemocnice ve skutečnosti popravuje dítě a s podporou právního systému je to pro ni velice jednoduché. Myslím si, že je to skandální a ostudné,“ tvrdila v reakci na verdikt Danceová. Podle ní je třeba reforma britského zdravotního systému i s ohledem na to, že některé státy údajně projevily ochotu Archieho léčbu převzít.

„Dostali jsme nabídky z dalších dvou zemí, kde jsou lékaři ochotní pokračovat v jeho léčbě. V Británii to nejde, ale proč by to nemohlo jít někde jinde?“ dodala Danceová s tím, že v úvahu prý připadá Archieho převoz do Turecka nebo Japonska.

Smutný příběh se začal odehrávat letos 7. dubna v Londýně. Archieho našla doma jeho matka v bezvědomí. Kolem krku měl uvázaný pásek. Přesné okolnosti nejsou doposud známy, ale podle matky měla za neštěstím stát výzva „Blackout“ na sociální TikTok. Při ní lidé sami sebe dostávají do bezvědomí zadržením dechu nebo právě škrcením.

Případ je ve Velké Británii ostře sledovaný, a to hlavně kvůli rozporu mezi lékaři a rodinou. Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva by mělo být známé v řádu několika hodin.

Tagy: