Bujaré oslavy i česká hymna. Kaliňák popsal radost po vítězství Smeru ve slovenských volbách

místopředseda strany Smer-SD Robert Kaliňák.

Rozhovor s Robertem Kaliňákem

Ve slovenských předčasných volbách vyhrála strana Smer-SD Roberta Fica, která získala více než 23 procent voličů. Na oslavách zazněla nejen slovenská, ale také česká hymna. Potvrdil to místopředseda strany Robert Kaliňák.

Stranu Smer-SD podpořila řada českých politiků. I proto se na oslavách po vítězství zpívala nejen slovenská, ale také česká hymna. To potvrdil i místopředseda strany Robert Kaliňák. „Jsme mimořádně silná strana. Samozřejmě máme podporu v těchto volbách i od českých politiků, například od bývalých prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana, a také od bývalých premiérů. Byla to jedna z věcí, jak jsme chtěli poděkovat,“ sdělil Kaliňák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Každé šesté euro si musí půjčit. Slovensko má obří problém, strany předluženost neřeší

S oficiálním prohlášením chtěl ale počkat, až bude jasné, které strany překročí pětiprocentní hranici. „Počkáme na oficiální výsledky. Jsou strany, které vypadly z parlamentu, a některé překvapily a dostaly se. Vše bude jasné až další den, tak bych nerad dělal prohlášení, které by platilo jen dvě hodiny,“ řekl Kaliňák.

Ficův Smer získal od voličů více než 23 procent hlasů. S výrazným odstupem skončilo na druhém místě liberální proevropské hnutí Progresívné Slovensko (PS), které má přes 17 procent. Třetí je se zhruba 15 procenty strana Hlas-sociálné demokrácie (Hlas-SD), jejíž šéf Peter Pellegrini gratuloval Ficovi a mluvil o možné povolební spolupráci. Předseda PS Michal Šimečka naopak označil výsledek voleb za riziko pro zemi.

Do slovenského parlamentu se dostalo celkem sedm stran. Čtvrté místo patří koalici Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče, která má devět procent hlasů. Konzervativní Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) se dostalo těsně pod sedm procent, liberální Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka mírně nad šest procent. Jako poslední se do sněmovny dostane Slovenská národní strana (SNS), která se udržela nad potřebným pětiprocentním prahem.

Během nezvykle dlouhého nočního sčítání hlasů naopak limit pěti procent nepřekročila populistická Republika a strana Aliance zastupující maďarskou menšinu.

Slovenské volby provázela nebývale velká účast. K urnám přišlo přes 68 procent voličů, což je nejvíce od roku 2002.

Tagy: