Bydlení v roce 2022 jako zlý sen. Lidé opouštějí nedostavěné domy, pronájmy jsou drahé

Smutný muž v obýváku

Situace s bydlením v roce 2022

Na trhu přibývá rozestavěných domů, kterých se majitelé zbavují. Kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů nemají peníze na dokončení. Některé objekty dokonce investoři skupují a předělávají je na malé byty. Podle realitních kanceláří se jedná o skvělou investici.

Stavební pozemek přes 2000 metrů čtverečních se prodává za téměř deset milionů korun. Cena za 1 m² je 4350 korun. Za pozemek vzdálený od Prahy do 35 kilometrů je to podle makléřů obvyklá cena. Podobných nabídek je nyní celá řada.

„Trend je dlouhodobější. Setkáváme se s ním posledních šest měsíců a souvisí to s růstem cen stavebních materiálů a stavebních prací,“ vysvětlil mluvčí Bezrealitky.cz František Brož.

Zdražování není zanedbatelné. „Než se vyřeší potřebná povolení a než se pozemek zasíťuje, zjistíte, že se cena domu zvedla o statisíce, v některých případech až o miliony korun,“ upozornil ředitel Maxima reality Vladimír Zuzák.

Vliv mají i ceny energií

Vliv mohou mít i rychle rostoucí ceny energií. „Takže pak zbývá v rodinném rozpočtu menší částka například na splácení hypotéky. To všechno může vést k tomu, že někteří z nás jsou ze zoufalství nuceni zbavit se pozemku, který si koupili pro výstavbu, nebo dokonce rozestavěné budovy,“ popsal ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Řešením ale nemusí být jen prodej nemovitosti. Podle Jana Brejla ze společnosti Partners lidé i snižují rozpočty na bydlení, a tím i kvalitu standardu. „Nebo to řešíme dalším úvěrem,“ podotkl.

Prodejce rozestavěné nemovitosti však nepřijde zkrátka, protože rozestavěná stavba i pozemek mají už nějakou hodnotu. „I takové projekty se dají prodat se ziskem,“ upozornil ředitel Maxima reality Vladimír Zuzák.

Některé rozestavěné domy však skupují investoři a předělávají je na malé byty. Podle ředitele oddělení prodejů Bureš & partneři Ladislava Stránského jeho kancelář v tuto chvíli řeší asi patnáct takových případů. Zdražování však není jediným důvodem, proč se na trh stále častěji dostávají rozestavěné nemovitosti. Tím druhým je třeba rozchod partnerů.

Zdražování dorazilo i do obcí

Prudké zdražování nemovitostí ale v poslední době už dorazilo i do menších měst a obcí. Vlastní bydlení je tak pro stále více mladých lidí nedostupný luxus. Současně proto také vzrostly ceny nájmů. Například na Šumpersku na severu Olomouckého kraje až o desítky procent. V regionu s výrazně menším množstvím pracovních příležitostí se tak pro většinu obyvatel i z malého činžákového bytu stává téměř nedostupný luxus.

„Jeden byt stojí třeba 3,5 milionu. Pod tři miliony se v současné době už dostáváme málo, pokud se teda jedná o rekonstruované byty. Není to vůbec úměrné výplatám,“ popsala realitní makléřka Veronika Chládková.

A protože lidé nemají na koupi bytu, hledají podnájmy. Těch je teď proto také kriticky málo, což umožňuje majitelům šroubovat nájmy nahoru. Ceny nájmů už prudce stoupají i v menších městech. Například za sedmdesátimetrový byt v domě na okraji Šumperka lidé zaplatí 12 tisíc měsíčně bez energií.

„Když vyhodíme nějaký nájem, tak de facto do hodiny chodí poptávky. Byty jsou velmi rychle obsazeny. Takže pokud někdo hledá, je potřeba reagovat velice rychle,“ upozornila realitní makléřka Vendula Kvapilová.

Z Prahy zpět do Mohelnice

Své ví o problémech s bydlením Hana Pospíšilová. Tu donutily nepřiměřeně vysoké ceny k návratu z Prahy do rodné Mohelnice. Ani tady už ale není lacino. Bytová nouze jí navíc trhá rodinu.

„Praha už je pro nás v podstatě neúnosná. Bydlíme teď v Karlíně, máme 2+kk a platíme asi 17,5 tisíce se vším všudy. Tady je to tak 13,5 tisíce, ale i to je docela dost. Proto náš tatínek bude pořád pracovat v Praze a dojíždět sem,“ popsala obyvatelka Mohelnice Hana Pospíšilová. I ta by chtěla bydlet ve svém. Za současné situace je to prý ale bez šance.

Tagy: