Norové označili útok lukostřelce za terorismus. Podezřelý konvertoval k islámu

Útok lukostřelce v Norsku si vyžádal pět mrtvých

Středeční útok v norském městě Kongsberg, při němž zahynulo pět lidí a tři byli zraněni, nese známky teroristického činu. Uvedla to ve čtvrtek norská tajná služba PST. Dánský občan, který je z vraždění podezřelý, podle policie konvertoval k islámu. Policie sdělila, že dotyčného znala a věděla o jeho možné radikalizaci. Podle policie a norské tajné služby se útok jeví jako teroristický čin.

Sedmatřicetiletý Espen Andersen Braathen, který má dánskou matku a norského otce a v Kongsbergu dlouhodobě žije, útočil lukem a šípy i dalšími zbraněmi ve středu večer na několika místech v centru Kongsbergu, který leží nedaleko Osla. Ještě ve středu byl zadržen a předběžně obviněn. Podezřelý podle policie jednal sám. Zabil čtyři ženy a jednoho muže ve věku od 50 do 70 let. Policie agentuře Reuters sdělila, že Braathen se k usmrcení obětí přiznal. Jeho právní zástupce potvrdil, že Braathen s policií spolupracuje.

Zraněny byly podle aktuálních informací tři osoby, včetně policisty mimo službu, který byl nakupovat v supermarketu. Dva zranění jsou na jednotce intenzivní péče, nejsou ale v ohrožení života, píší norská média. České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že nemá informace, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

„Útok v této fázi vypadá jako teroristický čin. Jaké byly jeho motivy, objasní v detailnější podobě vyšetřování,“ uvedla norská tajná služba s tím, že podezřelý je pro ni z minulosti známý. Stupeň ohrožení terorismem v Norsku se podle PST v souvislosti s útokem nemění. „Útoky na náhodné kolemjdoucí na veřejných místech jsou opakujícím se postupem islamistů, kteří páchají na Západě teroristické činy,“ konstatovala tajná služba.

Regionální policejní šéf Ole Bredrup Saeverud předtím na tiskové konferenci prohlásil, že již dříve existovaly obavy z možné radikalizace podezřelého. „Tyto obavy jsou z roku 2020 i z předchozí doby. Letos jsme o něm hlášení neměli,“ řekl Saeverud.

Prokurátorka Ann Irén Svaneová Mathiassenová uvedla, že muž byl několikrát ve styku s norskými zdravotnickými zařízeními. Z vyjádření však podle agentury DPA nevyplývá, zda byl v péči psychiatrů. Podle policie bude posouzen jeho duševní stav. Jeden příbuzný podezřelého dánskému listu Ekstra Bladet muže popsal jako duševně nemocného.

Neozbrojení policisté fasovali zbraně

První hlášení o muži s lukem a šípy, který střílí po lidech, přišlo v 18:13. Útok začal v supermarketu Coop Extra, což potvrdila mluvčí řetězce. Několik lidí bylo zabito přímo v obchodě. Jedním ze zraněných v obchodě je policista, který byl v tu chvíli mimo službu.

Muž se následně pohyboval po městě, lidé před ním utíkali a policie se s ním střetla v 18:47. Předcházely tomu velké policejní manévry. Podle norských médií bylo ve městě nasazeno mnoho policistů a nad centrem kroužil vrtulník. Povoláni byli i pyrotechnici. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli; některé čtvrti byly policejně uzavřeny.

Vedení norské policie v reakci na útok začalo urychleně všem strážcům zákona vydávat zbraně, protože většina policistů slouží v této severské zemi neozbrojena, píše AFP. Podle norských médií byl podezřelý v minulosti obviněn z loupeže a z držení drog. Minulý rok místní soud rozhodl, že se po dobu šesti měsíců nesmí stýkat s rodiči, protože jednomu z nich vyhrožoval, že ho zabije.

Norsko, jinak tradičně pokojná země, byla v minulosti dějištěm několika útoků pravicových extremistů. Ten nejhorší se stal 22. července 2011, kdy Anders Behring Breivik zabil 77 lidí. Většinu z nich postřílel na ostrově Utöya nedaleko Osla, kde měla setkání sociálnědemokratická mládež.

Tagy: