Novela o lécích: Diskriminace a žádné změny, kritizují experti. Válek argumentuje pacienty

Navzdory prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) lékárníci a odborníci hlásí, že některé léky na trhu stále chybí. Nově i medikament oblíbený v dovolenkové sezóně.

Novela zákona o lécích může přinést významné změny

Jeden lék na předpis, dvě návštěvy v lékárně – poprvé si lék objednáme, podruhé vyzvedneme. I to by mohla přinést novela zákona o lécích, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví. Zástupci lékárníků, výrobců i distributorů léčiv ale novelu kritizují. Podle nich nezmění nic konkrétního, ale spíše zhorší. Některé léky totiž budou mít stále výpadky.

Léky na předpis by se nově podle novely měly například i objednávat. Lidé by tedy museli do lékárny dvakrát. Problém by to byl například pro paní Menglerovou. Léky bere pravidelně a do města to má daleko.

„Užívám léky na tlak, posílení žil, užívám léky na průchodnost žil a na štítnou žlázu. Autobus jezdí, ale asi třikrát nebo čtyřikrát za den a doprava… zpátky se dostanu jenom asi dvakrát,“ sdělila seniorka Marcela Menglerová redakci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prymula: Situace s léky je horší, než Válek tvrdí. Poradil, jaké přípravky vzít na dovolenou

Podle ministerstva ale objednávání nebude nutné, protože systém zajistí dostatek léčiv po celém Česku. „Pacienti nebudou běhat od lékárny k lékárně, bude zajištěná plošná dostupnost léčiva, budeme schopni rychleji zajistit náhradu,“ líčil náměstek ministerstva zdravotnictví Jakub Dvořáček. Novelu obhajoval také šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) ve vysílání CNN Prima NEWS.

Novela psaná pro pacienty

„Legislativa odpovídá farmabalíčku EU, dokonce je v mnoha bodech mírnější. Podobné zákony již platí v některých státech Evropské unie – Rakousku, Finsku či Dánsku. Pro koho je psaná? Pro pacienty. Cílem je, aby měli dostatek léků, aby pro ně byly dostupné, a pokud výrobce ohlásí výpadek, tak aby měl na skladě dostatečnou zásobu po dobu jednoho až dvou měsíců – aby lék nechyběl. To je cíl novely,“ vysvětloval.

„Situace se ani přijetím této novely vůbec nezmění, protože již dnes máme povinnost hlásit dva měsíce dopředu, pokud nějaký lék není a tím pádem se na tom ustanovení nic nemění,“ mínil však předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Pozitivum ve změně nevidí ani sami lékárníci. Pokud nebude léku dostatek, dostane se do skupiny s omezenou dostupností a lékárny ho budou moci držet jen v určitém počtu.

„Novela diskriminuje především majitele lékáren v tom pohledu, že neví, kolik léků dostane do lékárny, protože si objednává na základě takzvaného záznamu. Může se reálně stát, že to dostane od několika distributorů,“ podotkl Hampel. V lékárně tak bude vyšší než povolený počet balení a lékárna dostane milionovou pokutu.

„Znamená to rozhodně více práce pro nás, pro lékárníky: co se týče změn v objednávkových systémech, sledování množství léků na distribucích,“ jmenovala vedoucí lékárnice Kateřina Jelínková. Podle opozice pak novela potopí určitou skupinu majitelů lékáren. „Určitě nechceme dojít k tomu, že malé lékárny budou tímto způsobem likvidovány a budou zvýhodňovány velké řetězce,“ sdělila poslankyně Karla Maříková (SPD).

Ministerstvo zdravotnictví přepokládá, že novela zákona o léčivech projde prvním čtením ještě před letními prázdninami. A plánují, že by vešla v platnost nejpozději 1. ledna 2024.

Tagy: