Byznys i láska k trůnu. Schránky Britů zdobí pletení králové, obchody plní korunovační chipsy

Kam se člověk podívá, tam na něho vykoukne král. Korunovace v tisících podobách. Někdo chce na panovníkovi vydělat, další mu skládají upřímný hold prostřednictvím rukodělných výrobků. V mnoha anglických městech jsou nyní poštovní schránky ozdobené jakousi královskou čepicí, pod kterou je podepsána komunita vlněných výtržníků (Woolly Delinquents). Ta háčkuje a plete postavičky představující panovnickou rodinu, korunu a třeba i arcibiskupa z Canterbury. V obchodech se objevily i korunovační chipsy anebo korunovační slevy na všechno možné.

Asi nejbizarnější britskou poctou královské korunovaci jsou toho času typické červené válcové poštovní schránky Královské pošty. Ženy je totiž zdobí pletenými a háčkovanými čepicemi. Trojrozměrnými scénickými výjevy z vlny, které zobrazují krále Karla III. během korunovace. Jsou to působivé výjevy, něco jako dioráma. A každé pletené dílo je originál, za kterým se skrývají týdny ručních prací.

Úderka vlněných výtržníků

„Je to fenomén doby, jeho tvůrce jsem si dovolil označit jako vlněné výtržníky,“ říká britský novinář Jan Moir. Možná by se tahle aktivita dala do češtiny přeložit i jako pletací gerila. A komunita, která ostošest plete a háčkuje, tohle pojmenování od žurnalisty přijala. Výtvorům se také říká „víčka poštovních schránek“ (post box topper). Jsou to jakési pletené zátky, koruny anebo čepice na schránkách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opulentní, drahá a překvapivě deštivá. Jak vypadala korunovace královny Alžběty II.?

Když z ulic Velké Británie zmizely klasické červené telefonní budky, poštovní schránky Královské pošty (Royal Mail) ve stejné barvě se staly posledním všudypřítomným důkazem, že stará dobrá Anglie pořád žije. Že monarchie dosud nezemřela. A britské ženy si tento červený královský symbol vybraly jako nosič pro své pletařské výrobky.

Začalo to za covidu

„Poprvé jsme tyto pletené výrobky našli na schránkách v době pandemie koronaviru, když lidé tímto dojemným způsobem děkovali naši pracovníkům za boj v první linii s covidem,“ stojí ve stanovisku Královské pošty, která už se s nezvyklou ozdobou schránek smířila.

V éře covidu se totiž miliony Britů prostřednictvím poštovních schránek testovaly. Občan si sám dělal stěry v krku a nose, zkumavku vložil do speciální krabice a vhodil do schránky, zásilka pak putovala do laboratoře. Když epidemie polevila, komunita vlněných výtržníků či delikventů se už ovšem nedokázala zastavit. A vybrané poštovní schránky ozdobila i po úmrtí královny Alžběty II. A stejně tak letos na Velikonoce a nyní na oslavu korunovace Karla III.

Není ovšem lehké takovou schránku najít, i když jich vlnění interventi ve veřejném prostoru ozdobili stovky v celém Spojením království. Třeba v šedesátitisícovém Gosportu na jihu Anglie jsem narazil na jedinou, pletená a uháčkovaná panovnická rodina se tam usadila na schránce před poštou ve čtvrti Alverstoke. „Krása, že? Jsme na naše ženy hrdí,“ říká mi dvojice mužů, která zrovna prochází kolem efektního díla. Chlapi míří na pivo do protější hospody, kde se o pleteném a takřka scénografickém díle na poštovní schránce mluví ve všech pádech.

Korunovační chipsy a královské slevy

Britští obchodníci v těchto dnech také soutěží o nejkrásnější korunovační výlohu, výrobci potravin vsadili třeba na korunovační chipsy. Před školkami a školami se vystavují dětské portréty krále, obrovský byznys mají i výrobci státních vlajek ve všech velikostech. Vydavatelé knih pustili na trh řadu děl o Karlovi III., dokonce pro všechny věkové kategorie. A supermarketům vládnou královské slevy, třeba na pivo, neboť korunovaci je třeba oslavit. A mnohde je teď lahvové pivo levnější než v Česku.

Spojené království pojalo korunovaci jako obrovský byznys, ovšem podobnou měrou se v ulicích měst a vesnic projevuje i upřímná láska k trůnu. Prohlédněte si fotogalerii, která tato slovo potvrzuje, aktuální snímky pocházejí z Gosportu, Portsmouthu a Londýna.

Tagy: